8 °C Budapest

A jogosultak negyede már kérte az árfolyamrögzítést

Pénzcentrum
2013. március 8. 17:32

Január végéig 115 130 darab gyűjtőszámlát nyitottak a deviza jelzáloghitellel rendelkezők - közölte pénteken a PSZÁF. Ez a szám a jogosultak 25%-át jelenti. A szerződésüket már aláírók száma meghaladta a 133 ezret, ami 29%-os arányt jelent. Az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő gyűjtőszámlahitelesek január végéig összesen 6 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek. A parlament március 29-éig meghosszabbította az igénylés határidejét, így még senki sem csúszott le a devizahiteleseknek több százezer forintos megtakarítást ígérő lehetőségről.

2013. január 31-ig 115 130 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján - közölte a PSZÁF.

Négyből egy devizahiteles már alacsonyabb törlesztőrészletet fizet


Januárban 13 203 db új szerződést kötöttek és ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma (az előző árfolyamgát konstrukcióval együtt) már meghaladta a 133 ezret. Mint az alábbi ábrán is látható, januárban több szerződést kötöttek, mint például novemberben, de kevesebbet, mint decemberben. A bankok által korábban várt év végi felfutás decemberben és januárban a szerződés-aláírsok alapján még nem volt érzékelhető, a Portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok azonban többen is az érdeklődés decemberi felfutásáról számoltak be (az igénylések számát azonban nem tartalmazza a PSZÁF statisztikája.) Becsléseink szerint december végéig közel 140 ezer igénylést kaptak a bankok. Ezek egy része vélhetően csak februárban került aláírásra, amiről csak egy hónap múlva lesz adatunk.

Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre a PSZÁF adatai szerint 456 ezer fő, az érintettek mintegy 29%-a lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba szerződése aláírásával. Alábbi ábránk a már megnyitott gyűjtőszámlák száma alapján mutatja a részvételi arányt, ami 25%.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya január végén 1034 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes hitelállomány több mint 33,8%-a.

A gyűjtőszámlahitelesek eddig közel 6 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek. A korábbinál jóval népszerűbb árfolyamgát II. konstrukció tavaly áprilisi elindulása óta ez a szám 5,9 milliárd forint.

Négyből egy devizahiteles már alacsonyabb törlesztőrészletet fizet


Az adósok 4,3 milliárd forintnyi gyűjtőszámla-tartozás halmoztak fel január végéig (ki nem fizetett, és a bank/állam által el nem engedett törlesztőrészletek BUBOR-ral kamatoztatva).

Négyből egy devizahiteles már alacsonyabb törlesztőrészletet fizet


A rögzített devizahitelek átlagos nagysága januárban tovább csökkent. Jellemzően az átlagnál jóval magasabb tartozással rendelkezők kötötték meg még az első hónapokban az árfolyamgát-szerződésüket. Az átlag eddig 9,0 millió forint, ami azt jelzi, hogy jellemzően inkább a nagyobb tartozással rendelkezők léptek be a konstrukcióba, hiszen ez magasabb szám, mint az általunk 7 millió forintra becsült átlag.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A mostani adatok alapján bőven 50% alatti részvételi aránnyal számolhat a bankszektor az árfolyamgát konstrukcióban, az igénylések végső határideje jelen helyzet szerint március 29-e. A bankszektor 2017 közepéig bekövetkező kamatbevétel-kiesése a Portfolio.hu becslései szerint 50%-os részvétel mellett közel 62 milliárd forint körül lenne 240 forintos átlagos jövőbeni frankárfolyam mellett. Az öt év alatt várható állami tehervállalás szintén ekkora lehet, amennyiben az árfolyamok nem lépik túl a jogszabályban meghatározott "legmagasabb árfolyamot".

Az árfolyamgáttal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat alábbi összefoglalónk tartalmazza és a kalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy mit jelent az árfolyamrögzítés a Te hiteled esetén. 

>>Árfolyamrögzítés Kalkulátor<<

Árfolyamgát
Miről szól?

- a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (legkésőbb 2017 júniusáig) rögzített árfolyamon törleszthető
- a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
- a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik
- a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik
- az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja
- az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább.

Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei

- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
- a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
- a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
- pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem