22 °C Budapest

Reménykedhetnek a jövő hitelesei

2011. május 11. 11:00

A pénzintézetek alapvető célja kell, hogy legyen minél több ügyfél bekapcsolása a banki működésbe, akár a hitel, akár a betéti oldalon. Ehhez elsősorban a bizalom visszanyerésére van szükség, amit a válság nagyban megtépázott.Az ügyfelek emlékezetében leginkább az elszálló törlesztőrészletek képe maradt csak meg, ami nagyban gátolja a banki hitelközvetítés helyreállását. A piac és a bankok is egyetértenek abban, hogy egységes, referencia rátához kötött termékekre van szükség, mindez megfelelő kockázati árazás mellett, amit egy pozitív adóslista nagyban támogat - derült ki a Portfolio.hu jelzáloghitelezési konferenciáján megkérdezett szakértőktől.

A szakértők egyöntetű véleménye szerint a banki hitelközvetítési funkció helyreállítása szükséges a gazdaság növekedéséhez, az ingatlanpiac helyreállásához. A lakossági hitelezés mennyiségi megtorpanása végett vetett a válság előtti fellendülésnek. Az árfolyamok emelkedése révén egyre nőttek a nem fizető hitelesek száma. A bankok a bedőlő hiteleseket látva korántsem estek pánikba, hiszen ezt a kockázatot fedezte az eredeti árazáskor igen magasan megállapított profitmarzs. Erre jó bizonyíték, hogy a bankrendszer kamatnyeresége közel azonos mértékben növekedett, mint a rendszer hitelvesztesége - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitási területének vezetője.


Hol hibáztak a bankok?

A bankok korábban is alkalmasak voltak a kockázatok felmérésére, igazából az volt a kérdés, hogy mutatnak-e erre hajlandóságot, azaz áldoznak-e rá pénzt. Magyarán: a kockázatalapú árazás alapfeltételeit hajlandóak-e megteremteni. A válság kirobbanása előtt a bankok úgy árazták a termékeiket, hogy megpróbálták a lehető legnagyobb profitmarzsot elérni, ez pedig akkora volt, hogy lényegében mindenféle kockázatot magába foglalt. Ezzel a gyakorlattal elkerülték, hogy oda keljen figyelniük az ügyfelek kockázataira, hiszen maga a profitmarzs ezt kitermelte és kitermeli most is, ahogy a kamatbevételekből ma is láthatjuk - válaszolta Nagy Márton a Pénzcentrum.hu kérdésére.

A bankok kismértékű veszteséget szenvednek el a válság alatt, de a válság utáni profitszintek a 2008 előtti fölé tudnak nőni. Forrás: MNB


Ma jól látjuk, hogy a bankok ugyan el tudták nyelni a válság alatt felmerülő veszteségeket, de egyre kevesebb embert tudnak bevonni a hitelezés keringésébe. Betéti oldalon nincs erőteljes forrásgyűjtés, nincsenek a korábbi években megszokott akciók, amelyek a lakosság megtakarításokkal rendelkező részét bevonzanák a bankfiókokba. A hiteltermékek sem estek át a szükséges ráncfelvarrásokon, amellyel a bizalom helyre állhatna, és újra beindulhatna a jelzálog és egyéb lakossági hitelezés. Hiába szüntették be a deviza alapú jelzáloghitelezést, amely kizárólagossá tette a forinthiteleket, nem nőtt a hitelfelvételi kedv. Az árfolyamkockázat eltüntetése nem oldja meg egyszeriben a problémákat, akármennyire is közelíti meg a forint hitelek kamatai a deviza alapúakét.

Ezért szállt el úgy a devizahitelek kamata >>Kattints!<<

Van-e még kereslet a hitelekre?

Elsősorban a jelzáloghitelezésről mondható el, hogy jelenleg is jelen van egy rejtett kereslet, amit most a magas kamatokkal operáló forint alapú termékek nem tudnak kiszolgálni. Nem elsősorban a forinthitel alappal van probléma, a magas kamatok kialakulása több tényezőre bontható, közrejátszott a romló országkockázat és a rossz banki gyakorlat, amivel a kockázatok nagy részét áthárították az ügyfelekre.

Harmati László, az FHB Bank üzleti igazgatója a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: a természetellenes szabályozói gátak - vagyis a moratórium - feloldásával, már egy élénkebb lakáspiacra számíthatunk. Ezt jelzi az is, hogy csökken az eladatlan újonnan épített lakások száma a piacon, tehát előbb-utóbb kialakulhat egy kínálati hiány a piacon. A magyar háztartások nagy része, közel egyharmada nem elégedett lakhatási körülményeivel, vagyis jobb, nagyobb ingatlanra vágyik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Minek kell változnia? Kell-e félnünk a jövő hiteleitől?

A bankok is egyre inkább felismerik a váltás szükségességét, az ügyfelek integrálása a hitelezési csatornába lételemük a szektor növekedéséhez és hosszú távú jövedelmezőségéhez. Mindehhez szemléletváltásra van szükség, elsősorban a kockázat alapú árazás megteremtésére, az ügyfelekre nehezedő kamatköltségek mértékét csökkenteni kell. Versenynek kell kialakulnia a bankok között a legjobb ügyfelek megnyerése érdekében, amiből mindkét fél profitálhat. Ezzel egyre több ügyfél kapcsolódna be ekkor a betéti és hitel oldalon egyaránt a magyarországi hitelpiacba - vélik a szakemnberek.

Ahhoz, hogy az ingatlanpiac visszatérjen a régi medrébe az egyik fontos lépés a moratórium eltörlése. A másik oldalról szükséges valamilyen plafon a deviza alapú hitelezés számára, és rendkívül fontos a pozitív adóslista létrehozása. Mindezek segíthetik a piac életre kelését- fogalmazott Fatér Gyula, a Budapest Bank igazgatósági tagja. A szakember szerint ez kedvezőbb kamatkörnyezetet biztosítana mindazoknak, akik korábban jól teljesítettek: olcsóbbá teszi számukra a hitelt, mint amennyiért most fel tudják venni.

A jövő jelzáloghiteléről Fatér Gyula elmondta, hogy kevés innováció volt az elmúlt időszakban, ami talán hamarosan megváltozik, így újabb kombinációk jönnek létre. Másik irány a termékek árazásának egységesítése lehetne. A referencia kamat megjelenése lehetne egy olyan elem, ami ezt az átláthatóságot megteremtené. Az így létrejövő sokkal áttekinthetőbb piacon könnyebb lesz hitelhez is jutni. Az egységesebb és áttekinthetőbb termékek segítségével megjelenhetnek az internetes brókerek, ez pedig megindíthat egy önmagát gerjesztő folyamatot.

A szakértők szerint a jövő hitelének legfőbb tulajdonságai:

- Könnyen összehasonlítható árazás
- Referencia rátához kötött kamat
- Pozitív adóslistának köszönhetően alacsonyabb kamatok a jó hitel előélettel rendelkezőknek
- Könnyebb hitelhez jutás, netbrókerek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?