11 °C Budapest

A jogosultak negyede már kérte az árfolyamrögzítést

Pénzcentrum
2013. március 8. 17:32

Január végéig 115 130 darab gyűjtőszámlát nyitottak a deviza jelzáloghitellel rendelkezők - közölte pénteken a PSZÁF. Ez a szám a jogosultak 25%-át jelenti. A szerződésüket már aláírók száma meghaladta a 133 ezret, ami 29%-os arányt jelent. Az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő gyűjtőszámlahitelesek január végéig összesen 6 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek. A parlament március 29-éig meghosszabbította az igénylés határidejét, így még senki sem csúszott le a devizahiteleseknek több százezer forintos megtakarítást ígérő lehetőségről.

2013. január 31-ig 115 130 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján - közölte a PSZÁF.

Négyből egy devizahiteles már alacsonyabb törlesztőrészletet fizet


Januárban 13 203 db új szerződést kötöttek és ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma (az előző árfolyamgát konstrukcióval együtt) már meghaladta a 133 ezret. Mint az alábbi ábrán is látható, januárban több szerződést kötöttek, mint például novemberben, de kevesebbet, mint decemberben. A bankok által korábban várt év végi felfutás decemberben és januárban a szerződés-aláírsok alapján még nem volt érzékelhető, a Portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok azonban többen is az érdeklődés decemberi felfutásáról számoltak be (az igénylések számát azonban nem tartalmazza a PSZÁF statisztikája.) Becsléseink szerint december végéig közel 140 ezer igénylést kaptak a bankok. Ezek egy része vélhetően csak februárban került aláírásra, amiről csak egy hónap múlva lesz adatunk.

Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre a PSZÁF adatai szerint 456 ezer fő, az érintettek mintegy 29%-a lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba szerződése aláírásával. Alábbi ábránk a már megnyitott gyűjtőszámlák száma alapján mutatja a részvételi arányt, ami 25%.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya január végén 1034 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes hitelállomány több mint 33,8%-a.

A gyűjtőszámlahitelesek eddig közel 6 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek. A korábbinál jóval népszerűbb árfolyamgát II. konstrukció tavaly áprilisi elindulása óta ez a szám 5,9 milliárd forint.

Négyből egy devizahiteles már alacsonyabb törlesztőrészletet fizet


Az adósok 4,3 milliárd forintnyi gyűjtőszámla-tartozás halmoztak fel január végéig (ki nem fizetett, és a bank/állam által el nem engedett törlesztőrészletek BUBOR-ral kamatoztatva).

Négyből egy devizahiteles már alacsonyabb törlesztőrészletet fizet


A rögzített devizahitelek átlagos nagysága januárban tovább csökkent. Jellemzően az átlagnál jóval magasabb tartozással rendelkezők kötötték meg még az első hónapokban az árfolyamgát-szerződésüket. Az átlag eddig 9,0 millió forint, ami azt jelzi, hogy jellemzően inkább a nagyobb tartozással rendelkezők léptek be a konstrukcióba, hiszen ez magasabb szám, mint az általunk 7 millió forintra becsült átlag.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mostani adatok alapján bőven 50% alatti részvételi aránnyal számolhat a bankszektor az árfolyamgát konstrukcióban, az igénylések végső határideje jelen helyzet szerint március 29-e. A bankszektor 2017 közepéig bekövetkező kamatbevétel-kiesése a Portfolio.hu becslései szerint 50%-os részvétel mellett közel 62 milliárd forint körül lenne 240 forintos átlagos jövőbeni frankárfolyam mellett. Az öt év alatt várható állami tehervállalás szintén ekkora lehet, amennyiben az árfolyamok nem lépik túl a jogszabályban meghatározott "legmagasabb árfolyamot".

Az árfolyamgáttal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat alábbi összefoglalónk tartalmazza és a kalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy mit jelent az árfolyamrögzítés a Te hiteled esetén. 

>>Árfolyamrögzítés Kalkulátor<<

Árfolyamgát
Miről szól?

- a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (legkésőbb 2017 júniusáig) rögzített árfolyamon törleszthető
- a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
- a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik
- a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik
- az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja
- az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább.

Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei

- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
- a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
- a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
- pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?