Megvan, kik járnak jól a devizahitelek kiváltásával

2015. május 7. 15:05

Az elszámolási értesítőt böngészve sok devizahitelesben felmerül a kérdés: kik járnak jól a forintosítással? Ha valaki nincs megeloégedve a forintosított kölcsönével, akkor hitelkiváltással érdemes élnie. Mutatjuk, ki jár jól a kiváltási versennyel.


A Portfolio Hitelezés 2015 konferenciáján banki vezetők a forintosított devizahitelek kiváltásáról folytattak panelbeszélgetést. Hogyan zajlik majd a hitelkiváltás, kik járhatnak jól a versennyel?

Hogyan zajlik le a hitelkiváltás?

A bankok egyoldalúan emeltek kamatot és egyéb banki költségeket az elmúlt években, ezért nem bíznak meg bennük az ügyfelek

 - jellemezte a bankok iránti bizalmat Oláh Márton, az FHB Bank vezérigazgatója. Emiatt a hitelkiváltás során sok devizahiteles nem fog megbízni a bankban, így előfordulhat, hogy annak ellenére sem fog élni a kiváltó ajánlattal, hogy azzal jelentősen csökkenthetné a havi terheit.

Nagyon fontos mozzanat volt, hogy a forintosítás utáni hitelkiváltás olcsó legyen

 - mondta Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. Az ügyfelek nehezen jutnak hozzá összehasonlító termékekhez. A hitelverseny átmeneti időszaka alatt ingyenesen válthatnak bankot az, de később csak a kamatozás fordultakor válthatnak szolgáltatót.

Hogyan válasszuk ki az új bankunkat?

Egy bankot aszerint érdemes kiválasztani, hogy milyen stabil az adott bank, de természetesen a kamatokra is hangsúlyt fektetnek az ügyfelek. A termék kiválasztáskor azonban nem csak a kamatszintet kell figyelni, hanem azt is, hogyan fixálhatják az ügyfelek a törlesztőrészletet.

A kamatszintek az ügyfelek jelentős részének kedvezőek lehetnek, mivel a törlesztőrészlet tovább csökkenhet a forintosított devizahitelek kiváltásával. Ahogy erről korábbi cikkünkben írtunk, ez egy átlagos méretű kölcsön esetén 5 ezer forint lehet nagyjából, ami 10 százalék körüli csökkenést jelent.

Milyen hatásai vannak a fair bank törvénynek?

A mostani hitelkiváltó ajánlatok kamatmarzsa 2,5-3 százalékosra tehető

 - mondta Harmathi László az Erste Bank vezérigazgató-helyettese. A mostani kamatmarzsok igen szűkek a kialakuló verseny miatt, így a bankok nyereségei csökkenhetnek, igaz, ez a fogyasztók számára kedvező lehet.

A bankszektor az egyik legjobban szabályozott terület Magyarországon és a fair bank törvény ezt tovább erősítette

 - tette hozzá Becsei András az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója, aki a Bankszövetség alelnöke is egyben. A mostani feltételek során a banki kamatok olyan alacsonyra süllyedtek, amelyek a jelenleg elérhető legalacsonyabb szintet képviselik.

A verseny nem csak abból áll, hogy csökkentjük az árakat, hanem a versenyképesség növekedését is jelentheti. Megintcsak mondom, tessék összeolvadni! Még mindig 40 bank van Magyarországon

 - válaszolta a bankvezérek felvetéseire Nagy Márton. Ahogy azt korábban az ügyvezető igazgató elmondta, Magyarországon 5 univerzális nagybank lehet a jövőben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ki járt jól az adósságfék szabályokkal?

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) bevezetésével egységesedett az erre vonatkozó szabály, de az igazi újdonságot az igazolt jövedelem hozta.

Akinek nincs igazolt jövedelme, az ne kerüljön bank közelébe

- mondta a témával kapcsolatban Nagy Márton. Az látszik, hogy a személyi kölcsönök területén van visszafogó hatása az új szabályzásnak, a jelzáloghitelek területén viszont várhatóan nem lesz visszaesés az új szabályok miatt.

A jövedelemigazolás bonyolult folyamata miatt nem ért egyet a mostani rendszerrel Harmati László.

Alapvetően jó a szabályozás

 - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. Ennek ellenére egyszerűbbé kellene tenni a jövedelmek igazolását, mivel ez lendíthetne a hitelfelvételen, sőt, meggyorsíthatná ennek a folyamatát.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem