29 °C Budapest

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

MTI
2013. szeptember 4. 14:31

Két héttel az első hiteligénylési határidő lejárta előtt már több mint 3200 állami kamattámogatású kötött felhasználású Diákhitel2 igénylés és 2000 szabad felhasználású Diákhitel1 igénylés érkezett a Diákhitel Központ Zrt.-hez. Kétszázan mindkét konstrukciót igénybe szeretnék venni - hangzott el szerdán a szervezet fővárosi évnyitó sajtótájékoztatóján.

Bugár Csaba vezérigazgató tájékoztatása szerint Diákhitel1 igénylés 420 millió forint, míg a kötött, csak a tanulmányi költségekre felhasználható Diákhitel2 igénylés eddig 800 millió forint értékben érkezett a Diákhitel Központhoz. Diákhitel1 esetén 222 ezer, míg a másik konstrukciónál 269 ezer forintot igényeltek átlagosan szemeszterenként. A Diákhitel1 esetén az igényelt havi támogatás átlagos értéke több mint 44 ezer forint volt.

Mint elmondta, 12 év alatt 330 ezer ügyfélnek 256 milliárd forint hitelt folyósítottak eddig a Diákhitel-program keretében. 230 ezer hitelfelvevő még nem fizet, miközben több mint 100 ezren már visszafizették a teljes hitelt. A vezérigazgató szerint magas a visszafizetési arány, az idén mindössze a hitelfelvevők 1,55 százalékának szerződését mondták fel a visszafizetés elmaradása miatt.

Tavaly csaknem 11 ezren igényeltek Diákhitel1-et, több mint 5800-an pedig Diákhitel2-t. Csaknem 1800-an mindkét hitelkonstrukciót igénybe vették. A legtöbb hallgató a Debreceni Egyetemen kért szabad felhasználású hitelt, míg a kötött hitelt a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanulók választották a legnagyobb számban.

Az eddig beérkezett legfrissebb adatok szerint Diákhitel1-et a Szegedi Tudományegyetem, míg Diákhitel2-t a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói igényeltek a legnagyobb számban.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata jelenleg 7,5 százalék, míg a Diákhitel2 kamata 8,75 százalék, ám az állami kamattámogatás következtében a hallgatóknak csak 2 százalékot kell fizetniük. A vezérigazgató tájékoztatása szerint tavaly a hallgatók 15 százaléka vett fel Diákhitel2-t, ám ez az arány idén várhatóan magasabb lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese a hiteligénylés rendszerének kibővítéséről számolt be. A tanulmányi online rendszerekben (ETR, Neptun) megtalálhatók a hallgatók adatai, így a hallgatók már azon keresztül is elindíthatják a hiteligénylést, még a beiratkozás előtt. A tanulmányi osztályon egyeztetik az adatokat személyesen, így jelentősen csökkenhet a hibásan kitöltött hiteligénylési lapok száma - tette hozzá.

A Diákhitel Központ weboldalán elérhető pénzügyi tájoló elnevezésű szolgáltatás segítséget nyújt a hallgatók várható költségeinek kiszámításához, köztük az utazási, szállás és egyéb költségek kalkulálásához is - mondta Lovas Attila.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem