16 °C Budapest

Újabb problémába ütközik az adósmentés

Pénzcentrum
2011. augusztus 24. 08:31

Újabb megoldásra váró problémába ütközik az adósmentés. A hitelintézetek üzletszabályzata ugyanis ütközik a devizahitelesek mentőcsomagjának részeként tegnap megjelent kormányrendelettel - írja a Népszabadság.

Az Otthonvédelmi Program miatt üzletszabályzatuk módosítására kényszerülhetnek a hitelintézetek. A tegnap megjelent kormányrendelet szerint a gyűjtőszámla hitelkeret-szerződés futamideje legfeljebb 30 évvel meghaladhatja az eredeti devizahitel-szerződés futamidejét, de az adós 75. életévével a futamidőnek le kell zárulnia.

Ellenben a legtöbb banknál ennél alacsonyabb életkorhoz kötik a szerződéskötést, pontosabban különböző feltételeket szabnak arra az esetre, ha a szerződő a futamidő lejártakor már túllépné az üzletszabályzatban rögzített életkort. Hitelintézete válogatja, hol húzzák meg a határt; van olyan bank, ahol 65 évben, de akadnak, ahol 70 évben állapították ezt meg.

Nekik pótlólagos fedezetről kell gondoskodniuk, vagy adótársat, kezest kell bevonniuk, ha szerződni akarnak a bankkal. Márpedig erre az Otthonvédő Programban részt vevőknek is szükségük lesz, hogy megnyíljon számukra a gyűjtőszámla.

Az akár 30 évvel is elnyúló futamidő miatt megeshet, hogy a devizaadós már nem felel meg a bank üzletszabályzatában foglaltaknak. Alapesetben tehát a bank kérhetné a pótlólagos fedezet bevonását.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor a törvény kimondja, hogy a devizakölcsön szerződés módosításáért - amire a gyűjtőszámla szerződés miatt van szükség - a pénzügyi intézmény a hiteladóssal szemben semmilyen költséget nem érvényesíthet. Éppen ezért a hitelintézeteknek vélhetően alkalmazkodniuk kell az állammal kötött megállapodáshoz, ezért ki kell igazítaniuk üzletszabályzatukat.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?