16 °C Budapest

Számold ki te is, mit nyerhetsz az új árfolyamrögzítéssel!

Pénzcentrum
2013. március 8. 00:30

Számold ki te is, mit nyerhetsz az árfolyamrögzítéssel! Még mindig lehetősége van a devizahiteleseknek az új árfolyamrögzítésbe való belépésre. Már több elemzésben írtunk ennek az előnyeiről és hátrányairól, most viszont a Pénzcentrum.hu kalkulátorának köszönhetően mindenki kiszámolhatja, mire számíthat amennyiben él is a lehetőséggel. A kalkulátor mellett leírást, használati utasítást is mellékelünk, ami segíthet a döntésben. 


Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei
- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
- a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
- a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
- pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték


A kiinduló helyzet (az árfolyamrögzítés előtti utolsó hónap!!):

Eltérő feltételekkel induló hitelekhez nagyon nehéz kalkulátort készíteni, mára viszont a legtöbb hitel az annuitás feltételei szerint törlesztődik tovább (a kamat és árfolyam változatlansága mellett azonos törlesztőrészleteket kapunk hónapról hónapra). Ezért nem a felvételkori adatokat kell megadni a kiinduló állapotokhoz, hanem az árfolyamrögzítés előtti utolsó hónapban érvényeseket. A "Tartozás devizaneme" megadása után, átírhatjuk a "Jelenlegi árfolyamot" és töltsük ki a "Tőketartozás devizában az árfolyamrögzítés kezdetén" és a "Hátralévő futamidő" mezőket. Ezeket minden adós ismerheti, a fennálló tőketartozást a kiérkező értesítés is tartalmazza, a hátralévő futamidő meg értelemszerűen számolható a teljes futamidő és az árfolyamrögzítés kezdetéig eltelt hónapok különbségeként.

A pontos számításhoz fontos a "Jelenlegi kamat + kezelési költség"-et is beírni. Ezt alapértelmezés szerint 7 százalékosra állítottuk, de a hitelszerződés vagy változás esetén az azóta érkezett értesítések tartalmazzák a pontos értéket, legtöbb esetben THM elnevezéssel. Az országkockázat növekedésével megnőhet az esélye, hogy a devizahitelek költségei is nőjenek. Nézzük meg mit jelentene ez a saját hitelünk esetében! 

Amennyiben lakástakarék pénztárral vagy unit-linked biztosítással kombinált hitelünk van, állítsuk át igenre a "Tőketörlesztés nélküli (kombinált) hitel?" kapcsolót. Az így kapott eredmény akkor lesz pontos, ha ténylegesen nem történik semmilyen tőketörlesztés az árfolyamrögzítés ideje alatt.

Árfolyamrögzítés

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Remélhetőleg már áprilistól elérhető lesz az új árfolyamrögzítés, de az "Árfolyamrögzítés kezdete"-nél decemberig bármelyik hónapot kijelölhetjük kezdeti dátumnak. Az "Árfolyamrögzítés vége" két időpont is lehet, a decemberi tárgyalási jegyzőkönyv szerint 3 év után van lehetőség rögzített árfolyam megszüntetésére, nem tiszta még, hogy innentől kezdve bármikor vagy már csak 2016 decemberében léphetünk-e ki. A kalkulátorunkban mindenesetre még csak e két dátummal számolunk, ezzel összehasonlíthatóvá válik, hogy mit jelent a tovább fenntartott védőernyő. Számoltassuk ki mindkét időtávra az eredményeket és hasonlítsuk össze a kapott eredményeket! (Minél tovább vagyunk az árfolyamrögzítésben, annál nagyobb lesz a "Gyüjtőszámlán felhalmozott tartozás az árfolyamrögzítés után" és nő az akkori törlesztőrészlet is. )

Most következik az, amiért minden devizahiteles akár a tévé macit is megkövezné, amennyiben az banki ügyintézőnek állna. A "Jövőben feltételezett árfolyam" megadása viszont elengedhetetlen. Nem kell megmondanunk, hogy mi lesz a frank árfolyama 5 év múlva vagy akár csak holnap, próbáljunk ki minél több értéket és mérlegeljük. Mekkora ezek valószínűsége és mennyire tudnánk elviselni, amennyiben be is következik valamelyik eshetőség. Próbáljunk ki valószínűtlen szélsőségeket is. A rendszerbe égetett határértékek a törvényi kritériumoknak felelnek meg. 

Hasonlóan játszunk a "Tőke-gyűjtőszámla kamata" és a "Gyűjtőszámlahitel hiteldíja árfolyamrögzítés után" értékekkel. Az előző a gyűjtőszámlahitel árfolyamrögzítés alatti kamata, a mádik a felgyülemlett forinttartozás hiteldíja, ezt az eredeti hitel végéig fizetnünk kell. Jelenlegi gazdasági környezetben magas a kamatkockázat, ez 5 év elteltével mérséklődhet. Érdemes minden eshetőséget figyelembe venni. A "Tőke-gyűjtőszámla kamata"-val jobban is elkezdhetnek foglalkozni a közszférában dolgozók, akik egy javaslat szerint kedvezményeket kapnak, részletek ide kattintva

Eredmények

Az eredmények összehasonlításakor megnézhetjük hogyan változik a törlesztőrészletünk az árfolyamrögzítés idejére ("Törlesztőrészlet az árfolyamrögzítés ideje alatt") és az után ("Törlesztőrészlet az árfolyamrögzítés után"), és ez a feltételezettek függvényében hány százalékkal lesz kevesebb illetve több az árfolyamrögzítés előttihez ("Jelenlegi törlesztőrészlet") képest.

Az eredmények utolsó három sora tartalmazza a "Gyüjtőszámlán felhalmozott tartozás az árfolyamrögzítés után"-t, ami az árfolyamrögzítés ideje alatt felgyülemlett tőketörlesztő. Az árfolyamrögzítés végére maradt "Devizahitel tartozás forintban az árfolyamrögzítés végén" után találjuk a "Bank és állam által elengedett kamatok". Ez utobbi értéke az elengedésük időpontjában van kiszámolva, ha ezt is az adósnak kellene megfizetni, akkor a kamatok mértékével nőne az összeg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem