27 °C Budapest
Ezek a devizahitelesek egy fillért sem kapnak vissza

Ezek a devizahitelesek egy fillért sem kapnak vissza

Pénzcentrum
2015. április 9. 10:58

Az év egyik legfontosabb pénzügyi híre volt, hogy bedőlt a DRB bankcsoport. A bankok csődjével a devizahitelesek is rosszul járhatnak, konkrétan lecsúszhatnak az elszámolásról. A Pénzcentrum utánajárt, hogy milyen esélyeik vannak a DRB-devizahiteleseknek.

A DRB bankcsoport csődje után a devizahiteles ügyfelek jogosan félnek attól, hogy nem számol el velük a bank, és gyakorlatilag egy fillért sem kapnak vissza a tisztességtelen elvonások miatt. Megszűnt bank esetén alapvetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy decemberi rendelete alapján kell elszámolni az ügyfelekkel.

Ki számol el a DRB devizahiteleseivel?

A DRB bankcsoport jelenleg felszámolás alatt áll, így a devizahiteles elszámolást a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló által kijelölt felszámolóbiztos végzi

- válaszolta kérdésünkre az MNB. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a levelek kiküldését a bankok végzik, viszont a küldeményeket a felszámoló aláírásával kell ellátni.

Ha a felszámolás alatt álló intézményeknél az elszámoláshoz szükséges adatok hiányosak vagy teljesen hiányoznak, akkor az elszámoláshoz az MNB rendeletében szabályozott becslési eljárást kell alkalmazni, amely a fogyasztóknak kedvez. Lényeges, hogy a felszámoló adatokat kérhet be a fogyasztóktól, ezekkel kiegészítheti a meglévő információit.

Mikor kapják meg az elszámolást az ügyfelek?

A DRB ügyfeleinek az elszámolási értesítőt a többi devizahiteleshez hasonlóan április 30-ig kell megkapnia. Lényeges, hogy a forinthitelesek értesítőit 2015 során később, augusztus 1. és szeptember 30. között kell postára adni. Az még kérdéses azonban, hogy ezeket a leveleket ki fogja feladni, ez ugyanis a felszámolás folyamatától és esetleges lezárulásától függ.

Lesz miből kifizetni az ügyfeleket?

Egy vállalat csődje esetén a felszámoló sorrendet állít fel a cég hitelezői felé. Ez a bankok esetében sincs másként, vagyis a felszámolóbiztos a devizahitelek miatt visszajáró kifizetéseket is besorolja a többi tartozás közé.

Az elszámolásból eredő fogyasztói követelések D kategóriás hitelezői igényként kerülnek nyilvántartásba

- mondta az MNB. Ugyan automatikusan bekerül minden devizahiteles kifizetés ezek közé a tartozások közé, a gyakorlatban egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen kapnak pénzt a devizahiteles ügyfelek. Ennek két fő oka van:

  • A kifizetés sorrendjében aránylag hátul helyezkednek el (D kategória).
  • A bankokból eleve hatalmas összeg (100 milliárd forint) hiányzik, így a tárgyi eszközök értékesítése után sem biztos, hogy fedezhetőek a tartozások.

Egyelőre viszont nem lehet megmondani, hogy kielégíthetőek a követelések vagy sem, ráadásul a jegybank arra a kérdésünkre, hogy megkaphatják-e az ügyfelek a teljes összeget, érdemben nem tudott választ adni.

Mi lesz az élő szerződésekkel?

Az élő szerződéses devizahiteles ügyfeleknek eleve nem jár vissza készpénz, mégis részesülnek elszámolásban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeknél a szerződéseknél a szabályoknak megfelelően csökkentik a tartozást és (jelzáloghiteleknél) megtörténik a forintosítás is.

A felszámolás során a hitelportfóliót értékesítik, így a még élő szerződések átkerülnek egy másik pénzintézethez, a fennálló tartozást pedig az eredeti kondíciók szerint kell megfizetni (ez esetben a forintosítás kondíciói a mérvadóak).

Ha a jelzáloghiteles adósnak konkrét elképzelése van arról, hogy melyik bankhoz szeretne átmenni, ezt a forintosításnak köszönhetően könnyedén megteheti, hiszen az elszámoló levél kézhezvételétől 60 napja van arra, hogy felmondási díj megfizetése nélkül lezárja a kölcsönt. Ezután természetesen új hitelszerződést kell kötni, ha nem szeretnénk egyben rendezni a tartozást.

Melyik bankok érintettek a DRB csődben?

A jegybank március 2-án vonta vissza a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A fenti szabályok a bankcsoport négy alábbi tagjára érvényesek:

  • DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank
  • BRB BUDA Regionális Bank
  • Dél-Dunántúli Takarék Bank
  • ÉRB Észak- Magyarországi Regionális Bank
Kedden nyújtották be az országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amivel az elszámolási törvényt módosítják. A változtatás lényege, hogy azokkal az ügyfelek is megkaphassák az elszámolást, akiknek hiányosak az adatai az elszámolás elvégzéséhez.

A javaslat az MNB-t hatalmazná fel azzal, hogy széleskörűen ellenőrizze és felügyelje az elszámolási és forintosítási folyamatot.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?