22 °C Budapest

Ezek a devizahitelesek egy fillért sem kapnak vissza

Pénzcentrum
2015. április 9. 10:58

Az év egyik legfontosabb pénzügyi híre volt, hogy bedőlt a DRB bankcsoport. A bankok csődjével a devizahitelesek is rosszul járhatnak, konkrétan lecsúszhatnak az elszámolásról. A Pénzcentrum utánajárt, hogy milyen esélyeik vannak a DRB-devizahiteleseknek.

A DRB bankcsoport csődje után a devizahiteles ügyfelek jogosan félnek attól, hogy nem számol el velük a bank, és gyakorlatilag egy fillért sem kapnak vissza a tisztességtelen elvonások miatt. Megszűnt bank esetén alapvetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy decemberi rendelete alapján kell elszámolni az ügyfelekkel.

Ki számol el a DRB devizahiteleseivel?

A DRB bankcsoport jelenleg felszámolás alatt áll, így a devizahiteles elszámolást a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló által kijelölt felszámolóbiztos végzi

- válaszolta kérdésünkre az MNB. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a levelek kiküldését a bankok végzik, viszont a küldeményeket a felszámoló aláírásával kell ellátni.

Ha a felszámolás alatt álló intézményeknél az elszámoláshoz szükséges adatok hiányosak vagy teljesen hiányoznak, akkor az elszámoláshoz az MNB rendeletében szabályozott becslési eljárást kell alkalmazni, amely a fogyasztóknak kedvez. Lényeges, hogy a felszámoló adatokat kérhet be a fogyasztóktól, ezekkel kiegészítheti a meglévő információit.

Mikor kapják meg az elszámolást az ügyfelek?

A DRB ügyfeleinek az elszámolási értesítőt a többi devizahiteleshez hasonlóan április 30-ig kell megkapnia. Lényeges, hogy a forinthitelesek értesítőit 2015 során később, augusztus 1. és szeptember 30. között kell postára adni. Az még kérdéses azonban, hogy ezeket a leveleket ki fogja feladni, ez ugyanis a felszámolás folyamatától és esetleges lezárulásától függ.

Lesz miből kifizetni az ügyfeleket?

Egy vállalat csődje esetén a felszámoló sorrendet állít fel a cég hitelezői felé. Ez a bankok esetében sincs másként, vagyis a felszámolóbiztos a devizahitelek miatt visszajáró kifizetéseket is besorolja a többi tartozás közé.

Az elszámolásból eredő fogyasztói követelések D kategóriás hitelezői igényként kerülnek nyilvántartásba

- mondta az MNB. Ugyan automatikusan bekerül minden devizahiteles kifizetés ezek közé a tartozások közé, a gyakorlatban egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen kapnak pénzt a devizahiteles ügyfelek. Ennek két fő oka van:

  • A kifizetés sorrendjében aránylag hátul helyezkednek el (D kategória).
  • A bankokból eleve hatalmas összeg (100 milliárd forint) hiányzik, így a tárgyi eszközök értékesítése után sem biztos, hogy fedezhetőek a tartozások.

Egyelőre viszont nem lehet megmondani, hogy kielégíthetőek a követelések vagy sem, ráadásul a jegybank arra a kérdésünkre, hogy megkaphatják-e az ügyfelek a teljes összeget, érdemben nem tudott választ adni.

Mi lesz az élő szerződésekkel?

Az élő szerződéses devizahiteles ügyfeleknek eleve nem jár vissza készpénz, mégis részesülnek elszámolásban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezeknél a szerződéseknél a szabályoknak megfelelően csökkentik a tartozást és (jelzáloghiteleknél) megtörténik a forintosítás is.

A felszámolás során a hitelportfóliót értékesítik, így a még élő szerződések átkerülnek egy másik pénzintézethez, a fennálló tartozást pedig az eredeti kondíciók szerint kell megfizetni (ez esetben a forintosítás kondíciói a mérvadóak).

Ha a jelzáloghiteles adósnak konkrét elképzelése van arról, hogy melyik bankhoz szeretne átmenni, ezt a forintosításnak köszönhetően könnyedén megteheti, hiszen az elszámoló levél kézhezvételétől 60 napja van arra, hogy felmondási díj megfizetése nélkül lezárja a kölcsönt. Ezután természetesen új hitelszerződést kell kötni, ha nem szeretnénk egyben rendezni a tartozást.

Melyik bankok érintettek a DRB csődben?

A jegybank március 2-án vonta vissza a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A fenti szabályok a bankcsoport négy alábbi tagjára érvényesek:

  • DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank
  • BRB BUDA Regionális Bank
  • Dél-Dunántúli Takarék Bank
  • ÉRB Észak- Magyarországi Regionális Bank
Kedden nyújtották be az országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amivel az elszámolási törvényt módosítják. A változtatás lényege, hogy azokkal az ügyfelek is megkaphassák az elszámolást, akiknek hiányosak az adatai az elszámolás elvégzéséhez.

A javaslat az MNB-t hatalmazná fel azzal, hogy széleskörűen ellenőrizze és felügyelje az elszámolási és forintosítási folyamatot.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
Holdblog  |  2023. június 7. 06:16
Sejtésem szerint manapság Szicília a legjobb úticél. Egyrészt azért, mert kulináris, kulturális, épí...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?