15 °C Budapest

Reménykedhetnek a jövő hitelesei

2011. május 11. 11:00

A pénzintézetek alapvető célja kell, hogy legyen minél több ügyfél bekapcsolása a banki működésbe, akár a hitel, akár a betéti oldalon. Ehhez elsősorban a bizalom visszanyerésére van szükség, amit a válság nagyban megtépázott.Az ügyfelek emlékezetében leginkább az elszálló törlesztőrészletek képe maradt csak meg, ami nagyban gátolja a banki hitelközvetítés helyreállását. A piac és a bankok is egyetértenek abban, hogy egységes, referencia rátához kötött termékekre van szükség, mindez megfelelő kockázati árazás mellett, amit egy pozitív adóslista nagyban támogat - derült ki a Portfolio.hu jelzáloghitelezési konferenciáján megkérdezett szakértőktől.

A szakértők egyöntetű véleménye szerint a banki hitelközvetítési funkció helyreállítása szükséges a gazdaság növekedéséhez, az ingatlanpiac helyreállásához. A lakossági hitelezés mennyiségi megtorpanása végett vetett a válság előtti fellendülésnek. Az árfolyamok emelkedése révén egyre nőttek a nem fizető hitelesek száma. A bankok a bedőlő hiteleseket látva korántsem estek pánikba, hiszen ezt a kockázatot fedezte az eredeti árazáskor igen magasan megállapított profitmarzs. Erre jó bizonyíték, hogy a bankrendszer kamatnyeresége közel azonos mértékben növekedett, mint a rendszer hitelvesztesége - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitási területének vezetője.


Hol hibáztak a bankok?

A bankok korábban is alkalmasak voltak a kockázatok felmérésére, igazából az volt a kérdés, hogy mutatnak-e erre hajlandóságot, azaz áldoznak-e rá pénzt. Magyarán: a kockázatalapú árazás alapfeltételeit hajlandóak-e megteremteni. A válság kirobbanása előtt a bankok úgy árazták a termékeiket, hogy megpróbálták a lehető legnagyobb profitmarzsot elérni, ez pedig akkora volt, hogy lényegében mindenféle kockázatot magába foglalt. Ezzel a gyakorlattal elkerülték, hogy oda keljen figyelniük az ügyfelek kockázataira, hiszen maga a profitmarzs ezt kitermelte és kitermeli most is, ahogy a kamatbevételekből ma is láthatjuk - válaszolta Nagy Márton a Pénzcentrum.hu kérdésére.

A bankok kismértékű veszteséget szenvednek el a válság alatt, de a válság utáni profitszintek a 2008 előtti fölé tudnak nőni. Forrás: MNB


Ma jól látjuk, hogy a bankok ugyan el tudták nyelni a válság alatt felmerülő veszteségeket, de egyre kevesebb embert tudnak bevonni a hitelezés keringésébe. Betéti oldalon nincs erőteljes forrásgyűjtés, nincsenek a korábbi években megszokott akciók, amelyek a lakosság megtakarításokkal rendelkező részét bevonzanák a bankfiókokba. A hiteltermékek sem estek át a szükséges ráncfelvarrásokon, amellyel a bizalom helyre állhatna, és újra beindulhatna a jelzálog és egyéb lakossági hitelezés. Hiába szüntették be a deviza alapú jelzáloghitelezést, amely kizárólagossá tette a forinthiteleket, nem nőtt a hitelfelvételi kedv. Az árfolyamkockázat eltüntetése nem oldja meg egyszeriben a problémákat, akármennyire is közelíti meg a forint hitelek kamatai a deviza alapúakét.

Ezért szállt el úgy a devizahitelek kamata >>Kattints!<<

Van-e még kereslet a hitelekre?

Elsősorban a jelzáloghitelezésről mondható el, hogy jelenleg is jelen van egy rejtett kereslet, amit most a magas kamatokkal operáló forint alapú termékek nem tudnak kiszolgálni. Nem elsősorban a forinthitel alappal van probléma, a magas kamatok kialakulása több tényezőre bontható, közrejátszott a romló országkockázat és a rossz banki gyakorlat, amivel a kockázatok nagy részét áthárították az ügyfelekre.

Harmati László, az FHB Bank üzleti igazgatója a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: a természetellenes szabályozói gátak - vagyis a moratórium - feloldásával, már egy élénkebb lakáspiacra számíthatunk. Ezt jelzi az is, hogy csökken az eladatlan újonnan épített lakások száma a piacon, tehát előbb-utóbb kialakulhat egy kínálati hiány a piacon. A magyar háztartások nagy része, közel egyharmada nem elégedett lakhatási körülményeivel, vagyis jobb, nagyobb ingatlanra vágyik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Minek kell változnia? Kell-e félnünk a jövő hiteleitől?

A bankok is egyre inkább felismerik a váltás szükségességét, az ügyfelek integrálása a hitelezési csatornába lételemük a szektor növekedéséhez és hosszú távú jövedelmezőségéhez. Mindehhez szemléletváltásra van szükség, elsősorban a kockázat alapú árazás megteremtésére, az ügyfelekre nehezedő kamatköltségek mértékét csökkenteni kell. Versenynek kell kialakulnia a bankok között a legjobb ügyfelek megnyerése érdekében, amiből mindkét fél profitálhat. Ezzel egyre több ügyfél kapcsolódna be ekkor a betéti és hitel oldalon egyaránt a magyarországi hitelpiacba - vélik a szakemnberek.

Ahhoz, hogy az ingatlanpiac visszatérjen a régi medrébe az egyik fontos lépés a moratórium eltörlése. A másik oldalról szükséges valamilyen plafon a deviza alapú hitelezés számára, és rendkívül fontos a pozitív adóslista létrehozása. Mindezek segíthetik a piac életre kelését- fogalmazott Fatér Gyula, a Budapest Bank igazgatósági tagja. A szakember szerint ez kedvezőbb kamatkörnyezetet biztosítana mindazoknak, akik korábban jól teljesítettek: olcsóbbá teszi számukra a hitelt, mint amennyiért most fel tudják venni.

A jövő jelzáloghiteléről Fatér Gyula elmondta, hogy kevés innováció volt az elmúlt időszakban, ami talán hamarosan megváltozik, így újabb kombinációk jönnek létre. Másik irány a termékek árazásának egységesítése lehetne. A referencia kamat megjelenése lehetne egy olyan elem, ami ezt az átláthatóságot megteremtené. Az így létrejövő sokkal áttekinthetőbb piacon könnyebb lesz hitelhez is jutni. Az egységesebb és áttekinthetőbb termékek segítségével megjelenhetnek az internetes brókerek, ez pedig megindíthat egy önmagát gerjesztő folyamatot.

A szakértők szerint a jövő hitelének legfőbb tulajdonságai:

- Könnyen összehasonlítható árazás
- Referencia rátához kötött kamat
- Pozitív adóslistának köszönhetően alacsonyabb kamatok a jó hitel előélettel rendelkezőknek
- Könnyebb hitelhez jutás, netbrókerek

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm