17 °C Budapest

Lakáshitelezés: új kamattámogatás, módosított bankadó jöhet

Pénzcentrum
2011. május 11. 15:27

A lakáspiac élénkítésre vonatkozó pontok mellett három fontos javaslatot tett a lakáshitel-piac fellendítésére is "Otthonteremtési stratégia" címmel ma közzétett szakmai vitairatában a Nemzetgazdasági Minisztérium mellett működő Otthonteremtési Tanácsadó Testület. A három pont lényege: az euró alapú jelzáloghitelezés újraindítása, a bankadó alapjának felülvizsgálata a lakáshitel-kihelyezés ösztönzésére, valamint egy új, a korábbinál fenntarthatóbb, degresszív (fokozatosan csökkenő), ötéves lakáshitel-kamattámogatási rendszer bevezetése. A vitairattal kapcsolatban a minisztérium egy augusztus 10-éig tartó konzultációt indított.

A Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőinek részvétele mellett, Gergely Károlynak, a Fundamenta elnök-vezérigazgatójának elnökletével működő Otthonteremtési Tanácsadó Testület az alábbi három javaslatot tette közvetlenül a lakáshitel-piac fellendítése érdekében:

1. "A lakossági, lakáscélú jelzáloghitelek esetén ügyfélkörben indokoltnak tartjuk a forint mellett az euróban történő hitelnyújtás lehetőségének a megteremtését is."

A javaslat megfogalmazása nem egyértelmű, az "ügyfélkörben" szó elől mintha egy jelző kimaradt volna. Korábbi sajtóinformációk szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium csupán az eurójövedelemmel rendelkező elenyésző kisebbség számára tenné lehetővé euró alapú jelzáloghitelek felvételét, erre vonatkozóan ugyanakkor nem tartalmaz konkrétumot a dokumentum. A javaslat indoklása szerint a "forint kamatkörnyezet jelenlegi szintje és a 2010-ben lezajló és 2011-ben is folytatódó hozamemelkedés hatására a piaci alapú forinthitelek hiteldíja a kezdeti kedvezményes kamatperiódusok után 10-11% felé kerültek." A dokumentum szerint ezzel szemben egyszámjegyű hiteldíjak a kívánatosak, amit az euró alapú hitelek biztosíthatnának amellett, hogy a háztartások túlzott kockázatvállalását a vállalható hitelteherre és az euróhitelekre vonatkozó fedezeti (LTV) szabályok elégséges módon korlátozzák. Ráadásul az euró egy átlagos jelzáloghitel-futamidőn (20 év) belül várhatóan nemzeti fizetőeszköz lesz.

 


2. A bankok külön-adófizetési kötelezettsége időbeni kiterjesztésének újragondolása úgy, hogy a szektor túladóztatása a lehető legrövidebb ideig álljon fenn; továbbá a hitelintézetek különadójának olyan tartalmú módosítása, amely szerint a különadó alapja olyan tételekkel is csökkenthető legyen, amelyek elősegítik a lakáscélú hitelezés meglévő problémáinak megoldását. Ilyennek tekinthető a lakás építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére és felújítására nyújtott hitel- illetőleg lízingállomány.

A minisztérium által közzétett vitairat elismeri: a kimagaslóan nagy fizetési kötelezettséget jelentő bankadó szabályozás egyik jelentős korlátja jelenleg annak, hogy a hitelezési piac, ezen belül is a lakossági lakáscélú hitelezés újból növekedésnek induljon, így a bankadó szabályainak korrekciójával erősíteni lehetne a lakáshitelezés jelentőségét, és kivételkélnt kezelni a lakáscélú hitelnyújtásokat az adóalap meghatározása során.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

3. A lakástámogatásokon belül egy új, ötéves, degresszív (fokozatosan csökkenő) forinthitel-kamattámogatási formára tesz javaslatot a vitairat, mely számításaik szerint az első évben 3, a másodikban 11, a harmadikban pedig 21 milliárd forintos fiskális kiadással járna

- hitelcélok esetében alacsonyabb összegű hitellel (vélhetően inkább támogatással - a szerk.) támogatja a használtlakás vásárlást max. 5 millió Ft hitelösszegig, magasabb összeggel az újlakás vásárlást, építést, bővítést és a korszerűsítést max. 10 millió Ft hitelösszegig
- a támogatás időtartama a korábbi 20 évről 5 évre rövidülne, biztosítandó a fiskális terhek beláthatóságát
- a támogatás mértéke és az ügyfél által fizetett hiteldíj a piaci állampapírhozamokhoz (ÁKK benchmark) lenne szigorúan kötve,
- a támogatási időszak (5 év) alatt a kamattámogatás mértéke degresszív lenne, a referenciahozam 50%-áról csökkenne 5 év alatt 30%-ra, 5%-os lépésekkel
- csak forint (ÁKK benchmark) alapú lakáshitelekhez lenne nyújtható, melyekben vállalja a bank, hogy a referenciához kapcsolat felárat a futamidő végéig felfelé nem változtatja
- a lejárati összhang megfelelést jelzáloglevél forrástámogatáson keresztül biztosítanák, melyben jól szabályozott jelzálogbanki értékpapírosításon (jelzáloglevél) keresztül támogatná az állam a hiteladósokat, a kereskedelmi bankokat a korábbihoz hasonló jelzálogbanki refinanszírozás révén látnák el forrással.
- két kiemelt célt illetve csoportot, mégpedig a gyermekeket nevelő családok lakáshelyzetének javítását és a problémás (felmondott vagy 180 napon túli tartozással bíró) hiteladósok ingatlanjait megvásárló ügyfeleket külön eszközzel (15 milliós összeghatár, illetve csak 2 év után csökkenő kamattámogatás) segítenék.
- úgy látják, mivel kipróbált eszköztárról van szó, a bevezetés időigénye maximum 60-90 nap lenne

 

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem