15 °C Budapest

Könnyebbé válhat a diákhitelesek élete: jelentős változások jönnek

2014. március 21. 20:35

35 év helyett 40 éves korig, valamint 10 helyett 11 féléven át vehető majd fel a diákhitel - derül ki egy új tervezetből. A visszafizetést több ponton könnyítenék, viszont a hitelfelvétel feltételei szigorodnának 2014. szeptemberétől - írja a Napi.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) módosítási tervezete szerint a legfontosabb változás az lenne, hogy a hallgatói hitel "alapesetben" tíz tanulmányi félév helyett a jövőben tizenegy féléven át vehető majd fel - azzal, hogy az egységes, osztatlan képzésben részt vevők számára, ha a képzési idő meghosszabbodik, marad a tizennégy féléves maximum. Emellett öt évvel hosszabbodna az életkori korlát is, azaz 35 év helyett szeptembertől 40 éves korig vehet fel egy hallgató diákhitelt - pontosabban az életkori maximum betöltését követő tanulmányi félévtől nem lesz számára a hitel folyósítható.

A visszafizetés pedig szintén több ponton válik könnyebbé. Egyrészt a hitelfelvevő a havi törlesztőrészletet minden hónapban az eddigi ötödike helyett egy héttel később, tizenkettedikéig köteles a DK Zrt.-nek megfizetni.

Másrészt miközben továbbra is él az a lehetőség, hogy a Diákhitel szervezet (a Diákhitel Központ Zrt. - DK) bizonyos esetekben mérsékelt összegű törlesztőrészletet követeljen csak meg, ám ennek időbeli korlátja 24 hónapról (két év) 36 hónapra (három év) emelkedik.

Harmadrészt érdemben enyhítenek a nemfizetés felső korlátján is: eddig amennyiben a hitelfelvevővel szembeni a lejárt követelések összege meghaladta a hathavi törlesztőrészlet értékét és az illető a DK Zrt. írásbeli felszólítására határidőre nem fizetett, akkor a zrt. azonnali hatályú felmondással megszüntette a hitelszerződést, - most ez a limit tizenkét havi összegre emelkedik.

Negyedrészt pedig a kissé könnyebb lesz a kismamák élete is: a gyermekgondozási segély (gyes) mellett kereső tevékenységet folytatók akkor sem kötelesek a havi kötelező törlesztőrészletet teljesíteni, ha teljes munkaidőben dolgozak a gyes mellett.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A hitelfelvétel annyiben szigorodna, hogy az eddigi négy feltétel - miszerint (1) a hallgató felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezzen, (2) lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette, (3) tanulmányai folytatása végett a képzési időszakra bejelentkezett, valamint (4) hiteligényléskor nincs érvényes, azonos hitelcélú felhasználást biztosító hallgatói hitel- vagy kölcsönszerződése a Diákhitel szervezettel - kiegészül egy ötödikkel, miszerint nem áll jogerős szabadságvesztés büntetés hatálya alatt.

Az NGM várakozásai szerint a jogosultsági idő növelése 15-20 ezer, a igénybevételre vonatkozó felső korhatár emelése pedig 3 ezer diákot érint. A felmondási feltételek kedvezőbbé tétele 3-4 ezer diák számára lehet előnyös. A gyes mellett keresőknek adott támogatás pedig 50-100 embert érinthet előnyösen.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16