19 °C Budapest

Ötpontos mentőcsomagot kaphatnak a jelzáloghitelesek: itt vannak a részletek

Pénzcentrum
2011. május 15. 17:52

Kvótarendszert vezetnek be a lakásárveréseken, fix árfolyamon rögzítik a törlesztőrészleteket, egyben felpörgetik az új lakáshitelek kihelyezését, állapodott meg a kormány a bankszövetséggel a Magyar Hírlap értesülései szerint.

Ötpontos mentőcsomagot dolgozott ki a kormány a Magyar Bankszövetséggel a jelzáloghitelesek megmentésére. A Magyar Hírlap birtokába került tervek szerint a mentőcsomag a frankhitelesek mellett az euró- és a jenhitelesek számára is garantált árfolyamon biztosítaná a törlesztést, egyben végre megalkotná a Nemzeti Eszközkezelőt, amely a nagyvárosokban a forgalmi érték 55 százalékán, a kisvárosokban 50 százalékán, a falvakban 35 százalékán államosíthatná az ingatlanokat - írja az Index.

A lap birtokába jutott tervezet szerint a törlesztési árfolyam rögzítésére harmincmillió forintos értékhatárig lenne lehetőség kizárólag természetes személyek esetében. Az árfolyamokat legfeljebb 2015. június 30-ig rögzítenék, a svájci frankot ez idő alatt 190, az eurót 263 forintért váltanák. A szinte kizárólag az OTP által folyósított jenhiteleknél 199/100 forinton rögzítenék.

A megállapodásban rögzítették, hogy a kilakoltatási moratórium megszűnésével egyidejüleg árverezési kvótát léptetnek életbe, a veszélyeztetett ingatlanoknak mindössze öt százaléka kerülhet egyszerre piacra - ez egyben garantálhatná, hogy ne zuhanjon durván az ingatlanok ára.

Megállapodtak a hazai kkv-szektor hitelezésének felpörgetéséről is, a legfeljebb 50 millió eurós forgalmú kisvállalkozások a szokásos eljárásnál gyorsabban juthatnának banki hitelekhez. Cserébe a bankok a kihelyezett hitelek öt százalékát leírhatják a bankadóból.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A kormány emellett - annak ellenére, hogy a mostani hitelválságot is a lakáshitelezés felpörgetése robbantotta ki - újra felpörgetné a lakáshitelezést, ezért az ebből a célból folyósított hitelek öt százaléka is leírható lesz a bankadóból, írja a Magyar Hírlap.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?