24 °C Budapest
Akár milliókat is megspórolhatnak a devizahitelesek

Akár milliókat is megspórolhatnak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2015. május 24. 13:01

Több tízezer devizahiteles spórolhat meg hatalmas összegeket a hitelkiváltás lehetőségével. A folyamat viszont nem egyszerű, mivel több határidőre is figyelni kell. A Pénzcentrum most segít, hogyan érdemes kiváltani a forintosított kölcsönt, és milyen teendői vannak az adósoknak.

A devizahitelesek 10 százalékát érintheti a hitelkiváltás Becsei András, a Bankszövetség alelnöke szerint, de minden forintosított kölcsön esetén érdemes megnézni, hogy ebbe a 10 százalékba tartozunk-e. Már egy átlagos tartozás mellett is 5 ezer forintot takaríthatunk meg havonta, ami a teljes futamidő alatt 720 ezer forintot jelenthet.

Nem csak a törlesztő csökkenése miatt lehet érdemes váltani, a változó kamatozású kölcsönünk havi terheit a hitelkiváltással fixálhatjuk, akár a futamidő végéig. Ezzel a változó kamatozású hitelekhez képest valamivel magasabb törlesztőrészlet mellett kiszámítható lesz a hitelünk.

Hogyan kezdjünk neki a hitelkiváltásnak?

Először az elszámolási értesítőt kell kézbe venni, ennek is a harmadik oldalát. Az itt található táblázatban megtaláljuk a forintosított hitelünk három legfontosabb mutatóját:

  • A havi törlesztőrészletet
  • A kamatot
  • A tartozás összegét

Ez alapján meg tudjuk megállapítani, hogy érdemes-e kiváltani a hitelünket. A bankok ajánlatai között a legalább 1 százalékpontos kamatelőnyt biztosító kölcsönt érdemes választani, vagy fixálás esetén mérlegelni azt, hogy mennyit ér nekünk a törlesztőrészletek stabilitása.


Ha olcsóbb hitelt keresünk, akkor az sem árt, ha a törlesztőrészletünk csökkenése kézzel fogható összeg, amit akár megtakarításként félretehetünk.

Találtam olcsóbb bankot, mit tegyek?

Elsőször az elszámolási értesítőnkkel és okmányainkkal együtt menjünk be egy bankfiókba, ahol kérjünk előzetes hitelelbírálást. Erre azért van szükség, mert ez alapján tudja megmondani a bank, hogy milyen feltételek mellett tud hitelt adni, és hogy egyáltalán be tudja-e fogadni a hitelkérelmet.

Ezt nem érdemes sokáig húzni, mivel az előzetes elbírálásnak is van átfutási ideje, ráadásul most a hitelkiváltások miatt valamivel hosszabb is lehet ez, mint általában. A bankok a kedvező ajánlatokat egyébként elsősorban a jól fizető adósoknak kínálják, így amennyiben jelentős hátralékunk van a szerződésen, vagy valamilyen kedvezményt vettünk igénybe, akkor lehet, hogy csak a meghirdetettnél magasabb kamat mellett juthatunk hitelkiváltó kölcsönhöz.

Amikor az előzetes hitelelbírálás során a bank zöld utat adott a hitelfelvételre és a feltételek nekünk is megfelelnek, akkor már felmondható a forintosított devizahitelünk.

Ennél hamarabb viszont nem érdemes felmondani azt, mivel nem biztos, hogy megkapjuk az új hitelt, ebben az esetben pedig a felmondott kölcsönt egyben kellene kifizetni a hitelezőnek.

A forintosított hitel felmondására egyébként nagyjából három hónapunk van az elszámoló levelünk kézhezvételétől kezdve, de nem csak ezért fontos, hogy ne húzzuk a hitelkiváltást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A három hónap lejárata után ugyanis díjat kell fizetnünk azért, hogy felmondhassuk a kölcsönt, míg a határidő előtt ezt ingyenesen megtehetjük.

Ahogy erről korábban írtunk ez nekünk nem túl kedvező, de természetesen akadnak olyanok, akik ezen kaszálhatnak.

Hol találom a legjobb ajánlatot?

Mivel minden szerződés egyedi, ezért érdemes a bankok saját kalkulátorait használni, amely megmutatja, hogy milyen feltételekkel igényelhetjük a hitelkiváltást, ráadásul azt is ellenőrizhetjük, hogy megfelelünk-e az előfeltételeknek. További előny, hogy az igénylés folyamatát akár online is elindíthatjuk ezeken a felületeken keresztül.

Kattints! Kevesled az elszámolást? Így csökkentsd a törlesztőd!

Az internetes összehasonlító kalkulátorok ebben az esetben nem feltétlenül tudnak a segítségünkre lenni, ugyanis a hitelközvetítők a törvény szerint nem fogadhatnak el díjazást az ügynöki tevékenységük után. Ennek ellenére van olyan kalkulátor, ahol megtaláljuk ezeket az ajánlatokat is.

Milyen határidők vonatkoznak ránk?

A hitelkiváltáskor az elszámoló levél kézhezvételétől számított 31. napon módosul a szerződésünk, ettől kezdve 60 napunk van arra, hogy díjmenetesen felmondjuk a forintosított hitelünket. A hitel felmondásától 90 napunk áll rendelkezésre a tartozásunk kiegyenlítésére, ha ez nem történik meg, akkor a bank egy összegben fogja követelni a pénzét.

Ha emellett jogorvoslattal is szeretnénk élni, akkor a panaszunkat a levél kézhezvételétől 30 napig adhatjuk be a banknak, és 60 napon kötelesek válaszolni a panasztételre. A panasz benyújtásának részleteiről és a további jogorvoslati lehetőségekről korábbi cikkünkben olvashatsz.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 07:40
A Media1 megtudta, hogy a gazdasági körülmények miatt bezárja a BBC History című magazint a Kossuth...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?