Az év vesztese: milliókat kellett összeszednie egy hónap alatt

Pénzcentrum
2011. december 25. 08:02

Az év egyik legnagyobb vesztese Mária és a pénzügyi racionalitás. Mindenki felelőtlen volt, aki nem vett fel devizahitelt, ez lehet az év tanulsága. A kormányfő szerint mindez az emberek kétharmada akarta így: "Magyarországon mintegy egymillió család él a lakás devizahitelek árnyékában. A nemzeti konzultációs kérdőíven önök azt válaszolták nekünk mintegy kétharmados többséggel, hogy a kormány nyújtson nekik segítséget." Ilyen lett a segítség Mária szemével, Mekk mester is megirigyelné.

Mária története:"Nem akartam tovább euró hitelem fizetni, ezért eladtam ingatlanom, a befolyt összegből pedig le szerettem volna tudni a teljes tartozását. Úgy terveztem, hogy az eladásból származó összeget egymillió forinttal kiegészítem, így nagy vesztességgel ugyan, de végre a hátam mögött tudhatom a tartozást. A szeptemberben bejelentett végtörlesztés azonban nekem keresztbetett, ma 292 az euró, messze a tervezett 272-től. Nem lettem volna jogosult a végtörlesztésre, mivel hitelem 260-as euró árfolyam közelében vettem fel. Természetesen nem is várnám, hogy 250-ért fizethessem vissza, de a 300-as visszafizetést negatív diszkriminációnak tartom. Egy hónapom van, hogy csökkenjen az árfolyam, vagy még egymillióval kell kiegészítenem a teljes előtörlesztési összeget, az adásvételi szerződés értelmében addig kell tehermentesítenem a lakást."

Máriának végül nemcsak egymillió forintot kellett előkerítenie, mivel az euró 300 fölé emelkedett mire lejárt az egy hónap. Azt hogy honnan teremtette elő már nem tudjuk.

Elemzés: végtörlesztés vagy árfolyamrögzítés, melyik a jobb? Kattints!

Aki hamari volt, az is pórul járt

"2005 szeptemberében svajci alapú hitelt vettem fel... 2011 júniusában átváltattam forintra, mivel egyre emelkedett a frank árfolyama, ezzel a törlesztő részletem. A Bank szerint ezzel a lépéssel kizártam magam a végtörlesztők, vagy esetleg valamilyen kedvezmény lehetőségéből.
Higgyem el, és nyugodjak bele rossz lépésembe?"

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Más országban, talán nem lett volna ilyen rossz döntés, de 2011-ben Magyarországon több millió forintot is jelentett ez olvasónknak. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?