Egyre népszerűbb a Diákhitel2

MTI
2013. szeptember 4. 14:31

Két héttel az első hiteligénylési határidő lejárta előtt már több mint 3200 állami kamattámogatású kötött felhasználású Diákhitel2 igénylés és 2000 szabad felhasználású Diákhitel1 igénylés érkezett a Diákhitel Központ Zrt.-hez. Kétszázan mindkét konstrukciót igénybe szeretnék venni - hangzott el szerdán a szervezet fővárosi évnyitó sajtótájékoztatóján.

Bugár Csaba vezérigazgató tájékoztatása szerint Diákhitel1 igénylés 420 millió forint, míg a kötött, csak a tanulmányi költségekre felhasználható Diákhitel2 igénylés eddig 800 millió forint értékben érkezett a Diákhitel Központhoz. Diákhitel1 esetén 222 ezer, míg a másik konstrukciónál 269 ezer forintot igényeltek átlagosan szemeszterenként. A Diákhitel1 esetén az igényelt havi támogatás átlagos értéke több mint 44 ezer forint volt.

Mint elmondta, 12 év alatt 330 ezer ügyfélnek 256 milliárd forint hitelt folyósítottak eddig a Diákhitel-program keretében. 230 ezer hitelfelvevő még nem fizet, miközben több mint 100 ezren már visszafizették a teljes hitelt. A vezérigazgató szerint magas a visszafizetési arány, az idén mindössze a hitelfelvevők 1,55 százalékának szerződését mondták fel a visszafizetés elmaradása miatt.

Tavaly csaknem 11 ezren igényeltek Diákhitel1-et, több mint 5800-an pedig Diákhitel2-t. Csaknem 1800-an mindkét hitelkonstrukciót igénybe vették. A legtöbb hallgató a Debreceni Egyetemen kért szabad felhasználású hitelt, míg a kötött hitelt a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanulók választották a legnagyobb számban.

Az eddig beérkezett legfrissebb adatok szerint Diákhitel1-et a Szegedi Tudományegyetem, míg Diákhitel2-t a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói igényeltek a legnagyobb számban.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata jelenleg 7,5 százalék, míg a Diákhitel2 kamata 8,75 százalék, ám az állami kamattámogatás következtében a hallgatóknak csak 2 százalékot kell fizetniük. A vezérigazgató tájékoztatása szerint tavaly a hallgatók 15 százaléka vett fel Diákhitel2-t, ám ez az arány idén várhatóan magasabb lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese a hiteligénylés rendszerének kibővítéséről számolt be. A tanulmányi online rendszerekben (ETR, Neptun) megtalálhatók a hallgatók adatai, így a hallgatók már azon keresztül is elindíthatják a hiteligénylést, még a beiratkozás előtt. A tanulmányi osztályon egyeztetik az adatokat személyesen, így jelentősen csökkenhet a hibásan kitöltött hiteligénylési lapok száma - tette hozzá.

A Diákhitel Központ weboldalán elérhető pénzügyi tájoló elnevezésű szolgáltatás segítséget nyújt a hallgatók várható költségeinek kiszámításához, köztük az utazási, szállás és egyéb költségek kalkulálásához is - mondta Lovas Attila.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 19:42
Előkerült egy videó, amelyben Varga Zs. András, a Kúria elnöke két évvel ezelőtt személyesen is rekl...
Holdblog  |  2024. február 23. 19:01
HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molró...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
ChikansPlanet  |  2024. február 23. 13:42
A kakaóbab termőterületeinek csökkenése egy olyan probléma, amelyről sokat hallani manapság. A körny...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm