6 °C Budapest

Hova érdemes utazni jövőre? A lista

Pénzcentrum
2012. december 9. 08:01

Elkészült a legvonzóbb úti célok 2013-as listája. Az összesítésben a hazánktól legtávolabb eső kontinensek látványosságai ugyanúgy szerepet kaptak, mint a közelebbi - magyarok által is gyakran látogatott - régiók.

A világhírű útikönyvsorozat, a Lonely Planet idén is elkészítette a jövő év legjobbnak ígérkező úti céljainak listáját. Az összesítés során a személyes tapasztalatokon túl figyelembe veszik a szerkesztők az adott évi eseményeket, az ár-érték arányt és persze azt a megmagyarázhatatlan pluszt, amiért mindenképp érdemes felkeresni az adott országot, régiót vagy várost.

Változó utazási szokások

Az összesítésben magyarok által is igen közkedvelt turisztikai célpontok is helyet kaptak. Az országok közt kutatva sokak szeme felcsillanhat északi szomszédunk láttán, de az ausztriai Karintia-, vagy az olaszországi Campania régiók sem állnak távol a magyar turistáktól. Természetesen a legtöbb úti cél sokunk számára elérhetetlennek tűnhet, hiszen egy nepáli, vagy éppen tengeren túli utazás akár többszázezer forintba is kerülhet, fejenként!

A magyarok - utazási szokásaikat tekintve - természetesen egyre inkább belföldre koncentrálnak - a legnépszerűbb úti cél továbbra is a Balaton - ugyanakkor akadnak külföldre utazó honfitársaink is szép számmal. Egy idén nyáron nyilvánosságra hozott kutatás szerint a szezonális turizmus ideje lejárt, a városnézés helyett pedig a helyi ételek hozzák lázba a külföldre utazó magyarokat. Az elmúlt években azonban nem csupán e téren változtunk, hanem abban is, hogy immár a spontaneitásra alapozva választjuk meg, hogy mikor és hova utazunk.

Korábban a magyarok az utazást a nyaralás szinonimájaként használták, de ma már szó sincs szezonális turizmusról. Az utazási időszak 12 hónapossá változásának hátterében az olcsóbb repülőjegyeket kínáló légitársaságok térhódítása áll. A fapados és diszkont társaságok ugyanis egyre többek számára tették elérhetővé a légi közlekedést. Ennek köszönhetően bár a magyarok még mindig autóval indulnak útnak a leggyakrabban (69%), de kétötödük repülőre is szállt az elmúlt három évben. A klasszikus nemzeti és fapados légitársaságok mellett a diszkont cégek is egyre kedveltebbek a magyar utazóközönség számára. A magyarok 16 százaléka utazott egyébként külföldre az elmúlt 3 évben, ez idő alatt átlagosan 7 alkalommal átlépve az országhatárt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos információ a belföldi utazóknak
December végéig lehet már csak beváltani az üdülési csekkeket, és elkölteni a SZÉP kártyákra tavaly jóváírt összegeket. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a kártyákra 2011-ben feltöltött összegből a kibocsátók tájékoztatása alapján jelenleg még 348,6 millió forint maradt a SZÉP Kártya számlákon. A Nemzeti Üdülési Szolgálat tájékoztatása szerint pedig jelenleg még mintegy 1,3 milliárd forint értékben közel 480 ezer darab üdülési csekk van forgalomban. Ez az összeg is csak december 31-ig használható fel.

 

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem