Vadászik a NAV a külföldön élő magyarokra

2014. december 28. 07:07

A 2014-as évet a világ elől elvonulva, napilapok és internethozzáférés nélkül töltötted? Ne aggódj, nem maradsz le semmiről. Összegyűjtöttük neked az év legfontosabb, legérdekesebb eseményeit. Szerintünk ezek nélkül nem érdemes elkezdeni az újévet.

Figyelem! A narancssárgával szedett linkekre kattintva további érdekességeket, részleteket tudhatsz meg az adott témáról (a 3 hónapnál régebbi cikkek elolvasásához INGYENES regisztráció szükséges).

Végéhez közeledik a devizahitelesek ügye

Minden kétséget kizáróan az idei év egyik legfontosabb lakossági pénzügyi eseménye a devizahiteles mentőcsomag kidolgozása volt. Négy törvényt hozott az országgyűlés; a törvénykezési folyamat nyár elejétől egészen novemberig tartott. A törvény végrehajtása - melyet számos rendelet szabályoz - azonban már a jövő évre tolódik át. A törvény szerint egy lépésben fogják a bankok az elszámolást és a forintosítást végrehajtani, aminek köszönhetően a havi törlesztőrészletek várhatóan 20 százalékkal csökkenhetnek átlagosan. Ezek közül a legfontosabb határidő március-április, amikor az ügyfelek postai úton megkapják az értesítőt az elszámolásról. Ez után harminc nappal fog megtörténni a hitel forintosítása, igaz visszamenőlegesen februártól kezdve.

Bomba robbant a magyar bankoknál

Az év eleje rögtön egy "bombahírrel" indult: január 13-án hétfőn reggel bomba robbant Budapest XIII. kerületében, a Lehel úton. A környéken lakók hatalmas robajra ébredtek, a robbanás hangja több kerülettel arrébb is hallatszott: sokan mennydörgésszerű hangot hallottak, megszólalt több riasztó, néhány perccel később pedig rendőr-és tűzoltóautók hangja verte fel a hajnali csendet. Személyi sérülés nem történt, de több egymással szomszédos bankfiókban is jókora kár keletkezett. Az üvegszilánkokat a robbanás ereje a Lehel utca másik oldaláig, mintegy nyolcvan méterre repítette, még délelőtt is üvegszilánkok borították az úttestet. A robbantással kapcsolatban a mai napig több kérdés tisztázatlan: nem csak a tettes(ek) személye, hanem az is, miért robbantottak bankot (egy fillért nem vittek el a pénzintézetekből); az is kérdés, lehetett-e valamilyen bankellenes szándék a háttérben. Információink szerint a nyomozást a mai napig nem zárták le.

Jegybanki kamatvágások

2014-ben tovább folytatódtak a jegybanki kamatvágások, amelynek következtében nagyot estek a betétek és a hitelek kamatai is. Míg előbbi esetén már az is csoda, ha 2-3 százalék körüli kamattal köthetjük le (természetesen rengeteg feltétel mellett) pénzünket; addig a hiteleknél már akár 5 százalék körüli THM-ekkel is találkozhatunk a bankokban. Ennek fényében az sem véletlen, hogy átalakulás figyelhető meg a lakossági megtakarításoknál; a bankbetét lassan "elveszti" vezető szerepét (arról, hogy mi hozza most a legtöbbet a konyhára hasonló feltételek mellett, itt írtunk). A hitelesek, lakásvásárlásban gondolkodók viszont mindenképp örülhetnek a folyamatoknak, hiszen most sokkal kedvezőbb feltételek mellett lehet hitelhez jutni, mint akár egy évvel korábban.

Gigabírság, kivonulás, megszünő számlacsomagok

Év elején a jegybank 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki a magyar bankokra. Ezután néhány hitelintézet úgy döntött, hogy megváltoztatja a számlacsomagjait, vagy akár teljesen lecseréli azokat. Egy hosszú folyamat vége volt ez egyébként, ami a tranzakciós illeték és a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel miatt kezdődött meg és a jegybanki bírságban csúcsosodott ki. A számlacsomagok változásai miatt némi drágulás állt be, viszont úgy néz ki, hogy ez csupán átmeneti. Év vége felé már néhány pénzintézet - már amelyik nem vonult ki - újra kedvezménnyel próbálja az ügyfeleket magához csábítani, és ezzel jövő évben várhatóan egyre több bank megpróbálkozik majd. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez egy lassú folyamat, és még nagyon messze vagyunk a néhány évvel ezelőtti állapotoktól, amikor egymást érték az ingyenes számlacsomagok.

Vasárnapi boltzár!

