14 °C Budapest

Jön a karácsony, de nem megy jól az áruhiteleknek

MTI
2012. december 14. 08:33

Az ügyfelek óvatossága miatt az év utolsó két hónapjában sem fut fel az áruhitelezés, mint ahogy a személyi kölcsönök havi új kihelyezése is 6-8 milliárd forinton ragad - írja a Világgazdaság pénteken.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Októberben alig több mint 40 milliárd forintot tett ki a háztartásoknál lévő áruvásárlási hitelek állománya, ami közel 20 százalékkal alacsonyabb az előző évi összegnél, a három évvel ezelőttinek kevesebb mint a fele - idézi a lap a Magyar Nemzeti Bank statisztikáját. A szolgáltatók szerint elég gyenge karácsonyi szezon várható, hiszen a válság előtti években általában már októberben érezhetően növekedni kezdett az új kihelyezések állománya.

Az International Personal Finance (a magyar Provident anyacége) hat országra kiterjedő felmérése szerint a magyarok négyötöde aggódik amiatt, hogy a közeljövőben emelkednek megélhetési költségei. A hitelhez jutás feltételei az ügyfelek szerint Magyarországon szigorodtak a legjobban. A magyar lakosok 72 százaléka látja úgy, hogy nehezebbé vált a hitelhez jutás az elmúlt 2-3 évben, s mindössze a válaszolók 3 százaléka szerint könnyebb hitelhez jutni. Szlovákiában ezzel szemben a válaszolók 35 százaléka tapasztalt szigorítást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00