21 °C Budapest

Számold ki te is, mit nyerhetsz az új árfolyamrögzítéssel!

Pénzcentrum
2013. március 8. 00:30

Számold ki te is, mit nyerhetsz az árfolyamrögzítéssel! Még mindig lehetősége van a devizahiteleseknek az új árfolyamrögzítésbe való belépésre. Már több elemzésben írtunk ennek az előnyeiről és hátrányairól, most viszont a Pénzcentrum.hu kalkulátorának köszönhetően mindenki kiszámolhatja, mire számíthat amennyiben él is a lehetőséggel. A kalkulátor mellett leírást, használati utasítást is mellékelünk, ami segíthet a döntésben. 


Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei
- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
- a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
- a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
- pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték


A kiinduló helyzet (az árfolyamrögzítés előtti utolsó hónap!!):

Eltérő feltételekkel induló hitelekhez nagyon nehéz kalkulátort készíteni, mára viszont a legtöbb hitel az annuitás feltételei szerint törlesztődik tovább (a kamat és árfolyam változatlansága mellett azonos törlesztőrészleteket kapunk hónapról hónapra). Ezért nem a felvételkori adatokat kell megadni a kiinduló állapotokhoz, hanem az árfolyamrögzítés előtti utolsó hónapban érvényeseket. A "Tartozás devizaneme" megadása után, átírhatjuk a "Jelenlegi árfolyamot" és töltsük ki a "Tőketartozás devizában az árfolyamrögzítés kezdetén" és a "Hátralévő futamidő" mezőket. Ezeket minden adós ismerheti, a fennálló tőketartozást a kiérkező értesítés is tartalmazza, a hátralévő futamidő meg értelemszerűen számolható a teljes futamidő és az árfolyamrögzítés kezdetéig eltelt hónapok különbségeként.

A pontos számításhoz fontos a "Jelenlegi kamat + kezelési költség"-et is beírni. Ezt alapértelmezés szerint 7 százalékosra állítottuk, de a hitelszerződés vagy változás esetén az azóta érkezett értesítések tartalmazzák a pontos értéket, legtöbb esetben THM elnevezéssel. Az országkockázat növekedésével megnőhet az esélye, hogy a devizahitelek költségei is nőjenek. Nézzük meg mit jelentene ez a saját hitelünk esetében! 

Amennyiben lakástakarék pénztárral vagy unit-linked biztosítással kombinált hitelünk van, állítsuk át igenre a "Tőketörlesztés nélküli (kombinált) hitel?" kapcsolót. Az így kapott eredmény akkor lesz pontos, ha ténylegesen nem történik semmilyen tőketörlesztés az árfolyamrögzítés ideje alatt.

Árfolyamrögzítés

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Remélhetőleg már áprilistól elérhető lesz az új árfolyamrögzítés, de az "Árfolyamrögzítés kezdete"-nél decemberig bármelyik hónapot kijelölhetjük kezdeti dátumnak. Az "Árfolyamrögzítés vége" két időpont is lehet, a decemberi tárgyalási jegyzőkönyv szerint 3 év után van lehetőség rögzített árfolyam megszüntetésére, nem tiszta még, hogy innentől kezdve bármikor vagy már csak 2016 decemberében léphetünk-e ki. A kalkulátorunkban mindenesetre még csak e két dátummal számolunk, ezzel összehasonlíthatóvá válik, hogy mit jelent a tovább fenntartott védőernyő. Számoltassuk ki mindkét időtávra az eredményeket és hasonlítsuk össze a kapott eredményeket! (Minél tovább vagyunk az árfolyamrögzítésben, annál nagyobb lesz a "Gyüjtőszámlán felhalmozott tartozás az árfolyamrögzítés után" és nő az akkori törlesztőrészlet is. )

Most következik az, amiért minden devizahiteles akár a tévé macit is megkövezné, amennyiben az banki ügyintézőnek állna. A "Jövőben feltételezett árfolyam" megadása viszont elengedhetetlen. Nem kell megmondanunk, hogy mi lesz a frank árfolyama 5 év múlva vagy akár csak holnap, próbáljunk ki minél több értéket és mérlegeljük. Mekkora ezek valószínűsége és mennyire tudnánk elviselni, amennyiben be is következik valamelyik eshetőség. Próbáljunk ki valószínűtlen szélsőségeket is. A rendszerbe égetett határértékek a törvényi kritériumoknak felelnek meg. 

Hasonlóan játszunk a "Tőke-gyűjtőszámla kamata" és a "Gyűjtőszámlahitel hiteldíja árfolyamrögzítés után" értékekkel. Az előző a gyűjtőszámlahitel árfolyamrögzítés alatti kamata, a mádik a felgyülemlett forinttartozás hiteldíja, ezt az eredeti hitel végéig fizetnünk kell. Jelenlegi gazdasági környezetben magas a kamatkockázat, ez 5 év elteltével mérséklődhet. Érdemes minden eshetőséget figyelembe venni. A "Tőke-gyűjtőszámla kamata"-val jobban is elkezdhetnek foglalkozni a közszférában dolgozók, akik egy javaslat szerint kedvezményeket kapnak, részletek ide kattintva

Eredmények

Az eredmények összehasonlításakor megnézhetjük hogyan változik a törlesztőrészletünk az árfolyamrögzítés idejére ("Törlesztőrészlet az árfolyamrögzítés ideje alatt") és az után ("Törlesztőrészlet az árfolyamrögzítés után"), és ez a feltételezettek függvényében hány százalékkal lesz kevesebb illetve több az árfolyamrögzítés előttihez ("Jelenlegi törlesztőrészlet") képest.

Az eredmények utolsó három sora tartalmazza a "Gyüjtőszámlán felhalmozott tartozás az árfolyamrögzítés után"-t, ami az árfolyamrögzítés ideje alatt felgyülemlett tőketörlesztő. Az árfolyamrögzítés végére maradt "Devizahitel tartozás forintban az árfolyamrögzítés végén" után találjuk a "Bank és állam által elengedett kamatok". Ez utobbi értéke az elengedésük időpontjában van kiszámolva, ha ezt is az adósnak kellene megfizetni, akkor a kamatok mértékével nőne az összeg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem