Hogy kaphatják meg a tanárok a magasabb fizetést?

Pénzcentrum
2014. március 6. 16:03

Április 30-ig kell elkészíteniük a pedagógusoknak a jobb fizetési besorolásukhoz szükséges portfóliót, ez tanáronként 60-100 oldalas dokumentáció összeállítását jelenti. Az új minősítéssel januártól havi bruttó 30 ezer forinttal nőhet a fizetésük - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

A tavaly szeptembertől hatályos pedagógusi bértábla szerint minden oktató egy besorolási csoportba, az úgynevezett Pedagógus 1 kategóriába került, és az ennek megfelelő illetményt kapja.

A köznevelési törvény a mindenkori minimálbérhez viszonyított havi juttatás százalékos arányait adja meg. Az most is igaz, hogy egy egyetemi végzettséggel rendelkező oktató bére magasabb, mint a főiskolai diplomával rendelkező kollégájáé. Azonban jelenleg nincs különbség a 3 éve és a 30 éve oktató tanárok között, mivel az új szabályozás értelmében minden pedagógusnak át kell esnie a most bevezetett minősítési rendszeren.

Az előrelépéshez minden esetben sikeres minősítő vizsgát kell tenni.

Az első besorolás a Gyakornoki, ezt követően a gyakorlati idő lejárta után az oktató Pedagógus 1 kategóriába kerül. Innen hat év után az érintett pedagógus kezdeményezheti, hogy Pedagógus 2 kategóriába sorolják, 9 gyakorlatban eltöltött év után viszont a munkáltató köteles elindíttatni a minősítési eljárást.

A bértábla szerint az előrelépés átlagosan havi bruttó 30 ezer forint többletet jelent. Innen már nincs kötelező továbblépés, a pedagógus maga döntheti el, hogy szeretne-e mestertanári vagy kutatótanári minősítést szerezni. Ezek előfeltétele a korábbi minősítéstől számított további hat év szakmai gyakorlat, és számos más szakmai-, tudományos kritérium is van. Itt azonban már nagyobb mértékben nő a fizetés, csaknem havi 60 ezer forintos többletet jelent, ha valaki Pedagógus 2-ből Mester-, vagy Kutatótanárrá lép elő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A minősítés mindig ugyanúgy zajlik. Kérvényezni kell, és a portfólió összeállítása mellett később óralátogatásokon és szakmai elbeszélgetésen is helyt kell állnia a magasabb minősítésre pályázó oktatónak. Az idei átmeneti évben egyelőre elegendő a portfólió feltöltése, a minősítésen pedig csak 2018-ig kell átesniük az érintett tanároknak.

Az idén várhatóan sokan kérik majd az átminősítésüket - mondta február végén Hoffmannn Rózsa köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette: idén 25 ezer tanár felel meg a kritériumoknak, s nem egy ördöglakat ezt feltölteni, eddig 11 ezren regisztráltak.

A jövő évtől kezdve a tanárok minden év március 31-ig kérhetik az átminősítésüket, és a procedúra május végégig tart, majd amennyiben sikeres vizsgát tettek a következő év január elsejétől kerülnek a magasabb fizetési kategóriába.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem