31 °C Budapest

Készülhetnek a devizahitelesek: így mentik meg őket ősszel

Pénzcentrum
2014. május 21. 11:32

A Kúria ősszel várható jogegységi döntése után állíthatja össze a kormány a devizahitelesek megsegítésére szánt, remélhetőleg végleges csomagot. A döntés a fizetőképes és bajban lévő ügyfeleket egyaránt érintheti, hogy miként, arról érdekes beszélgetés zajlott a Portfolio Hitelezés 2014 konferenciáján. Kiderült, hogy a legtöbben az árfolyamgát egyfajta végtelenített formáját támogatnák.

A Portfolio Hitelezés 2014 konferenciáján a végleges devizahiteles csomagról tartottak panelbeszélgetést. A meghívottak között voltak a követeléskezelők, egy bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselője, a Nemzeti Eszközkezelő vezérigazgatója, illetve helyet foglalt egy érdekvédelmi szervezet elnöke is.

Csillag Tamás a Nemzeti Eszközkezelő vezérigazgatója felvezető előadásában arról beszélt, hogy milyen utat járt be eddig a Nemzeti Eszközkezelő. 19 ezer ingatlant fogadott be a vállalat, ami 80-90 ezer családnak oldja meg a lakhatást, ez nagyjából 60 milliárd forint kiváltott követelést jelent. A befogadott ingatlanok átlagos értéke közel 8 millió forint.

Eddig összesen 7694 ingatlant vásárolt meg az Eszközkezelő, amely nagyjából 27 milliárd forint kifizetését jelenti. A lakók számára az átlagos bérleti díj 9294 forint, ami jóval alacsonyabb, mint a hitelük törlesztőrészlete volt.

Siker vagy kudarc az árfolyamgát?

A konferencia résztvevőinek kétharmada szerint sikeres az árfolyamgát, annak ellenére, hogy az arra jogosultak mintegy egyharmada élt eddig ezzel a lehetőséggel. A közönség szerint a végtelenített árfolyamgát lenne a legjobb megoldás, mivel ennek esetében a korábbi gyűjtőszámla terheit az állam és a hitelintézetek állnák, azonban ez kétélű fegyver, mivel veszélyezheti a bankrendszer működését - mondta az Bencze Tamás, az NGM képviselője. Az árfolyamgát kiterjesztése a megoldás az ügyfeleknek Toman Róbert, a Raiffeisen Bank lakossági hitelezésért felelős vezetője szerint is, azonban a gyűjtőszámla felhalmozásokat óvatosan kell kezelni. A piac tisztulására van szükség, amiben állami "olcsó" hitel segíthetne, a Növekedési Hitelprogramhoz hasonlóan, vagy akár bankadó kedvezménnyel - tette hozzá.

Mi a fizetési problémák fő oka?

Bódizs Kornél, a MAKISZ (Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége) Jogi- és Etikai Bizottságának tagja szerint a fizetésképtelenség okai között szerepel a munkanélküliség, azonban a fő probléma az, hogy sokan azért nem fizetik a hitelüket, mert jobb kormányzati mentőcsomagra várnak, ami bizonytalan, hogy mikor érkezik meg, ha egyáltalán lesz átfogó megoldás. Az NGM képviselője szerint a forinthitelesek esetén is növekedésnek indult a nem fizető ügyfelek száma ugyan ilyen okból. Barabás Gyula a Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint viszont a fő probléma az, hogy nagyjából 600-700 ezer ember van bajban ma Magyarországon, akiknek az otthonuk van veszélyben a devizahitelek miatt.

Balról jobbra: Toman Róbert, Csillag Tamás, Bódizs Kornél, Bencze Tamás, Barabás Gyula, Palkó István


Mi a helyzet az ócsai lakóparkkal?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Barabás Gyula feltette a kérdést, hogy mi történik az ócsai "táborban". Az Eszközkezelő munkája ettől függetlenül fontos tevékenység az elnök szerint, de közel sem jelent megoldást. A Kúria és az Európai Bizottság döntése nem módosítja az Eszközkezelő munkáját, mivel ezek az emberek nem a hitel "fair" elszámolással volt a gond, hanem, hogy elveszítették a munkájukat, vagy más olyan élethelyzetbe kerültek, ami miatt nem tudták fizetni a hitelüket - mondta Csillag Tamás. Az ócsai lakópark ingatlanjaira most is tart a pályáztatás, így nagyjából 80 család kaphat otthont ezekben az ingatlanokban - tette hozzá.

Mi a legfontosabb teendő jelenleg?

A devizahitelesek ügyének nem kellett volna eljutnia a jogi herce-hurcáig, már "régen le kellett volna rendezni" ezeket - mondta Barabás Gyula. A halogatás miatt sok esetben odáig jutott az ügy, hogy a bankok és az emberek is rosszul jártak amiatt, hogy a kormányzatok nem tettek érdemleges lépéseket. Az államnak meg kellene keresnie az embereket és megkérdeznie arról, hogy mit szeretnének. Elmondása szerint egyébként a Széchenyi Hitelszövetség ritkán fordul a bírósághoz, de ha mégis, akkor rendszerint igazuk van, és meg is nyerik a pert.

"A legfontosabb, hogy tisztázva legyen a jogi helyzet, majd ennek függvényében el lehet dönteni, hogy be kell-e avatkozni gazdaságilag" - mondta Bencze Tamás a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője. Annak érdekében, hogy minél kevesebb beavatkozásra legyen szükség.

Ha úgy dönt a Kúria, hogy semmisek a szerződések, akkor az jobban sújtaná az adósokat mint a bankokat, mivel ebben az esetben egyben kellene kifizetniük a fennmaradó adósságukat - tudtuk meg Bódizs Kornéltól. A hitelek nemfizetése sok esetben a megváltóként várt mentőcsomag miatt következik be, de 3-4 hónap után már akkora elmaradás halmozódhat fel, ami kezelhetetlenné teszi a tartozást - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 17. 20:37
Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy h...
MEDIA1  |  2024. július 17. 19:07
A Lánczi Tamás vezette hivatal újabb elemzésben tekintette át a kormányfüggetlen sajtó egyes tartalm...
MNB Intézet  |  2024. július 17. 13:51
Sok kutatás igazolja, hogy számos dolgot férfiakra terveztek, és ez hátrányosan érinti a nőket. A fe...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm