Ezek a bukatatók, ha a főnököd fizeti a hiteledet

Ezek a bukatatók, ha a főnököd fizeti a hiteledet

2014. október 2. 14:59

Nagyjából 300 ezer magyar család lehet jogosult az adómentes lakáshitel támogatásra, de eddig elég kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. Megmutatjuk, hogy kik jogosultak a támogatásra, illetve, mire érdemes figyelni az igényléskor.

"Elsőként a kisebb cégek jelentkeztek, de mostanra már jelentős, több ezer főt foglalkoztató cégekkel is sikerült megállapodnunk" - mondta Kovács Antal az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Az OTP Bank mai sajtótájékoztatóján a cafetéria juttatásként adható lakáshitel támogatásról volt szó, megtudtuk, hogy mik lehetnek a buktatók az igényléskor, és mik az eddigi tapasztalatok.

Mik az eddigi tapasztalatok?

Egy reprezentatív felmérés szerint "A dolgozók közel felének van, vagy tervez felvenni lakáshitelt" - mondta Kormos Zoltán az OTP Bank Lakáshitel főosztályvezetője. Ezeknek a dolgozóknak a többsége szeretne élni a cafetéria jellegű lakáshitel támogatással - tette hozzá.

Érdekes, hogy a jogalkotók még nem módosították a törvényt, így nem tisztázott, hogy a köztisztségviselők élhetnek-e a támogatással, mivel az erre vonatkozó törvények egyelőre kétértelműen fogalmaznak. Kérdés, hogy amennyiben a törvény lehetővé teszi a támogatást, akkor fognak-e a közintézmények támogatást adni, mivel többletmunkát jelent a minisztériumnak, illetve az OTP Adlak szolgáltatás igénybevételére a belső szabályzatok nem biztos, hogy lehetőséget teremtenek.

Jelenleg nagyjából 150 szerződést kötött meg, vagy fog megkötni a közeljövőben az OTP, és ennek köszönhetően az első támogatások várhatóan októberben fognak megérkezni. Aki jövőre szeretne élni ezzel a támogatási formával, annak minél előtt igényelnie kell, mivel a kérelem leadásának és elbírálásának átfutási ideje akár több hónapig is elhúzódhat.

Egyelőre nem széles a támogatással élők köre, de mivel ma nagyjából 700 ezer lakáshitel szerződés van, és a kritériumokat nagyjából az adósok fele teljesíti, ezért több mint 300 ezer magyar család élhet ezzel a lehetőséggel. Ez igen széles kör, így várhatóan 2015-től jóval többen élhetnek majd a támogatással.

Mik az adómentesség feltételei?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Az ingatlan értékének maximum 30 százaléka lehet
  • Öt év alatt maximum ötmillió forint támogatást lehet adni
  • Méltányolható lakásigény (lakásméret, gyerekek száma stb.)
  • Emiatt nem lehet csökkenteni a bért
  • Mivel külön támogatásnak számít, ezért nem csökkenti az éves félmillió forintos cafetériakeretet

Mire figyeljünk az igényléskor és a fizetéskor?

Ha rendszeres utalás érkezik ilyen módon, akkor az ügyfél eldöntheti, hogy tőke-előtörlesztésként vagy a törlesztőrészlet egy részeként számolják el. Lényeges, hogy az év végi jutalom és a prémium munkabér jellegű juttatásnak minősül, így amennyiben korábban is kapott ilyet a dolgozó, akkor csak az előző évhez lépest tapasztalható növekedés adható adómentes támogatásként.

A munkáltatók számára könnyebbség lehet, hogy az online rendszer a SZÉP Kártyához nagyon hasonló, így azok a vállalatok, akiknél a SZÉP Kártya cafetériaként elérhető, ott nem teremt többletmunkát erre a támogatásra áttérni.


Az adómentesség egyébként bukható, ilyenkor büntetéssel növelten kell megfizetni az adót és a járulékot a támogatott összeg után. Ezért fontos, hogy a megfeleljünk a feltételeknek, különben jelentős összegeket fizethetünk az adóhatóságnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?