28 °C Budapest

Hétfőn tárgyal a kormány a devizahitelekről

Pénzcentrum
2013. december 20. 09:14

December 23-án, azaz hétfőn napirendre tűzi a kormány a devizahitelek ügyét - írja a Népszabadság. A lap szerint a cél nem változott: 17-20 százalékkal csökkentenék a havi törlesztőrészleteket, ráadásul még a választások előtt jogi döntést hoznának erről.

Az árfolyamrés és a szerződésmódosítások ügyében az Európai Bíróság (legkorábban február közepén várható) döntésére vár a kormány. A Kúria hétfőn bejelentett jogegységi határozatanyomán előállt új helyzet miatt azonban már december 23-án, hétfőn napirendre tűzi a devizahitelek kérdését.

A napilapnak egy meg nem nevezett "kormányközeli forrás" arról beszélt, hogy a cél nem változott, megoldást akarnak találni az adósok helyzetének könnyítésére. Olyan jogi megoldást szeretnének találni még a választások előtt, hogy ezáltal 17-20 százalékkal csökkenjenek a törlesztőrészletek. Arra is utalt azonbana forrás, hogy a kormány csak "harmadik szereplő", vagyis az ügyfelek és a bankok között osztanák meg a terheket, az állam szabályozó lenne.

Egy kormányközeli szereplő szerint a bankok nem készítették fel a jelentős és folyamatosan romló árfolyamingadozásra az ügyfeleket, és ezt nem vették figyelembe a hitelképesség megállapítása során. A Népszabadság egyik munkatársához olyan információ jutott el, miszerint "a szerződéskötéskor érvényes árfolyammal kalkulálva" rögzítenék fix árfolyamon a havi törlesztőrészleteket, ám ezt nem erősítették meg máshonnan a lapnak. Ha lesz is ilyen szabályozás, nem lehet visszamenőleges hatályú - állították a források.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?