20 °C Budapest

Ötpontos mentőcsomagot kaphatnak a jelzáloghitelesek: itt vannak a részletek

Pénzcentrum
2011. május 15. 17:52

Kvótarendszert vezetnek be a lakásárveréseken, fix árfolyamon rögzítik a törlesztőrészleteket, egyben felpörgetik az új lakáshitelek kihelyezését, állapodott meg a kormány a bankszövetséggel a Magyar Hírlap értesülései szerint.

Ötpontos mentőcsomagot dolgozott ki a kormány a Magyar Bankszövetséggel a jelzáloghitelesek megmentésére. A Magyar Hírlap birtokába került tervek szerint a mentőcsomag a frankhitelesek mellett az euró- és a jenhitelesek számára is garantált árfolyamon biztosítaná a törlesztést, egyben végre megalkotná a Nemzeti Eszközkezelőt, amely a nagyvárosokban a forgalmi érték 55 százalékán, a kisvárosokban 50 százalékán, a falvakban 35 százalékán államosíthatná az ingatlanokat - írja az Index.

A lap birtokába jutott tervezet szerint a törlesztési árfolyam rögzítésére harmincmillió forintos értékhatárig lenne lehetőség kizárólag természetes személyek esetében. Az árfolyamokat legfeljebb 2015. június 30-ig rögzítenék, a svájci frankot ez idő alatt 190, az eurót 263 forintért váltanák. A szinte kizárólag az OTP által folyósított jenhiteleknél 199/100 forinton rögzítenék.

A megállapodásban rögzítették, hogy a kilakoltatási moratórium megszűnésével egyidejüleg árverezési kvótát léptetnek életbe, a veszélyeztetett ingatlanoknak mindössze öt százaléka kerülhet egyszerre piacra - ez egyben garantálhatná, hogy ne zuhanjon durván az ingatlanok ára.

Megállapodtak a hazai kkv-szektor hitelezésének felpörgetéséről is, a legfeljebb 50 millió eurós forgalmú kisvállalkozások a szokásos eljárásnál gyorsabban juthatnának banki hitelekhez. Cserébe a bankok a kihelyezett hitelek öt százalékát leírhatják a bankadóból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormány emellett - annak ellenére, hogy a mostani hitelválságot is a lakáshitelezés felpörgetése robbantotta ki - újra felpörgetné a lakáshitelezést, ezért az ebből a célból folyósított hitelek öt százaléka is leírható lesz a bankadóból, írja a Magyar Hírlap.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?