20 °C Budapest

Komoly baj is lehet az árfolyamrögzítésből: ijesztő csekkek várnak ránk

2011. augusztus 16. 17:00

A 2006-2008-as időszakban népszerű lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarítással kombinált frank alapú lakáshitel konstrukcióval rendelkező háztartások nagy törlesztőrészletbeli növekedéssel számolhatnak a megtakarítási idő lejártával. A helyzetüket csak súlyosbíthatja, ha élnek az állam által felkínált árfolyamrögzítés lehetőségével - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. tanulmányában.

A kombinált hiteleknek a lényege, hogy egy általában 8 éves (96 hónap) megtakarítási időszak után a lakástakarékban felhalmozott összeg betörlesztésre kerül a svájci frank hitel tőketartozásába. Mindaddig a hitel eredeti tőkerésze nem csökken, mi csak a kamatokat fizetjük és a megtakarításainkat halmozzuk.

De a 2006-2008-as időszakhoz képest a frank árfolyama a 160 forintos szintről lényeges mértékben elmozdult. Minden a megtakarítás törlesztéskori árfolyamán múlik majd. Ugyanis a forintban felhalmozott megtakarítást a törlesztéskor kiszámolt árfolyamon veszik majd figyeembe. Vegyünk egy 80 ezer frankos hitelt, ami az eredeti feltételek mellett (160 forintos frank árfolyam) 30 ezer frankos tartozássá csökkent volna a megtakarítási időszak végén a betörlesztett összegnek köszönhetően. Magasabb, 230-as árfolyamon viszont ez a tartozás csak 45 ezer frankra csökkenthető a 8 éves megtakarítással.

LTP-vel kombinált CHF alapú jelzáloghitel (80.000 CHF, 4,1% kamatláb, 1,5% kezelési költség), 2011. augusztus után minden hónapban 230 HUF/CHF árfolyammal számolva. Forrás: GKI Zrt.


Kettős hatást fejt ki tehát a bekövetkező frankerősödés: csökkenti a lakáskasszás betörlesztés nagyságát, ugyanakkor növeli a devizahitel hátralévő tőketartozását forintban. Így a 96. hónap végén fennmaradt tőketartozás nem 4 millió 800 ezer, hanem 10 millió forint 230-as árfolyamot feltételezve. Ez tisztán frank hitel, hiszen a lakástakarékból származó forinthitelt ezen a ponton szintén előtörlesztettük. A megnövekedett forintban kifejezett tőketartozást csak az eredetileg kalkuláltnál jóval nagyobb törlesztő részletekkel lehet az eredeti futamidő alatt kiegyenlíteni. Ez a törlesztő részletek jelentős ugrását eredményezi a 100. hónaptól: 230-as árfolyam mellett 115,6 ezer forintról 154,8 ezer forintra nő a GKI számításai szerint.

LTP-vel kombinált CHF alapú jelzáloghitel (80.000 CHF, 4,1% kamatláb, 1,5% kezelési költség), 2011. augusztus után minden hónapban 230 HUF/CHF árfolyammal számolva, árfolyamgát igénybevételével és anélkül. Forrás: GKI Zrt.


Ezt a meglévő helyzetet súlyosbítaná, ha az érintett hitelesek élnének az árfolyamrögzítés lehetőségével. Hiszen az ilyen konstrukcióban eladósodott háztartások számára még további törlesztő részlet növekedést jelent az árfolyamvédelem lejárta után. Ez a törlesztőrészlet-emelkedés 230 forintos frank árfolyamon 172 százalékos.

Forrás: GKI Zrt.
Pénzcentrum vélemény
A GKI számításai elnagyoltak lehetnek, hiszen egy 8 millió forintos szerződéses összegű lakástakarék-szerződéssel számol. A valóságban az említett időszakban a maximális szerződéses összeg még 6 millió 400 ezer forint volt. De a számítások százalékos értékei ettől még pontosak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Otthonteremtési Akcióterv része, bár erről a pontról tudjuk eddig a legkevesebbet, hogy az árfolyamrögzítés végén nem nőhet a törlesztő 15 százaléknál nagyobb mértékben. Ezt megakadályozandó az egyes bankok átstrukturálást lesznek kötelesek végrehajtani, ami a hitel futamidejét tolja majd el.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem