21 °C Budapest

Nincs roham: mérsékelt érdeklődés az árfolyamrögzítés iránt

MTI
2011. augusztus 18. 12:17

Egyelőre továbbra is csak informálódnak a kereskedelmi bankokban az ügyfelek az árfolyamrögzítésről, s bár nőtt az érdeklődök száma, rohamot egyetlen megkérdezett bankban sem tapasztaltak.

A deviza alapú jelzáloghitelek törlesztő árfolyamának rögzítését tartalmazó program a múlt pénteken indult. Azóta a kormány elfogadta azt a rendeletet, amely rögzíti, hogy az árfolyamgát megszűnése után, 2015-től sem emelkedhetnek a törlesztőrészletek 15 százaléknál magasabb mértékben a rögzítés miatt.

Az OTP-nél az állami Otthonvédelmi Program iránt egyenletes érdeklődést tapasztaltak, az előzetes várakozásaiknak megfelelően naponta néhány tucat ügyfél fordul tanácsadóikhoz információért. Szerződéskötés még nem történt, de van már néhány, a bank által befogadott kérelem. Az banknak közel 160 ezer svájci frank alapú hitellel rendelkező ügyfele van. A pénzintézet becslései szerint az augusztus 12-től megnyílt állami Otthonvédelmi Akcióterv nyomán a lakáscélú devizahitellel rendelkezők 10-15 százaléka élhet majd a rendelkezésre álló lehetőségekkel.

A CIB Banknál mérsékelt érdeklődést tapasztalnak a lehetőség iránt. Az indulás napjától mintegy 250 ügyfelük érdeklődött, egyharmaduk a fővárosban, kétharmaduk vidéki fiókokban, és 7 igénylést regisztráltak. A nonstop telefonos ügyfélszolgálaton keresztül minimális volt a témában érdeklődő ügyfelek száma. A bank szerint az ügyfelek egy része valószínűleg megvárja, hogy elkészüljön a kormányrendelet, ami tisztázza a még kérdéses részleteket, illetve, hogy megszülessen a megállapodás a közjegyzői díj mértékére vonatkozóan. A kormányrendelet megszületését követően a CIB arra számít, hogy nő az érdeklődők száma. Egyelőre tartják korábbi becslésüket, s úgy vélik, az érintettek 5-10 százaléka élhet a lehetőséggel. Hozzátették: semmi nem utal arra, hogy ennél magasabb lesz az érdeklődés.

Az Erste Banknál közölték, hogy a fiókokban érezhető az érdeklődés növekedése, de nem jellemző, hogy nagy roham volna. Ez természetesen azért fiókonként változó, többen vannak azonban egyelőre most azok az ügyfelek, akik csak tanácsot, információt kérnek. Az igénylők várható számáról az Erste annyit közölt, hogy a nagy fiókokban a héten 5-10 kérelem beadására számítanak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?