2 °C Budapest

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

MTI
2013. szeptember 4. 14:31

Két héttel az első hiteligénylési határidő lejárta előtt már több mint 3200 állami kamattámogatású kötött felhasználású Diákhitel2 igénylés és 2000 szabad felhasználású Diákhitel1 igénylés érkezett a Diákhitel Központ Zrt.-hez. Kétszázan mindkét konstrukciót igénybe szeretnék venni - hangzott el szerdán a szervezet fővárosi évnyitó sajtótájékoztatóján.

Bugár Csaba vezérigazgató tájékoztatása szerint Diákhitel1 igénylés 420 millió forint, míg a kötött, csak a tanulmányi költségekre felhasználható Diákhitel2 igénylés eddig 800 millió forint értékben érkezett a Diákhitel Központhoz. Diákhitel1 esetén 222 ezer, míg a másik konstrukciónál 269 ezer forintot igényeltek átlagosan szemeszterenként. A Diákhitel1 esetén az igényelt havi támogatás átlagos értéke több mint 44 ezer forint volt.

Mint elmondta, 12 év alatt 330 ezer ügyfélnek 256 milliárd forint hitelt folyósítottak eddig a Diákhitel-program keretében. 230 ezer hitelfelvevő még nem fizet, miközben több mint 100 ezren már visszafizették a teljes hitelt. A vezérigazgató szerint magas a visszafizetési arány, az idén mindössze a hitelfelvevők 1,55 százalékának szerződését mondták fel a visszafizetés elmaradása miatt.

Tavaly csaknem 11 ezren igényeltek Diákhitel1-et, több mint 5800-an pedig Diákhitel2-t. Csaknem 1800-an mindkét hitelkonstrukciót igénybe vették. A legtöbb hallgató a Debreceni Egyetemen kért szabad felhasználású hitelt, míg a kötött hitelt a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanulók választották a legnagyobb számban.

Az eddig beérkezett legfrissebb adatok szerint Diákhitel1-et a Szegedi Tudományegyetem, míg Diákhitel2-t a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói igényeltek a legnagyobb számban.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata jelenleg 7,5 százalék, míg a Diákhitel2 kamata 8,75 százalék, ám az állami kamattámogatás következtében a hallgatóknak csak 2 százalékot kell fizetniük. A vezérigazgató tájékoztatása szerint tavaly a hallgatók 15 százaléka vett fel Diákhitel2-t, ám ez az arány idén várhatóan magasabb lesz.

Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese a hiteligénylés rendszerének kibővítéséről számolt be. A tanulmányi online rendszerekben (ETR, Neptun) megtalálhatók a hallgatók adatai, így a hallgatók már azon keresztül is elindíthatják a hiteligénylést, még a beiratkozás előtt. A tanulmányi osztályon egyeztetik az adatokat személyesen, így jelentősen csökkenhet a hibásan kitöltött hiteligénylési lapok száma - tette hozzá.

A Diákhitel Központ weboldalán elérhető pénzügyi tájoló elnevezésű szolgáltatás segítséget nyújt a hallgatók várható költségeinek kiszámításához, köztük az utazási, szállás és egyéb költségek kalkulálásához is - mondta Lovas Attila.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16