16 °C Budapest

Véglegesítik a devizahiteleseket érintő szabályozásokat

Pénzcentrum
2012. március 2. 16:35

Március első felében megjelenik a nem teljesítő devizahitelek forintosításáról, az új árfolyamgátról és az eszközkezelő feltételeinek korrigálásáról szóló jogszabály is - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke.

A devizahitelezési problémák kialakulásában Gyuris szerint közös a bankszektor, a mindenkori állami szabályozás és a hitelfelvevők felelőssége. Devizahitelt csak annak lett volna szabad felvennie, aki jelentős többlettartalékokkal rendelkezett. Ha ez így volt, nem járt rosszul, aki forint- helyett devizahitelt vett fel, hisz 2011 első negyedévéig még mindig kisebb törlesztőrészletet fizettek a devizahitelesek.

Hogy hányan lépnek be az új árfolyamgát programba, az Gyuris szerint attól függ, 2012-ben mennyire lesznek provokatívak az árfolyammozgások. Mivel a bankok kockázatkerülő magatartása felerősödött, ez kiszámíthatóságot követel, márpedig az árfolyamgát ilyen megoldás. Az lenne az ideális, ha minden olyan ügyfél belépne, akinek nincsenek megfelelő tartalékai és eszközei arra, hogy kibírjon egy jelentős, hosszan tartó árfolyamingadozást.

Egy hosszan tartó turbulens árfolyamingadozás miatt azonban az eredetileg szerződött véglejárati futamidő hosszabb is lehet - hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy a korábbi árfolyamgát rendszerből megmaradó szabály szerint a gyűjtőszámla-hitel miatti törlesztőrészlet-emelkedés az árfolyamgát rendszeréből való kilépéskor nem lehet nagyobb 15%-nál, és ilyenkor (hacsak az ügyfél nem kéri ennek ellenkezőjét) meghosszabbítják a futamidőt.
  Akik ezért képesek kezelni egy jelentős árfolyamingadozást, és minél előbb szeretnék letudni a hitelüket, azoknak Gyuris szerint megéri kívül maradni a programon. Az új árfolyamgát igénybevételének felső határára vonatkozóan az alelnök azt mondta, "van ebben egy alkufolyamat", és "várjuk meg a végét".

Az eszközkezelőről Gyuris azt mondta, az OTP 77 ingatlant ajánlott fel neki eddig, zajlik az intézményrendszer felállítása és az önkormányzatok bevonása is. A feltételrendszer pedig folyamatos korrekcióra szorul, hogy tényleg a rászorulók vehessék igénybe. A potyautasok kizárására pedig a közeljövőben megjelenik majd egy jogszabályi korrekció - ismertette. A 90 napon túl késedelmesek devizahitelének forintosításához tudomása szerint tíz napon belül megjelenik a szükséges jogszabály. Március középére szerinte "eljön az igazság pillanata, és mindenkinek egyértelművé válik, hogy jelenlegi helyzetben mire számíthat."

Az OTP önkormányzatok számára kidolgozott árfolyamrögzítési programjáról Gyuris azt mondta, a Bankszövetség álláspontja szerint nem lehetséges egységes rendezőelvet alkotni, az OTP saját megoldása ezt tükrözi. Ráadásul a kormány kinyilvánította, hogy az önkormányzati adósságok problémája a települések és a bankok közötti alkuk tárgya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kalkulátor árfolyamrögzítőknek

Hogy az új árfolyamrögzítés mivel jár az egyes devizahitelesek számára, azt a Pénzcentrum.hu kalkulátora kiszámolja. A kalkulátor által adott eredmény a jogszabályi változások fényében természetesen még változhat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm