2 °C Budapest

Tavaszig nem lesz végleges devizahiteles csomag?

Pénzcentrum
2013. november 13. 11:32

Kerekasztal-konzultáció keretében vitatja meg a devizahitelek jogi aspektusait Navracsics Tibor a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökével, valamint a legfőbb ügyésszel és az alapjogi biztossal - értesült a Népszabadság. Cséfalvay Zoltán szavai alapján a végleges devizahiteles döntéssel megvárnák az Európai Bíróság tavasszal várható állásfoglalását.

Jövő heti egyeztetésre hívta a miniszterelnök-helyettes Darák Pétert, Handó Tündét, Bánáti Jánost, valamint Polt Pétert és Székely Lászlót az ügyben. A lap szerint az lehet a dolga, hogy a devizahiteles ügy társadalmi fontossága és súlya miatt felvesse a soron kívüli döntéshozatalt a Kúria elnökének. A kormány azt szeretné, ha egy jogegységi döntés hatályosulásával a bírók az azonos tényállások és élethelyzetek alapján azonos ítéleteket hoznának.

Ahogy azonban a Portfolio.hu tegnapi cikkéből is kiderült, a Kúria jelenleg készülődő jogegységi döntése eljárásjogi kérdésekről szólhat, és még csak nem is kizárólag a hitelszerződésekről, hanem az összes olyan szerződésről, amellyel kapcsolatban az érvénytelenség kimondását kérték a hazai bíróságoktól. A Kúria a múlt heti közleménye alapján felmérést készít a devizahiteles perekkel kapcsolatos bírósági gyakorlatról is, amelynek fényében esetleg jogegységi eljárásról is határozhat. A kormány valószínűleg ez utóbbit gyorsítaná fel.

Úgy tudni azonban, nem csak a Kúria döntésére vár a kormány. Cséfalvay Zoltán a Népszabadság cikke szerint jelezte: szeretnék megvárni a devizahiteles csomaggal az Európai Bíróság döntését is. Az európai intézményhez még korábban a devizahitelek árfolyamrésének jogszerűsége kapcsán fordult a Kúria. Az Európai Bíróság állásfoglalása azonban várhatóan csak jövő tavasszal születik meg.

NEKED AJÁNLJUK
Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 8. 10:06
Egyelőre 24 órára.
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 8. 08:00
December elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket...
Holdblog  |  2022. december 8. 05:55
Ha Milton Friedmannak igaza volt, akkor előbb-utóbb jó hírrel szolgálhatunk az inflációval kapcsolat...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 8. 11:03