1 °C Budapest

Mikor vegyük meg a fenyőfát? Olcsóbb lesz-e karácsony előtt?

Pénzcentrum
2012. december 8. 08:07

Sokan az utolsó napokig várnak a fenyővásárlással, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy frissebbet vagy szebbet kapnak. Az biztos, hogy idén is a nordmann és az ezüstfenyő lesz a legnépszerűbb, és egyre többen választják a cserepes fákat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokan az utolsó pillanatokra hagyják a fenyőfa megvásárlását, azt gondolván, hogy frissebbet kapnak. A termelők azonban szinte kivétel nélkül november végén kivágják a fenyőket, így annak, aki tudja karácsonyig hűvös helyen (teraszon, erkélyen, garázsban) tárolni, annak már most érdemes lehet bevásárolnia - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Boross Dávid, az Oázis Kertészet marketing igazgatója.

A tapasztalatok szerint az elmúlt években egyértelműen az olcsóbb fenyők, leginkább a lucfenyő felé mozdultak el a vásárlók, az országszerte 18 kertészetet üzemeltető cégnél az eladott fák kétharmada ilyen fajtájú - értékben ugyanakkor még mindig a drágább nordmann vezet. Évről-évre népszerűbbek a cserepes fák is, ezek ma már a forgalom 8-10 százalékát adják. Boross Dávid szerint sokan keresik a műfenyőket is, azonban egy szebb műfenyő ára több tízezer forint is lehet - ugyanakkor ha elvesztjük egy-egy részét, később szinte lehetetlen azt pótolni, ráadásul az egész éves tárolásáról is gondoskodni kell.

A marketing vezető szerint az utcai árusoknál lehet számítani arra, hogy az ünnep előtti napokban kiárusítják megmaradt készleteiket, a vásárlóknak ugyanakkor számolniuk kell azzal, hogy ilyenkor már csak néhány tucatnyi fenyő közül válogathatnak.


Nem drágul

Budapesten és a nagyobb városokban már megkezdődött a fenyőfa árusítása: a korábbi évekhez képest nem kell számítani jelentős drágulásra.

A Zala megyei Surd teljes lakossága a karácsonyfának való fenyő termesztésével foglalkozik. Kanász János polgármester az InfoRádiónak elmondta: idén is a nordmann és az ezüstfenyő lesz a legnépszerűbb. A település vezetője megerősítette, hogy idén várhatóan nem lesz drágább a fenyőfa métere.

A surdi polgármester arról is beszélt, hogy a tavalyihoz hasonló mennyiségben vásárolhatnak idén is fákat. November végén kezdték kivágni a fákat, először a földlabdásokat, aztán a nordmann, az ezüst- és a lucfenyőt - tette hozzá Kanász János.

A két méter alatti fenyőfák ára nem változik jelentősen idén, a nordmann fenyő métere 5000 forintba, az ezüsté pedig 3000-3500 forintba kerülhet - mondta el Váradi Éva, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületi tagja. A nordmann fenyő nagy része külföldről kerül Magyarországra, az ezüstfenyők többségét a hazai piacról szerzik be. Váradi Éva úgy vélekedett, a vásárlók jelentős része az utolsó pillanatig vár a fenyőfa vásárlásával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20