A jogosultak negyede már kérte az árfolyamrögzítést

Pénzcentrum
2013. március 8. 17:32

Január végéig 115 130 darab gyűjtőszámlát nyitottak a deviza jelzáloghitellel rendelkezők - közölte pénteken a PSZÁF. Ez a szám a jogosultak 25%-át jelenti. A szerződésüket már aláírók száma meghaladta a 133 ezret, ami 29%-os arányt jelent. Az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő gyűjtőszámlahitelesek január végéig összesen 6 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek. A parlament március 29-éig meghosszabbította az igénylés határidejét, így még senki sem csúszott le a devizahiteleseknek több százezer forintos megtakarítást ígérő lehetőségről.

2013. január 31-ig 115 130 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján - közölte a PSZÁF.

Négyből egy devizahiteles már alacsonyabb törlesztőrészletet fizet


Januárban 13 203 db új szerződést kötöttek és ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma (az előző árfolyamgát konstrukcióval együtt) már meghaladta a 133 ezret. Mint az alábbi ábrán is látható, januárban több szerződést kötöttek, mint például novemberben, de kevesebbet, mint decemberben. A bankok által korábban várt év végi felfutás decemberben és januárban a szerződés-aláírsok alapján még nem volt érzékelhető, a Portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok azonban többen is az érdeklődés decemberi felfutásáról számoltak be (az igénylések számát azonban nem tartalmazza a PSZÁF statisztikája.) Becsléseink szerint december végéig közel 140 ezer igénylést kaptak a bankok. Ezek egy része vélhetően csak februárban került aláírásra, amiről csak egy hónap múlva lesz adatunk.

Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre a PSZÁF adatai szerint 456 ezer fő, az érintettek mintegy 29%-a lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba szerződése aláírásával. Alábbi ábránk a már megnyitott gyűjtőszámlák száma alapján mutatja a részvételi arányt, ami 25%.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya január végén 1034 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes hitelállomány több mint 33,8%-a.

A gyűjtőszámlahitelesek eddig közel 6 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek. A korábbinál jóval népszerűbb árfolyamgát II. konstrukció tavaly áprilisi elindulása óta ez a szám 5,9 milliárd forint.

Négyből egy devizahiteles már alacsonyabb törlesztőrészletet fizet


Az adósok 4,3 milliárd forintnyi gyűjtőszámla-tartozás halmoztak fel január végéig (ki nem fizetett, és a bank/állam által el nem engedett törlesztőrészletek BUBOR-ral kamatoztatva).

Négyből egy devizahiteles már alacsonyabb törlesztőrészletet fizet


A rögzített devizahitelek átlagos nagysága januárban tovább csökkent. Jellemzően az átlagnál jóval magasabb tartozással rendelkezők kötötték meg még az első hónapokban az árfolyamgát-szerződésüket. Az átlag eddig 9,0 millió forint, ami azt jelzi, hogy jellemzően inkább a nagyobb tartozással rendelkezők léptek be a konstrukcióba, hiszen ez magasabb szám, mint az általunk 7 millió forintra becsült átlag.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A mostani adatok alapján bőven 50% alatti részvételi aránnyal számolhat a bankszektor az árfolyamgát konstrukcióban, az igénylések végső határideje jelen helyzet szerint március 29-e. A bankszektor 2017 közepéig bekövetkező kamatbevétel-kiesése a Portfolio.hu becslései szerint 50%-os részvétel mellett közel 62 milliárd forint körül lenne 240 forintos átlagos jövőbeni frankárfolyam mellett. Az öt év alatt várható állami tehervállalás szintén ekkora lehet, amennyiben az árfolyamok nem lépik túl a jogszabályban meghatározott "legmagasabb árfolyamot".

Az árfolyamgáttal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat alábbi összefoglalónk tartalmazza és a kalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy mit jelent az árfolyamrögzítés a Te hiteled esetén. 

>>Árfolyamrögzítés Kalkulátor<<

Árfolyamgát
Miről szól?

- a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (legkésőbb 2017 júniusáig) rögzített árfolyamon törleszthető
- a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
- a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik
- a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik
- az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja
- az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább.

Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei

- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
- a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
- a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
- pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24