20 °C Budapest

Ennyire fájhat a magyar családoknak az újabb leminősítés

Pénzcentrum
2011. december 21. 23:20

Fájdalmasan érintheti a magyar családokat a lépés Fájdalmasan érintheti a magyar családokat az S&P leminősítése: a forint gyengülése, az országkockázat növekedése, a bankok kamatemelése tovább növelheti a devizahitelesek terheit.

Szerdán egy fokozattal "BBB-"-ról "BB+"-ra minősítette le Magyarország államadósságait a Standard and Poor's, amelyek így a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába kerültek. A kilátások pedig negatívak. Így immár két hitelminősítőnél, a Moody's-nál és az S&P-nél is bóvliban van a magyar hitelminősítés, miközben ma a Fitch leminősítési terveiről keringtek pletykák. A S&P indoklása szerint a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika vezetett a leminősítéshez. A leminősítéssel bővebben cikkünk második oldalán foglalkozunk.

A leminősítés bejelentésének pillanatában tovább gyengült a forint, egészen 306-ig húzták az euróval szembeni árfolyamot. A svájci frank árfolyama is gyorsan visszakúszott 250 közelébe.

Csütörtökön a hajnali órákban tovább húzták a forint kurzusát, a 308-as szinten is jártak a jegyzések. A hazai fizetőeszköz így kéthetes mélyponton jár az euró ellenében. A forint gyengélkedése a frank ellenében is érződik, reggelre 252 forintig drágult az alpesi fizetőeszköz a tegnapi 246-os szintről.


Mit jelent, mit jelenthet ez a hétköznapokban?

Ismét gyengülhet a forint, akár újabb mélypont is jöhet. Könnyen előfordulhat, hogy a magyar fizetőeszköz a továbbiakban is gyenge marad (tovább gyengül) az euróhoz, a svájci frankhoz képest.

Az árfolyam havonta egyszer mindenképp érinti a devizahiteleseket: a bankok ugyanis az esedékes törlesztőrészletet az aktuális (előző napi záró) árfolyam alapján vonják. Egyenes az összefüggés: minél jobban erősödik az euró vagy a svájci frank a forinthoz képest, annál jobban emelkedik a törlesztőrészlet is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nőhet a magyar országkockázat (ismert nevén a CDS-felár), ez pedig azt jelenti, hogy a bankok drágábban kapnak hitelt, mint korábban. Ez a bankokat törvényileg is jogosulttá teszi arra, hogy kamatot emeljenek - ezzel pedig (ha nem is azonnal) szintén nőhetnek a hitelesek terhei.

Az új hitelek is drágábbak lehetnek, eleve kevesebben tudnak majd hitelt felvenni.

Ezzel együtt a betéti kamatok kamatszintje is emelkedhet: mivel a magas országkockázati felár miatt a bankok drágábban jutnak külföldi forrásokhoz, belföldről próbálnak meg új forrásokat szerezni - ez pedig leginkább úgy lehetséges, ha emelik a különböző betéti konstrukciók kamatait.

A kialakult helyzet növelheti a jegybank kamatemelésének esélyét - ez pedig még inkább erősítheti, gyorsíthatja a fentiekben vázolt helyzetet.

Miért minősített le az S&P?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?