7 °C Budapest

Jön az újabb havazás!

Pénzcentrum
2012. december 9. 18:03

A közútkezelőnek országosan jelenleg mintegy 100 munkagépe és 600 munkatársa végzi az utak takarítását és síkosságmentesítését. Erős hófúvás miatt Baranya és Békés megyében jelenleg narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A Tiszántúl keleti felében további 4-5 centimétert gyarapodhat a hóréteg vasárnap estig, hófúvásra viszont többfelé is számítani lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

Erős hófúvás miatt Baranya és Békés megyében jelenleg narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az előrejelzés szerint a középső országrész kivételével az északias szél vasárnap is sokfelé erős vagy viharos lehet: sebessége a Közép-Dunántúlon és északkeleten elérheti az óránkénti 70 kilométeres erősséget. Emiatt a hóval borított tájakon gyenge vagy közepes hófúvással kell számolni - hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

Estétől viszont valószínűleg jelentősen mérséklődik a szél, és ezzel együtt a hófúvás is megszűnik. Éjszaka az északi országrészben, hétfőn főként a Dunántúlon elszórtan lehetnek hózáporok, ezekből azonban egy-két centiméternél több hó nem valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Teljes kapacitással dolgoznak a hóakadályok megszüntetésén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemmérnökségei - közölte a társaság.

A közlemény szerint a közútkezelőnek országosan jelenleg mintegy 100 munkagépe és 600 munkatársa végzi az utak takarítását és síkosságmentesítését.

Kitértek rá: a szombati havazás, illetve hóátfúvások nyomán még hókásásak, latyakosak a fő- és a mellékutak a nyugati, déli megyékben, főleg Baranyában, Zalában, Lenti és Nagykanizsa, ezen kívül Mohács, Baja, Szeged és Makó térségében. A csapadékzóna kelet felé húzódott, ott jelenleg intenzíven havazik. Ezeken a területeken a friss hó nyomán szintén latyakos, hókásás az utak burkolata.

Késnek a vonatok

Hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok az ország délkeleti vasútvonalain a havazás miatt - közölte a MÁVINFORM. Az ország más területén jelenleg nem okoz fennakadásokat az időjárás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ország délkeleti vasútvonalain a havazás és a szél miatt átlagosan 25-30 perces késéssel közlekednek a vonatok. Szeged és Békéscsaba térségének több vasútállomásán az időjárás okozta váltóállítási gondok miatt fennakadások tapasztalhatók. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további késésére kell számítani, ami a 40-50 percet is meghaladhatja.

A hómunkások folyamatosan tisztítják a vasúti váltószerkezeteket. Ahol vannak elektromos váltófűtő berendezések, ott működnek ezek a rendszerek is - tette hozzá a MÁVINFORM.

Járhatóak az utak Csongrádban

Közben feloldották vasárnap délben a havazás és hóátfúvások miatt elrendelt útzárat a 43-as főúton Makó és Nagylak között - közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Arany-Tóth Attila emlékeztetett: a 43-as úton egy keresztbe fordult kamion miatt torlódtak fel a személyautók, autóbuszok, kamionok mintegy száz-százötven utassal.

A nagylaki határátkelőhely üzemel, a 43-as út zárlatának feloldása után azonban torlódás, akár egyórás várakozás alakulhat ki a kilépő oldalon.

Araszolva, de elindulhatott a forgalom vasárnap kora délután a 4434-es úton Makó és Kövegy között, így valamennyi út járható Csongrád megyében.

Csongrád megyében más utakon - Hódmezővásárhely, Kübekháza és Bordány közelében - is akadtak el járművek, ezért a szakember arra kérte az autósokat, aki teheti, halassza későbbre az utazást. Az útrakelők pedig csak téli gumival és teli tankkal induljanak el, és legyen takaró, meleg ital is a járműben - tette hozzá.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 10:22
Chochol Károly eredeti szakmája optikus volt, a budapesti Fotóklubban tanult fényképezni.
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?