5 °C Budapest

Mikor vegyük meg a fenyőfát? Olcsóbb lesz-e karácsony előtt?

Pénzcentrum
2012. december 8. 08:07

Sokan az utolsó napokig várnak a fenyővásárlással, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy frissebbet vagy szebbet kapnak. Az biztos, hogy idén is a nordmann és az ezüstfenyő lesz a legnépszerűbb, és egyre többen választják a cserepes fákat.

Sokan az utolsó pillanatokra hagyják a fenyőfa megvásárlását, azt gondolván, hogy frissebbet kapnak. A termelők azonban szinte kivétel nélkül november végén kivágják a fenyőket, így annak, aki tudja karácsonyig hűvös helyen (teraszon, erkélyen, garázsban) tárolni, annak már most érdemes lehet bevásárolnia - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Boross Dávid, az Oázis Kertészet marketing igazgatója.

A tapasztalatok szerint az elmúlt években egyértelműen az olcsóbb fenyők, leginkább a lucfenyő felé mozdultak el a vásárlók, az országszerte 18 kertészetet üzemeltető cégnél az eladott fák kétharmada ilyen fajtájú - értékben ugyanakkor még mindig a drágább nordmann vezet. Évről-évre népszerűbbek a cserepes fák is, ezek ma már a forgalom 8-10 százalékát adják. Boross Dávid szerint sokan keresik a műfenyőket is, azonban egy szebb műfenyő ára több tízezer forint is lehet - ugyanakkor ha elvesztjük egy-egy részét, később szinte lehetetlen azt pótolni, ráadásul az egész éves tárolásáról is gondoskodni kell.

A marketing vezető szerint az utcai árusoknál lehet számítani arra, hogy az ünnep előtti napokban kiárusítják megmaradt készleteiket, a vásárlóknak ugyanakkor számolniuk kell azzal, hogy ilyenkor már csak néhány tucatnyi fenyő közül válogathatnak.


Nem drágul

Budapesten és a nagyobb városokban már megkezdődött a fenyőfa árusítása: a korábbi évekhez képest nem kell számítani jelentős drágulásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Zala megyei Surd teljes lakossága a karácsonyfának való fenyő termesztésével foglalkozik. Kanász János polgármester az InfoRádiónak elmondta: idén is a nordmann és az ezüstfenyő lesz a legnépszerűbb. A település vezetője megerősítette, hogy idén várhatóan nem lesz drágább a fenyőfa métere.

A surdi polgármester arról is beszélt, hogy a tavalyihoz hasonló mennyiségben vásárolhatnak idén is fákat. November végén kezdték kivágni a fákat, először a földlabdásokat, aztán a nordmann, az ezüst- és a lucfenyőt - tette hozzá Kanász János.

A két méter alatti fenyőfák ára nem változik jelentősen idén, a nordmann fenyő métere 5000 forintba, az ezüsté pedig 3000-3500 forintba kerülhet - mondta el Váradi Éva, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületi tagja. A nordmann fenyő nagy része külföldről kerül Magyarországra, az ezüstfenyők többségét a hazai piacról szerzik be. Váradi Éva úgy vélekedett, a vásárlók jelentős része az utolsó pillanatig vár a fenyőfa vásárlásával.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03