8 °C Budapest

Minden, amit a magáncsőd intézményéről tudni kell

2015. augusztus 26. 18:30

Szeptembertől életbe lép a magáncsőd intézménye Magyarországon. Ha egy adós nem tudja rendesen fizetni a hitelét, adósságrendezési eljárást kezdeményezhet. Az erről szóló törvényt korábban már elfogadták, az ahhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletek tervezetei pedig sorra jelennek meg a Kormány.hu-n.

A magáncsőd lényege, hogy ha az adós fizetésképtelen, akkor dönthet úgy, hogy csődbe megy, és megpróbálhat megegyezni a hitelezőivel valami olyan megoldásban, ami megkönnyíti a hitel visszafizetését, vagy lehetővé teszi az adósság legalább egy részének a visszafizetését.

Ha nem sikerül megállapodni, akkor a bíróság dönt arról, hogy az adósnak milyen vagyontárgyait kell eladnia. Ezenkívül az adós mellé az állam kirendel egy vagyonfelügyelőt is, aki külön rendelkezik majd azzal a számlával, ahova az adósnak az összes jövedelme befolyna az eljárás ideje alatt.

Mit csinál a felügyelő?

Mivel ez a vagyonfelügyelő lesz az, aki bajba jutott adós vagyonára és költéseire rálát majd, illetve aki az egész folyamatot irányítja, nem lényegtelen, hogy pontosan mi is lesz a szerepe, mire terjed ki a feladatköre. Most szerdán pedig éppen az a rendelettervezet jelent meg, amelyik a vagyonfelügyelő szerepét tisztázza.

A vagyonfelügyelő részletes feladatai, legfontosabb teendői:

  • Tájékoztatnia kell a feleket, valamint a kezest minden olyan információról, amely a kötelességeik teljesítéséhez szükséges.
  • Kialakít egy eljárásrendet, és együttműködési megállapodást köt a felekkel az adós vagyonának a kezeléséről.
  • Előkészíti az adósságrendezési egyezséget, és lebonyolítja.
  • Dokumentálja az egyezségkötési folyamatot, ha az egyezségkötés elmarad, előkészíti a bírósági adósságtörlesztési tervet.
  • Felügyeli az adós gazdálkodását.
  • Ellenőrzi az egyezség végrehajtását, valamint az adós számlaforgalmát.
  • Átveszi az adós adósságrendezésbe tartozó vagyona és bevétele felett a rendelkezési jogot, ő fizeti ki a hitelezőket is.
  • A végén elvégzi a záró elszámolást, kezdeményezi az eljárás megszüntetését.

A tervezet nem szabályozza külön az adós és adóstárs feladatait, abból indulnak ki, hogy ezek a személyek közös háztartásban élnek. A családi vagyonfelügyelő mellé egy helyettest is ki kell jelölni, aki teljes jogkörrel bármikor helyettesítheti a családi vagyonfelügyelőt.

A dokumentum indoklásában azt írják, hogy a jogszabály a gyakorlatot nem akarja feleslegesen korlátok közé szorítani, annál is inkább, mert egy teljesen új jogintézmény magyarországi kiépítéséről van szó, és az állami szervek számára is rövid a felkészülési idő, ezért a kezdeti időkben a "leglényegesebb kérdéskörökre kell koncentrálni".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adósságok rendezése úgy történhet meg ellenőrzötten és megbízhatóan, ha az adós nyit egy adósságtörlesztési számlát valamelyik pénzügyi intézménynél, és arra a számlára utalja a fizetését és az egyéb rendszeres bevételei közül azokat, amelyeket egy külön kormányrendelet nem von ki az adósságrendezés köréből.

Az adósságtörlesztési számlán kell kezelni az adós mindennapi megélhetéséhez nem szükséges vagyonának értékesítéséből származó bevételeket is. Az adósságtörlesztési számla az adós számlája, a számlán kezelt pénz az adós tulajdona, a családi vagyonfelügyelő viszont rendelkezési jogot kap a pénz felett, az intézkedéseivel pedig természetesen köteles elszámolni.

Más a helyzet az adósnak a mindennapi életvezetési kiadásaihoz nyitott fizetési számlájával. Ide utalhatók az adósságrendezésbe nem kerülő, kisebb összegű bevételek, továbbá az az összeg is, amit az adós a rendszeres havi bevételeiből a saját maga és a vele együtt élő hozzátartozók megélhetésére és a rezsiköltségekre visszatarthat. A számla felett az adós megtartja a teljes rendelkezési jogot, de nem tehet olyan kötelezettségvállalást (pl. hitelkeret vagy hitelkártya igénylése), ami újabb, kontrollálhatatlan eladósodást indíthatna el.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm