25 °C Budapest

Nem mindenki vehetne fel euró alapú jelzáloghitelt

Pénzcentrum
2011. május 6. 11:00

Nem az euró alapú jelzáloghitelezés teljes körű engedélyezését tervezi a kormány, csupán azok számára lenne lehetőség erre, akik euróban szerzik jövedelmük nagy részét - értesült az origo.hu. Egy másik, szintén a minisztériumban keringő verzió szerint bármely hitelképes ügyfél kaphatna euróhitelt, ugyanakkor a körültekintő lakossági hitelezésről szóló, tavaly márciusban és júniusban hatályba lépett kormányrendelet rendelkezéseit - akár szigorúbb formában - érvényesítenék.

Mivel a kérdés szerepel a szociális konzultáció pontjai között, vélhetően csak ennek lezárultát követően lesz döntés arról, engedélyezné-e ismét a tavaly augusztus közepén betiltott euró alapú jelzáloghitelezést a kormány. Az állampolgároknak kiküldendő levélben szereplő kérdés így szól: "Vannak, akik azt javasolják, hogy ismét lehessen fölvenni devizaalapú lakáshitelt, mert az elmúlt évek történései alapján mindenki tisztában van a kockázatokkal. Mások szerint veszélyes lenne feloldani a devizaalapú lakáshitelek tilalmát, mert újra ugyanaz történne, ami korábban. Ön mit gondol?" A kérdés ellenére úgy tudni, a kormány azt tervezi, nem mindenki, csupán az euró alapú jövedelemmel rendelkező szűk kisebbség számára nyitnák meg ennek lehetőségét.

 


Emlékezetes: a Nemzetgazdasági Minisztérium először április 1-jén megjelent közleményében vetette fel az euró alapú jelzáloghitelek újbóli engedélyezését. Akkori indoklásuk szerint a svájci frank-konstrukciók eltűnésével az euro alapú hitelezés meghatározó szerepet játszott a hazai lakáshitelezésben (a 2009-ben felvett lakáshitelek fele euró alapú volt). Ez azonban csak átmeneti jelenség volt, amely a devizaalapú jelzálogjog-bejegyzést megtiltó szabályozás hatályba lépéséig tartott. A jelenlegi helyzetben azonban megfontolandó a lakossági, lakáscélú jelzáloghitelek estén a forint mellett az euróban történő hitelnyújtás lehetőségének újbóli megteremtése.

Az origo.hu úgy tudja, nem veszett el az euróhitel-felvétel minden ügyfél számára történő lehetővé tétele sem, hiszen a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet vagy annak egy szigorított formája biztosítja, hogy ez felelős körülmények között induljon újra. Mint ismeretes, a rendelet tavaly március óta 60%-ban maximálja az euróhitelek hitelfedezeti (LTV-) mutatóját (szemben a forinthitelek 75 és a frankhitelek 45%-os maximumával), vagyis csak magas önrész illetve pótfedezet bevonása mellett lenne e rendelet szerint lehetséges az euróhitel-felvétel. Ráadásul a tavalyi év júniusa óta a forinthitelek esetében belső banki szabályok alapján alkalmazott jövedelemarányos törlesztőrészlet 80%-át engedélyezhetik csak a bankok euróhitelek esetében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kérdés a Portfolio.hu szerdai Jelzáloghitelezés és lakossági finanszírozás Magyarországon című konferenciáján is előkerült. A résztvevők többsége egyetértett abban, hogy a forinthiteleknél kedvezőbb kamatozású euróhitelek növelhetik a lakossági hitelkeresletet, és a résztvevők 77%-a vélte úgy, hogy a jelzáloghitelezés fellendítéséhez szükség van az euró alapú jelzáloghitelezés lehetőségének újbóli megteremtésére.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 17:44
A német lapkiadó több szerkesztősége is tartalmat fog szállítani az online platform felületére.
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?