12 °C Budapest
Ezek a bukatatók, ha a főnököd fizeti a hiteledet

Ezek a bukatatók, ha a főnököd fizeti a hiteledet

2014. október 2. 14:59

Nagyjából 300 ezer magyar család lehet jogosult az adómentes lakáshitel támogatásra, de eddig elég kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. Megmutatjuk, hogy kik jogosultak a támogatásra, illetve, mire érdemes figyelni az igényléskor.

"Elsőként a kisebb cégek jelentkeztek, de mostanra már jelentős, több ezer főt foglalkoztató cégekkel is sikerült megállapodnunk" - mondta Kovács Antal az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Az OTP Bank mai sajtótájékoztatóján a cafetéria juttatásként adható lakáshitel támogatásról volt szó, megtudtuk, hogy mik lehetnek a buktatók az igényléskor, és mik az eddigi tapasztalatok.

Mik az eddigi tapasztalatok?

Egy reprezentatív felmérés szerint "A dolgozók közel felének van, vagy tervez felvenni lakáshitelt" - mondta Kormos Zoltán az OTP Bank Lakáshitel főosztályvezetője. Ezeknek a dolgozóknak a többsége szeretne élni a cafetéria jellegű lakáshitel támogatással - tette hozzá.

Érdekes, hogy a jogalkotók még nem módosították a törvényt, így nem tisztázott, hogy a köztisztségviselők élhetnek-e a támogatással, mivel az erre vonatkozó törvények egyelőre kétértelműen fogalmaznak. Kérdés, hogy amennyiben a törvény lehetővé teszi a támogatást, akkor fognak-e a közintézmények támogatást adni, mivel többletmunkát jelent a minisztériumnak, illetve az OTP Adlak szolgáltatás igénybevételére a belső szabályzatok nem biztos, hogy lehetőséget teremtenek.

Jelenleg nagyjából 150 szerződést kötött meg, vagy fog megkötni a közeljövőben az OTP, és ennek köszönhetően az első támogatások várhatóan októberben fognak megérkezni. Aki jövőre szeretne élni ezzel a támogatási formával, annak minél előtt igényelnie kell, mivel a kérelem leadásának és elbírálásának átfutási ideje akár több hónapig is elhúzódhat.

Egyelőre nem széles a támogatással élők köre, de mivel ma nagyjából 700 ezer lakáshitel szerződés van, és a kritériumokat nagyjából az adósok fele teljesíti, ezért több mint 300 ezer magyar család élhet ezzel a lehetőséggel. Ez igen széles kör, így várhatóan 2015-től jóval többen élhetnek majd a támogatással.

Mik az adómentesség feltételei?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Az ingatlan értékének maximum 30 százaléka lehet
  • Öt év alatt maximum ötmillió forint támogatást lehet adni
  • Méltányolható lakásigény (lakásméret, gyerekek száma stb.)
  • Emiatt nem lehet csökkenteni a bért
  • Mivel külön támogatásnak számít, ezért nem csökkenti az éves félmillió forintos cafetériakeretet

Mire figyeljünk az igényléskor és a fizetéskor?

Ha rendszeres utalás érkezik ilyen módon, akkor az ügyfél eldöntheti, hogy tőke-előtörlesztésként vagy a törlesztőrészlet egy részeként számolják el. Lényeges, hogy az év végi jutalom és a prémium munkabér jellegű juttatásnak minősül, így amennyiben korábban is kapott ilyet a dolgozó, akkor csak az előző évhez lépest tapasztalható növekedés adható adómentes támogatásként.

A munkáltatók számára könnyebbség lehet, hogy az online rendszer a SZÉP Kártyához nagyon hasonló, így azok a vállalatok, akiknél a SZÉP Kártya cafetériaként elérhető, ott nem teremt többletmunkát erre a támogatásra áttérni.


Az adómentesség egyébként bukható, ilyenkor büntetéssel növelten kell megfizetni az adót és a járulékot a támogatott összeg után. Ezért fontos, hogy a megfeleljünk a feltételeknek, különben jelentős összegeket fizethetünk az adóhatóságnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?