Az év egyik legtöbb vitát kavart eseménye a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó javaslat hozta. December 16-án azonban pont került az ügy végére, a kormány ugyanis elfogadta a törvényjavaslatot. Vagyis 2015. március 15-től a kiskereskedelmi tevékenységet végző üzleteknek zárva kell tartaniuk vasárnap. Egyedül azok a boltok tarthatnak nyitva, melyek árusítótere nem haladja meg a 200 négyzetmétert, és a boltot működtető cég legalább 1/5 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa vagy családtagja működteti aznap. Egy évben mindössze 5 vasárnap lehet, mikor valamennyi üzlet fogadhatja a vásárlókat, az adventi időszakban 4, ezen kívül az év többi részében pedig egy szabadon választott nap.

Kivételnek számítanak majd a zárva tartás alól a méretbeli engedményen felül a nemzeti dohányboltok, a gyógyszertárak, a reptéren kialakított üzletek, a pályaudvarok területén kialakított üzletek, a büntetés-végrehajtási intézetekben történő kereskedelmi tevékenység, az egészségügyi intézményekben működő boltok, piacok, vásárok, benzinkutak, és a katonai objektumon belül folytatott kereskedelmi tevékenység. Az általános nyitva tartás reggel 6-tól este 22 óráig szól, vagyis a hipermarketek nem működhetnek éjjel-nappal.

Érdekesség, hogy egy magyar kormányzati illetékes szerint a kezdeményezést az emberek többsége nem is támogatja. "Ha erről népszavazást írnánk ki, akkor elveszítenénk" - mondta még a szavazást megelőzően. Ezt egyébként a Pénzcentrum és a Portfolio olvasói is igazolták, a két portálon eddig több mint 40 ezren szavaztak. Az eredmények szerint:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum olvasóinak 82 százaléka, míg a Portfolio olvasóinak 87 százaléka ellenezte az intézkedést.

Mivel a rengeteg ember életét befolyásoló intézkedésről hatástanulmány a mai napig nem látott napvilágot, így néhány hónapig még várnunk kell a döntés esetleges következményeire. Korábban több szakmai szervezet is jelezte, hogy átszervezések, elbocsájtások is lehetnek a lépés miatt az ágazatban. A Spar egyébként nem sokkal a döntést követően számolt be új stratégiájáról; míg az Aldi álláskereséshez adott praktikus tanácsokat.

Itt az új tízezres

Decembertől vehetjük kezünkbe az új tízezres bankjegyeket. Az új pénzek modernebb védelmi elemekkel vannak ellátva, az ígéretek szerint ellenállóbak a hamisítással szemben. A tízezres bankjegyeket a következő években a többi címlet lecserélése is követi - a sorok között olvasva ez egyben azt is jelenti, hogy egyhamar nem számolhatunk az euró magyarországi bevezetésével.

Fontos változás a magyar boltokban

December 13-án lépett hatályba Magyarországon is az az uniós rendelet, amely egységesen szabályozza az élelmiszereken található jelzéseket, feliratokat. E szerint pontosan meg van határozva a csomagoláson alkalmazható legkisebb betűméret (1,2 mm), a betűk közötti- és a sortávolság is, illetve előírás az is, hogy kontrasztnak kell lennie a háttér és a betű színe között. Mindemellett pedig a termékben található összes allergén anyagot is fel kell tüntetni a címkéken, például a glutént, szóját, tejet, vagy a tojást. Mivel az előre nem csomagolt élelmiszereknél is érvényes a szabályozás, így a szükséges információról vagy szóban, vagy pedig tájékoztató füzetekből, táblagépekről, esetleg a mérleg információi alapján tájékozódhatunk a például a hentesnél, vagy éppen az iskolai menzákon.

1 cikk, 280 ezer egyedi látogató

"Vadászik a NAV a külföldön élő magyarokra: ki kaphat bírságot?" címmel jelent meg még májusban a Pénzcentrum idei legolvasottabb cikke, melyben a külföldi munkavállalás buktatóira hívtuk fel olvasóink figyelmét. A cikk szerint külföldre költözéskor kevesen jelzik a hatóságoknak, hogy hamarosan máshol vállalnak munkát, lakcímükről pedig még kevesebben jelentkeznek ki. Emiatt pedig sokan több százezer forintos bírságra is számíthatnak. Ezért utána jártunk, munkavállalás előtt mi mindent kell elintézni.

A megújult Pénzcentrum lett "Az Év Honlapja"

A Pénzcentrum idén nyáron újult meg - a friss dizájn és tartalmi struktúra nem csak a szakmának, de az olvasóknak is tetszik. A Magyar Marketing Szövetség pályázatára 2014-ben összesen 300 nevezés érkezett: Magyarország első számú lakossági pénzügyi hírportálja a Média kategóriában szerezte meg az első helyet. A szakmai zsűri így értékelte a Pénzcentrumot:

Az oldal áttekinthető, jól tagolt, a tartalmak színvonalasak és közérthetőek - ami egy hagyományosan nehezen érthetőnek és száraznak vélt területen külön előny.
A képen balról jobbra: Eszes István, a zsűri elnöke; Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője, Varga-Mikusik Éva, a NET Média Zrt. designere; Orosz Márton, a Pénzcentrum vezető szerkesztője és Varga István, Az Év Honlapja pályázat alapítója

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem