12 °C Budapest

Nem mindenki vehetne fel euró alapú jelzáloghitelt

Pénzcentrum
2011. május 6. 11:00

Nem az euró alapú jelzáloghitelezés teljes körű engedélyezését tervezi a kormány, csupán azok számára lenne lehetőség erre, akik euróban szerzik jövedelmük nagy részét - értesült az origo.hu. Egy másik, szintén a minisztériumban keringő verzió szerint bármely hitelképes ügyfél kaphatna euróhitelt, ugyanakkor a körültekintő lakossági hitelezésről szóló, tavaly márciusban és júniusban hatályba lépett kormányrendelet rendelkezéseit - akár szigorúbb formában - érvényesítenék.

Mivel a kérdés szerepel a szociális konzultáció pontjai között, vélhetően csak ennek lezárultát követően lesz döntés arról, engedélyezné-e ismét a tavaly augusztus közepén betiltott euró alapú jelzáloghitelezést a kormány. Az állampolgároknak kiküldendő levélben szereplő kérdés így szól: "Vannak, akik azt javasolják, hogy ismét lehessen fölvenni devizaalapú lakáshitelt, mert az elmúlt évek történései alapján mindenki tisztában van a kockázatokkal. Mások szerint veszélyes lenne feloldani a devizaalapú lakáshitelek tilalmát, mert újra ugyanaz történne, ami korábban. Ön mit gondol?" A kérdés ellenére úgy tudni, a kormány azt tervezi, nem mindenki, csupán az euró alapú jövedelemmel rendelkező szűk kisebbség számára nyitnák meg ennek lehetőségét.

 


Emlékezetes: a Nemzetgazdasági Minisztérium először április 1-jén megjelent közleményében vetette fel az euró alapú jelzáloghitelek újbóli engedélyezését. Akkori indoklásuk szerint a svájci frank-konstrukciók eltűnésével az euro alapú hitelezés meghatározó szerepet játszott a hazai lakáshitelezésben (a 2009-ben felvett lakáshitelek fele euró alapú volt). Ez azonban csak átmeneti jelenség volt, amely a devizaalapú jelzálogjog-bejegyzést megtiltó szabályozás hatályba lépéséig tartott. A jelenlegi helyzetben azonban megfontolandó a lakossági, lakáscélú jelzáloghitelek estén a forint mellett az euróban történő hitelnyújtás lehetőségének újbóli megteremtése.

Az origo.hu úgy tudja, nem veszett el az euróhitel-felvétel minden ügyfél számára történő lehetővé tétele sem, hiszen a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet vagy annak egy szigorított formája biztosítja, hogy ez felelős körülmények között induljon újra. Mint ismeretes, a rendelet tavaly március óta 60%-ban maximálja az euróhitelek hitelfedezeti (LTV-) mutatóját (szemben a forinthitelek 75 és a frankhitelek 45%-os maximumával), vagyis csak magas önrész illetve pótfedezet bevonása mellett lenne e rendelet szerint lehetséges az euróhitel-felvétel. Ráadásul a tavalyi év júniusa óta a forinthitelek esetében belső banki szabályok alapján alkalmazott jövedelemarányos törlesztőrészlet 80%-át engedélyezhetik csak a bankok euróhitelek esetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kérdés a Portfolio.hu szerdai Jelzáloghitelezés és lakossági finanszírozás Magyarországon című konferenciáján is előkerült. A résztvevők többsége egyetértett abban, hogy a forinthiteleknél kedvezőbb kamatozású euróhitelek növelhetik a lakossági hitelkeresletet, és a résztvevők 77%-a vélte úgy, hogy a jelzáloghitelezés fellendítéséhez szükség van az euró alapú jelzáloghitelezés lehetőségének újbóli megteremtésére.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06