27 °C Budapest

4 tuti tipp: ezért érdemes most belevágni a hitelfelvételbe

2016. február 21. 13:05

Ugyan sokan ódzkodnak a hitelfelvételtől, mégis ezek segíthetnek álmaink megvalósulásában. Persze ezekkel a pénzügyi termékekkel olyan problémákat is megoldhatunk, mint például, hogy nem kell két-három gyereket felnevelni a 40 négyzetméteres lakásban, hanem a születésükkor tudunk nekik élhető otthont biztosítani lakáshitel segítségével.

Sokan úgy gondolják, hogy a hitelfelvétel kockázatos és ódzkodnak a bankoktól. A kölcsönök viszont segíthetnek megvalósítani azokat a céljainkat, amelyekre egyébként nem lenne pénzünk. A hitelfelvételt ráadásul segítheti, hogy a jegybanki alapkamat alacsony szintjének köszönhetően a hitelkamatok is rekord alacsonyak. A Pénzcentrum összeszedte, hogy melyik kölcsönök azok, amikkel jól járhatunk, és valóban segíthetnek álmaink megvalósításában irreálisan magas vállalások nélkül.

Diákhitel

Ugyan sokféle munkát vállalhatnak a felsőoktatásban tanulók, azonban jobban a tanulmányokra lehet koncentrálni, ha csak a tanulásra kell figyelni. Különösen igaz ez akkor, ha a fiatal kollégiumba vagy albérletbe költözik a tanulmányai ideje alatt. Persze az is előfordulhat, hogy ezeket a kiadásokat a szülei fedezik, azonban egy ösztöndíjas külföldi félév során is jól jöhet a kölcsön,mivel az EU támogatása jellemzően nem elegendő minden költségre. Azt sem szabad elfelejteni, hogy amennyiben fizetős szakra jár valaki, akkor a Diákhitel2-vel fix, 2 százalékos kamat mellett fizethetjük ki a tanulmányokat.

A Diákhitel1 kamata egyébként rekord alacsony szinten van, jelenleg 3,9 százalékos kamat mellett vehetjük fel a kedvezményes kölcsönt.

Lakáshitel

A fiatalok elsőszámú célja általában a lakáshoz jutás. Ezt érdemes lakástakarék pénztári megtakarítással megalapozni, amely kellő önerőt adhat egy lakáshitel felvételéhez és lakásvásárláshoz. A piaci kamatozású kölcsönök között jellemzően a lakáshiteleknek a legalacsonyabbak a kamatai, jelenleg 5 százalék körüli kamattal vehetünk fel lakáskölcsönt a jegybank adatai szerint.

Ezeknél a termékeknél érdemes a teljes hiteldíj mutatót (THM) figyelembe venni, mivel ez már a kamaton felüli költségeket is tartalmazza.

A legjobb ajánlatok jelenleg 4 százalékos kamatozás mellett vehetők fel, azonban nemcsak ezt érdemes figyelembe venni. A lakáshitelek jellemzően több évtizedre szólnak, azonban már több bank kínál olyan terméket, amelynek hosszabb időre (3-5 év), vagy akár a teljes futamidőre fixek a törlesztőrészletei. Ezzel ugyanis valamivel magasabb kamatért cserébe kiszámíthatók lesznek a havi részletek.

Hitelkiváltás

Aki korábban többféle adósságot halmozott fel hitelekből, közüzemi számlákból, annak érdemes adósságrendező kölcsönt felvennie. Az adósságrendezés történhet jelzáloghitellel és jelzálog nélküli kölcsönnel, az előbbi kamatai jelentősen alacsonyabbak lehetnek az utóbbinál, viszont még ezek kamata is alacsonyabb lehet, mint amit a korábbi adósság miatt fizetünk.

Nem ez az egyetlen előnye az adósságrendezésnek, ugyanis alacsonyabb kamatok mellett ezzel már csak egyszer kell megfizetni az adminisztrációs díjat. Arról nem is beszélve, ha megcsúsznánk a törlesztéssel, akkor csak egy bankkal kell egyezkednünk, nem kell külön kérelmet leadni a hitelezők felé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelkiváltáskor és az adósságrendezésénél egyébként jellemző, hogy a korábbi összegeknél nagyobb a felvett hitel, amit lakásfelújításra vagy egyéb hasonló célokra használnak fel általában. A kamatok egyébként még jelzálogfedezet felajánlása nélkül is kedvezők, akár 10 százalék körüli ajánlatot is találhatunk.

Hitelkártya

A hitelkártyák hasznunkra lehetnek, a pontgyűjtő akciókat és visszatérítéseket használva ugyanis gyakorlatilag pénzt kereshetünk. A plasztikok a vásárlásaink után néhány százalékos visszatérítést adhatnak, amellyel éves szinten több tízezer forintra is szert tehetünk. A kártyák visszatérítési szabályai eltérők, a kedvezmény mértéke és köre szerint érdemes kiválasztani a nekünk leginkább megfelelőt.

Arra persze érdemes figyelni, hogy ennek a kölcsönnek a THM-je igen magas, gyakran 40 százalék körüli. Emiatt érdemes kiemelten figyelni a visszafizetési határidőt, ellenkező esetben könnyen bukhatjuk a kamatokat.


A hitelkártya kevesebbszer emlegetett előnye lehet, hogy ha valamilyen átmeneti pénzügyi problémánk akard, akkor ezzel pillanatok alatt megoldhatjuk. Ha például a hónap végén romlik el a mosógépünk, akkor a javítással vagy cserével nem kell megvárni a fizetésünket, hanem azonnal ki tudjuk fizetni a szerelőt vagy az új háztartási gépet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 19. 18:49
A The Wall Street Journal (WSJ) tudósítója most olyan szigorított fegyházba kerül, amilyenben Aleksz...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem