18 °C Budapest

Ezek a devizahitelesek egy fillért sem kapnak vissza

Pénzcentrum
2015. április 9. 10:58

Az év egyik legfontosabb pénzügyi híre volt, hogy bedőlt a DRB bankcsoport. A bankok csődjével a devizahitelesek is rosszul járhatnak, konkrétan lecsúszhatnak az elszámolásról. A Pénzcentrum utánajárt, hogy milyen esélyeik vannak a DRB-devizahiteleseknek.

A DRB bankcsoport csődje után a devizahiteles ügyfelek jogosan félnek attól, hogy nem számol el velük a bank, és gyakorlatilag egy fillért sem kapnak vissza a tisztességtelen elvonások miatt. Megszűnt bank esetén alapvetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy decemberi rendelete alapján kell elszámolni az ügyfelekkel.

Ki számol el a DRB devizahiteleseivel?

A DRB bankcsoport jelenleg felszámolás alatt áll, így a devizahiteles elszámolást a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló által kijelölt felszámolóbiztos végzi

- válaszolta kérdésünkre az MNB. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a levelek kiküldését a bankok végzik, viszont a küldeményeket a felszámoló aláírásával kell ellátni.

Ha a felszámolás alatt álló intézményeknél az elszámoláshoz szükséges adatok hiányosak vagy teljesen hiányoznak, akkor az elszámoláshoz az MNB rendeletében szabályozott becslési eljárást kell alkalmazni, amely a fogyasztóknak kedvez. Lényeges, hogy a felszámoló adatokat kérhet be a fogyasztóktól, ezekkel kiegészítheti a meglévő információit.

Mikor kapják meg az elszámolást az ügyfelek?

A DRB ügyfeleinek az elszámolási értesítőt a többi devizahiteleshez hasonlóan április 30-ig kell megkapnia. Lényeges, hogy a forinthitelesek értesítőit 2015 során később, augusztus 1. és szeptember 30. között kell postára adni. Az még kérdéses azonban, hogy ezeket a leveleket ki fogja feladni, ez ugyanis a felszámolás folyamatától és esetleges lezárulásától függ.

Lesz miből kifizetni az ügyfeleket?

Egy vállalat csődje esetén a felszámoló sorrendet állít fel a cég hitelezői felé. Ez a bankok esetében sincs másként, vagyis a felszámolóbiztos a devizahitelek miatt visszajáró kifizetéseket is besorolja a többi tartozás közé.

Az elszámolásból eredő fogyasztói követelések D kategóriás hitelezői igényként kerülnek nyilvántartásba

- mondta az MNB. Ugyan automatikusan bekerül minden devizahiteles kifizetés ezek közé a tartozások közé, a gyakorlatban egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen kapnak pénzt a devizahiteles ügyfelek. Ennek két fő oka van:

  • A kifizetés sorrendjében aránylag hátul helyezkednek el (D kategória).
  • A bankokból eleve hatalmas összeg (100 milliárd forint) hiányzik, így a tárgyi eszközök értékesítése után sem biztos, hogy fedezhetőek a tartozások.

Egyelőre viszont nem lehet megmondani, hogy kielégíthetőek a követelések vagy sem, ráadásul a jegybank arra a kérdésünkre, hogy megkaphatják-e az ügyfelek a teljes összeget, érdemben nem tudott választ adni.

Mi lesz az élő szerződésekkel?

Az élő szerződéses devizahiteles ügyfeleknek eleve nem jár vissza készpénz, mégis részesülnek elszámolásban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeknél a szerződéseknél a szabályoknak megfelelően csökkentik a tartozást és (jelzáloghiteleknél) megtörténik a forintosítás is.

A felszámolás során a hitelportfóliót értékesítik, így a még élő szerződések átkerülnek egy másik pénzintézethez, a fennálló tartozást pedig az eredeti kondíciók szerint kell megfizetni (ez esetben a forintosítás kondíciói a mérvadóak).

Ha a jelzáloghiteles adósnak konkrét elképzelése van arról, hogy melyik bankhoz szeretne átmenni, ezt a forintosításnak köszönhetően könnyedén megteheti, hiszen az elszámoló levél kézhezvételétől 60 napja van arra, hogy felmondási díj megfizetése nélkül lezárja a kölcsönt. Ezután természetesen új hitelszerződést kell kötni, ha nem szeretnénk egyben rendezni a tartozást.

Melyik bankok érintettek a DRB csődben?

A jegybank március 2-án vonta vissza a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A fenti szabályok a bankcsoport négy alábbi tagjára érvényesek:

  • DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank
  • BRB BUDA Regionális Bank
  • Dél-Dunántúli Takarék Bank
  • ÉRB Észak- Magyarországi Regionális Bank
Kedden nyújtották be az országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amivel az elszámolási törvényt módosítják. A változtatás lényege, hogy azokkal az ügyfelek is megkaphassák az elszámolást, akiknek hiányosak az adatai az elszámolás elvégzéséhez.

A javaslat az MNB-t hatalmazná fel azzal, hogy széleskörűen ellenőrizze és felügyelje az elszámolási és forintosítási folyamatot.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm