20 °C Budapest

Már igényelhető is a Diákhitel

Pénzcentrum
2013. augusztus 15. 15:20

Augusztus 15-től igényelhető újra mindkét Diákhitel-konstrukció: a szabad felhasználású Diákhitel1, melynek az első félévre megállapított kamatlába 7,5% és a kizárólag képzési költségekre fordítható Diákhitel2, mely állami kamattámogatott hitelként csupán 2%-os kamatterhet jelent a hallgatóknak. Az idei tanévtől még egyszerűbb és kényelmesebb a Diákhitel igénylése, hiszen a Diákhitel Direkt online felület mellett, már a felsőoktatási intézmények elektronikus hallgatói felületeiről is elindítható az ügyintézés.

Azok a hallgatók, akik úgy döntenek, hogy kiadásaik fedezésére a Diákhitelt is igénybe vennék, ezt már a mai naptól megtehetik. A diákhitelek az idei tanévtől még egyszerűbben elérhetők, hiszen a Diákhitel elektronikus ügyintézési felülete, a Diákhitel Direkt (www.diakhiteldirekt.hu) mellett, az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületeiről (ETR/Neptun) is lehetőség nyílik a Diákhitelek igénylésére. Az ügyfélbarát változás eredményeképpen, a hitel kérelmezőinek a tanulmányi rendszerben levő személyes és tanulmányi adataikat már nem kell az igényléskor kitölteniük, hiszen a Diákhitel Direkt ezeket az adatokat automatikusan átveszi az intézmények tanulmányi rendszereiből. Ezáltal a Diákhitel Központnál és a felsőoktatási intézménynél levő hallgatói/igénylői adatok között eltérés nem lehet, ily módon a hitel folyósítása gördülékenyebbé válhat.

Az igénylést követően a hiteligénylési adatlapokat a felsőoktatási intézmény hiteligénylési pontjain, vagy a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatán lehet leadni. A Diákhitel Direkt felületen közvetlenül igényelt hitelkérelmek továbbra is leadhatók a már megszokott módon, vagyis a partner pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban, vagy a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatain.

A szabad felhasználású Diákhitel esetében képzési formától függetlenül, havonta 15, 21, 25, 30, 40, maximum 50 ezer forinthoz juthatnak hozzá a hallgatók, a kötött felhasználású Diákhitel2 felvehető maximuma az igénylő képzési költségének összege. Azok a diákok, akik az első hiteligénylési határidőig, szeptember 16-ig leadják hitelkérelmüket, október 15-én juthatnak hozzá az igényelt összeghez, mely a Diákhitel1 esetében az igénylők bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében közvetlen a felsőoktatási intézményhez érkezik meg.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29