Akár milliókat is megspórolhatnak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2015. május 24. 13:01

Több tízezer devizahiteles spórolhat meg hatalmas összegeket a hitelkiváltás lehetőségével. A folyamat viszont nem egyszerű, mivel több határidőre is figyelni kell. A Pénzcentrum most segít, hogyan érdemes kiváltani a forintosított kölcsönt, és milyen teendői vannak az adósoknak.

A devizahitelesek 10 százalékát érintheti a hitelkiváltás Becsei András, a Bankszövetség alelnöke szerint, de minden forintosított kölcsön esetén érdemes megnézni, hogy ebbe a 10 százalékba tartozunk-e. Már egy átlagos tartozás mellett is 5 ezer forintot takaríthatunk meg havonta, ami a teljes futamidő alatt 720 ezer forintot jelenthet.

Nem csak a törlesztő csökkenése miatt lehet érdemes váltani, a változó kamatozású kölcsönünk havi terheit a hitelkiváltással fixálhatjuk, akár a futamidő végéig. Ezzel a változó kamatozású hitelekhez képest valamivel magasabb törlesztőrészlet mellett kiszámítható lesz a hitelünk.

Hogyan kezdjünk neki a hitelkiváltásnak?

Először az elszámolási értesítőt kell kézbe venni, ennek is a harmadik oldalát. Az itt található táblázatban megtaláljuk a forintosított hitelünk három legfontosabb mutatóját:

  • A havi törlesztőrészletet
  • A kamatot
  • A tartozás összegét

Ez alapján meg tudjuk megállapítani, hogy érdemes-e kiváltani a hitelünket. A bankok ajánlatai között a legalább 1 százalékpontos kamatelőnyt biztosító kölcsönt érdemes választani, vagy fixálás esetén mérlegelni azt, hogy mennyit ér nekünk a törlesztőrészletek stabilitása.


Ha olcsóbb hitelt keresünk, akkor az sem árt, ha a törlesztőrészletünk csökkenése kézzel fogható összeg, amit akár megtakarításként félretehetünk.

Találtam olcsóbb bankot, mit tegyek?

Elsőször az elszámolási értesítőnkkel és okmányainkkal együtt menjünk be egy bankfiókba, ahol kérjünk előzetes hitelelbírálást. Erre azért van szükség, mert ez alapján tudja megmondani a bank, hogy milyen feltételek mellett tud hitelt adni, és hogy egyáltalán be tudja-e fogadni a hitelkérelmet.

Ezt nem érdemes sokáig húzni, mivel az előzetes elbírálásnak is van átfutási ideje, ráadásul most a hitelkiváltások miatt valamivel hosszabb is lehet ez, mint általában. A bankok a kedvező ajánlatokat egyébként elsősorban a jól fizető adósoknak kínálják, így amennyiben jelentős hátralékunk van a szerződésen, vagy valamilyen kedvezményt vettünk igénybe, akkor lehet, hogy csak a meghirdetettnél magasabb kamat mellett juthatunk hitelkiváltó kölcsönhöz.

Amikor az előzetes hitelelbírálás során a bank zöld utat adott a hitelfelvételre és a feltételek nekünk is megfelelnek, akkor már felmondható a forintosított devizahitelünk.

Ennél hamarabb viszont nem érdemes felmondani azt, mivel nem biztos, hogy megkapjuk az új hitelt, ebben az esetben pedig a felmondott kölcsönt egyben kellene kifizetni a hitelezőnek.

A forintosított hitel felmondására egyébként nagyjából három hónapunk van az elszámoló levelünk kézhezvételétől kezdve, de nem csak ezért fontos, hogy ne húzzuk a hitelkiváltást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A három hónap lejárata után ugyanis díjat kell fizetnünk azért, hogy felmondhassuk a kölcsönt, míg a határidő előtt ezt ingyenesen megtehetjük.

Ahogy erről korábban írtunk ez nekünk nem túl kedvező, de természetesen akadnak olyanok, akik ezen kaszálhatnak.

Hol találom a legjobb ajánlatot?

Mivel minden szerződés egyedi, ezért érdemes a bankok saját kalkulátorait használni, amely megmutatja, hogy milyen feltételekkel igényelhetjük a hitelkiváltást, ráadásul azt is ellenőrizhetjük, hogy megfelelünk-e az előfeltételeknek. További előny, hogy az igénylés folyamatát akár online is elindíthatjuk ezeken a felületeken keresztül.

Kattints! Kevesled az elszámolást? Így csökkentsd a törlesztőd!

Az internetes összehasonlító kalkulátorok ebben az esetben nem feltétlenül tudnak a segítségünkre lenni, ugyanis a hitelközvetítők a törvény szerint nem fogadhatnak el díjazást az ügynöki tevékenységük után. Ennek ellenére van olyan kalkulátor, ahol megtaláljuk ezeket az ajánlatokat is.

Milyen határidők vonatkoznak ránk?

A hitelkiváltáskor az elszámoló levél kézhezvételétől számított 31. napon módosul a szerződésünk, ettől kezdve 60 napunk van arra, hogy díjmenetesen felmondjuk a forintosított hitelünket. A hitel felmondásától 90 napunk áll rendelkezésre a tartozásunk kiegyenlítésére, ha ez nem történik meg, akkor a bank egy összegben fogja követelni a pénzét.

Ha emellett jogorvoslattal is szeretnénk élni, akkor a panaszunkat a levél kézhezvételétől 30 napig adhatjuk be a banknak, és 60 napon kötelesek válaszolni a panasztételre. A panasz benyújtásának részleteiről és a további jogorvoslati lehetőségekről korábbi cikkünkben olvashatsz.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 6. 20:40
A kormánypárti politológus mérvadó lap helyett 3,4 milliós mínuszt hozott össze a tavalyi üzleti évb...
Holdblog  |  2023. június 6. 12:29
Water Street 25., New York, Manhattan-sziget: a város történetének legnagyobb méretű konverziója, ir...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?