A gazdag nők sem tudnak ellenállni a hiteleknek

Pénzcentrum
2012. december 17. 13:01

Az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezők 58 százaléka nyitott a banki kölcsönökre, és elképzelhetőnek tartja, hogy jövőbeni terveit bankhitel segítségével oldja meg - derült ki a Budapest Bank kutatásából.

A legalább nettó 250 ezer forint havi jövedelemmel rendelkezők az országos adatokat messze meghaladó arányban vesznek igénybe banki szolgáltatásokat. Míg a lakosság csupán 34 százalékának van félretett pénze, addig ebben a csoportban a megtakarítással rendelkezők aránya 83 százalék. Ők azok, akik a hiteltermékeket is gyakrabban veszik igénybe: 85 százalékuknak van valamilyen banki kölcsöne szemben az országos 50 százalékos adattal. Fedezett hitellel a megkérdezettek 60 százaléka, fedezet nélküli hitellel pedig 71 százalékuk rendelkezik.

A fedezet nélküli hitelek közül legnépszerűbb a hitelkártya és a folyószámlahitel, ezekkel jellemzően kisebb összegű, mindennapos kiadásaikat fedezik a megkérdezettek, maximum 400 ezer forintot költve el egy-egy alkalommal. Szintén a kisebb összegű vásárlásokat szolgálja az áruhitel, amelyet többnyire műszaki, elektronikai cikkek, valamint háztartási gépek beszerzésére igényelnek.

Magasabb, 800 ezer forintot meghaladó hitelösszeget már kizárólag személyi kölcsön formájában vettek igénybe a válaszadók. Személyi kölcsön esetén az elmúlt évben a leggyakoribb hitelcél az ingatlan-felújítás (31%) és a meglévő tartozás kiváltása (29%) volt. Ennek a hiteltípusnak a használata is elterjedtebb a magasabb jövedelemmel rendelkezők körében: a válaszadók 21 százalékának van ilyen hitele, míg országosan csak 13 százaléknak.

A többség hitelből is megvalósítaná vágyait - főként a nők nyitottak a hitelekre

A válaszadók jövőre vonatkozó terveit, vágyait nagyrészt az anyagi biztonság megteremtése motiválja: így például az otthonteremtés, a megtakarítások gyarapítása, vagy a gyermekek támogatása. Ezeket a célokat nagyrészt meglévő megtakarításaikból tervezik fedezni, azonban a többség a hiteleket sem utasítja el: 58 százalék állította, hogy tervei megvalósítására igénybe venne valamilyen banki kölcsönt. A nők nyitottabbak a hitelre, mint a férfiak: a hölgy válaszadók körében 66 százalék ez az arány.

A hitelből megvalósítandó célok közül előkelő helyen szerepelnek azok, amelyekhez a fedezet nélküli hitelek közül elsősorban személyi kölcsönt vennének igénybe a válaszadók: 17 százalék a lakás energetikai korszerűsítését, 13 százalék a gyermekek támogatását tudná elképzelni hitelből, amire átlagosan 1,2 millió forint kölcsönt vennének fel. A hitelből megvalósítandó célok közt gyakran említették még az autó- (15%), illetve a lakásvásárlást (8%), amelyet autó- illetve lakáshitel segítségével finanszíroznának.

Nem várt kiadások: inkább banktól kérnek kölcsönt, mint ismerőstől

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A többség (61%) ugyan egy váratlan kiadás esetén elsősorban a meglévő megtakarításaira hagyatkozna, de - annak hiányában, vagy annak kiegészítésére, illetve az esetleges kamatveszteség elkerülése érdekében - jelentős arányban vonnának be külső finanszírozási forrásokat is az ilyen helyzetek kezelésére. Banki kölcsönt venne fel a váratlan kiadások fedezésére a válaszadók 39 százaléka, családhoz, vagy rokonokhoz pedig 29 százalék fordulna. Váratlan helyzetben átlagosan 825 ezer forint kölcsönt vennének fel, amihez a bankhitelt választók kétharmada (67%) személyi kölcsönt igényelne. Folyószámlahitelt 45 százalék, jelzáloghitelt pedig 21 százalék említett.

Az elővigyázatosság a fő szempont a pénzügyekben - a hitelkeret is a biztonságot növeli

A megkérdezettek nagy része a pénzügyeiben óvatos, az elsődleges szempont számukra a biztonság (90%). Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy állandóan rendelkezzenek egy hitelkerettel, amelyhez szorult helyzetben nyúlhatnak (62%). Nagy arányban vannak azok is (56%), akik úgy gondolják, hogy a banki kölcsönök segíthetnek elérni a céljaikat, megvalósítani vágyaikat, 39 százalék pedig kifejezetten úgy gondolja, hogy a kölcsön jó üzlet lehet.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?