0 °C Budapest

Véglegesítik a devizahiteleseket érintő szabályozásokat

Pénzcentrum
2012. március 2. 16:35

Március első felében megjelenik a nem teljesítő devizahitelek forintosításáról, az új árfolyamgátról és az eszközkezelő feltételeinek korrigálásáról szóló jogszabály is - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke.

A devizahitelezési problémák kialakulásában Gyuris szerint közös a bankszektor, a mindenkori állami szabályozás és a hitelfelvevők felelőssége. Devizahitelt csak annak lett volna szabad felvennie, aki jelentős többlettartalékokkal rendelkezett. Ha ez így volt, nem járt rosszul, aki forint- helyett devizahitelt vett fel, hisz 2011 első negyedévéig még mindig kisebb törlesztőrészletet fizettek a devizahitelesek.

Hogy hányan lépnek be az új árfolyamgát programba, az Gyuris szerint attól függ, 2012-ben mennyire lesznek provokatívak az árfolyammozgások. Mivel a bankok kockázatkerülő magatartása felerősödött, ez kiszámíthatóságot követel, márpedig az árfolyamgát ilyen megoldás. Az lenne az ideális, ha minden olyan ügyfél belépne, akinek nincsenek megfelelő tartalékai és eszközei arra, hogy kibírjon egy jelentős, hosszan tartó árfolyamingadozást.

Egy hosszan tartó turbulens árfolyamingadozás miatt azonban az eredetileg szerződött véglejárati futamidő hosszabb is lehet - hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy a korábbi árfolyamgát rendszerből megmaradó szabály szerint a gyűjtőszámla-hitel miatti törlesztőrészlet-emelkedés az árfolyamgát rendszeréből való kilépéskor nem lehet nagyobb 15%-nál, és ilyenkor (hacsak az ügyfél nem kéri ennek ellenkezőjét) meghosszabbítják a futamidőt.
  Akik ezért képesek kezelni egy jelentős árfolyamingadozást, és minél előbb szeretnék letudni a hitelüket, azoknak Gyuris szerint megéri kívül maradni a programon. Az új árfolyamgát igénybevételének felső határára vonatkozóan az alelnök azt mondta, "van ebben egy alkufolyamat", és "várjuk meg a végét".

Az eszközkezelőről Gyuris azt mondta, az OTP 77 ingatlant ajánlott fel neki eddig, zajlik az intézményrendszer felállítása és az önkormányzatok bevonása is. A feltételrendszer pedig folyamatos korrekcióra szorul, hogy tényleg a rászorulók vehessék igénybe. A potyautasok kizárására pedig a közeljövőben megjelenik majd egy jogszabályi korrekció - ismertette. A 90 napon túl késedelmesek devizahitelének forintosításához tudomása szerint tíz napon belül megjelenik a szükséges jogszabály. Március középére szerinte "eljön az igazság pillanata, és mindenkinek egyértelművé válik, hogy jelenlegi helyzetben mire számíthat."

Az OTP önkormányzatok számára kidolgozott árfolyamrögzítési programjáról Gyuris azt mondta, a Bankszövetség álláspontja szerint nem lehetséges egységes rendezőelvet alkotni, az OTP saját megoldása ezt tükrözi. Ráadásul a kormány kinyilvánította, hogy az önkormányzati adósságok problémája a települések és a bankok közötti alkuk tárgya.

Kalkulátor árfolyamrögzítőknek

Hogy az új árfolyamrögzítés mivel jár az egyes devizahitelesek számára, azt a Pénzcentrum.hu kalkulátora kiszámolja. A kalkulátor által adott eredmény a jogszabályi változások fényében természetesen még változhat.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?