Vidéken a problémás lakás is problémásabb

Pénzcentrum
2011. május 14. 09:02

Meglepő és kevésbé meglepő eredményekre derült fény az egyes részpiacokon a nem teljesítő adósok arányát vizsgálva. A több mint 90 ezer problémás hitellel terhelt lakóingatlan-piac több mint 60%-a található kisebb vidéki városokban és községekben, ráadásul ezeken a területeken a piaci forgalma is jóval elmarad az egészségestől. Relatív jó helyzetben, Budapesten kívül, egyedül a megyei jogú városok, illetve Tolna és Győr-Moson-Sopron megyék vannak, ahol vagy a problémás hitelek aránya némileg alacsonyabb az átlagnál, vagy legalább valamelyest mozgolódni látszik a térségi lakáspiac.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által készített háttértanulmánya összegzi az elmúlt években a lakáspiacon lezajló folyamatokat, és keresi a választ arra a kérdésre, hogy mi lesz a problémás hitelek hatása a 2011. július 1-ig érvényben lévő moratóriumok után? A moratóriumok által okozott negatív piaci hatások mellett, mint az általános piaci bizonytalanság, a fizetési hajlandóság csökkenése, valamint a problémás lakáshitelekkel rendelkező tulajdonosoknak a keresleti oldalon történő elmaradása, azért pozitív eredményt is felmutatott az intézkedés, mégpedig hogy átmenetileg enyhült az a nyomás a lakáspiacon, amit a nyomott áron meghirdetett lakások jelentenének.

A szigorúan piaci hatások mellett, nem is csak zárójelben, érdemes megemlíteni azt a szociális hatást is, amit az egyelőre az utcára nem kikerült családok jelentenének mind a kormány, mind a társadalom számára. A moratóriumok elrendelése, és többszöri meghosszabbítása egyesek szerint piactorzító és a problémákat csak elhúzó intézkedések voltak, melyből kizárólag politikai tőkét kívánt kovácsolni magának a kormány. Ám sokan vélekednek úgy is, hogy egyfelől társadalmi kötelezettsége, másfelől pedig racionális, a várható piaci folyamatokat némileg keretek között tartó és azt formáló intézkedés született, helyesen, melynek problémaköréből az eddig ismertté vált tervekhez hasonló többlépcsős megoldási terv vezetheti ki az érintetteket.

Az már a kormány, a bankok és a szakmai szervezetek végső döntése előtt is biztosnak látszik, hogy a problémás jelzáloghitelekkel kapcsolatos megoldások közül minden szereplő elsődlegesen abban érdekelt, hogy a lehető legkisebb értékvesztés mellett, de belátható és tervezhető időtávon belül kerüljenek piacra azok a lakások, melyek tulajdonosain semmilyen más mentőöv nem segít. Ahogy az az MNB tanulmányából is kiderül, tranzakciókon végzett kutatások bizonyítják a banki ingatlanfedezet-érvényesítés negatív hatásait a lakásárakra, ám amennyiben sikerül mennyiségében és területi eloszlásában kontroll alatt tartani az árveréseket, úgy minimalizálható lehet az adott környék hasonló típusú ingatlanjainak az áresése, ami a mérések szerint 20-30% körüli az árverezett, illetve 10%-os is lehet a környékbeli lakások esetében.

 


Az országos számokat vizsgálva, komoly problémát jelent, hogy a jelzáloghitel-adósok száma az elmúlt években rendkívül megnőtt a teljes lakáspiaci forgalomhoz képest. A 2010-ben történt lakásvásárlások 72 ezres állományát ugyanis 30%-kal haladta meg a nem teljesítő adósok mintegy 90 ezres tömege, ami a teljes 4,3 milliós hazai lakásállománynak mintegy 2,2%-át teszi ki. Ezzel szemben 2008 végén a "problémás" ingatlanok aránya csak a teljes állomány 0,7%-át jelentette. Ami azonban ennél a pontnál kifejezetten izgalmas, az a nem teljesítő adósok területi megoszlása. Az országos átlag ugyan 2,2%-os, ám Hevesben és Békésben 3%-ot is meghaladja ez az arány, míg némileg meglepő módon Tolnában 1,5% alatt maradt a mutató.

Az MNB által becsült adatokból készített grafikonon, a lakáspiaci forgalom és a problémás ingatlanok aránya alapján négy szegmensre bontották a nem teljesítő adósokat. Ezek alapján a legtöbb megyénk, valamint a községek és a városok általánosságban is abba az első kategóriába kerültek, ahová nagyobb számú problémás adóssal, illetve alacsony lakáspiaci forgalommal sújtott területek láthatók. Azon túl, hogy a válság kétséget kizáróan erősen rányomta a bélyegét a lakáspiacra, felmerülhet a kérdés, hogy az egyébként is hosszú évek óta tartó urbanizációs folyamat nem hozta volna önmagában is a kisebb települések lakáspiaci forgalmának, és így az ott elérhető ingatlanok árának a csökkenését? A választ persze csak találgathatjuk, a tények viszont magukért beszélnek, a lakáspiacon általánosságban a legnagyobb veszteséget a kisebb vidéki városok és községek szenvedik el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legtöbb megyét érintő legrosszabb kategória mellett ott van még a megyei jogú városokat és Győr-Moson-Sopront magában foglaló második kategória, ahol szintén magas a problémás hitelekkel rendelkezők száma, ellenben a lakáspiac kifejezetten erősnek mutatkozik. A relatív kevesebb, 1,7% körüli vagy az alatti nem teljesítő adóssal rendelkező megyék közül Tolna és Baranya azok, ahol a forgalom a gyengébb kategóriába tartozik, míg Vas, Csongrád és Szabolcs-Szatmár megyék, feltehetően a grafikon készítőinek jóindulatából, hiszen nagyon közel vannak a határértékhez, még éppen hogy átcsúsznak az erős piaccal rendelkező területek közé, ahol Budapest kapott még helyet. Véleményünk szerint azonban a területek határoló tengelyek elhelyezkedése nem nyugszik stabil alapokon, így ebből a logikából kiindulva, a tengelyek csak minimális odébb csúsztatásával könnyedén előidézhetnénk egy olyan állapotot, ahol a jelenlegi értékekkel kizárólag Budapest kerülne, vagy még Budapest sem, a relatív jól működő, erősebb részpiacok közé.

Lehet persze számolgatni, bizakodni, ötletelni, a jövőbeli hatásokon, a várható piaci reakciókon, vizionálni a válság begyűrözése óta már eddig is drasztikus lakáspiaci áresés további zuhanását, a végső hatást csak a gyakorlat lesz képes megmutatni. A végső válasz a moratórium teljes vagy részleges feloldása után érkezik, amikor eldől az, hogy ezeknek az ingatlanoknak egy része szinte bármekkora árkedvezmény mellett piacképes-e egyáltalán.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?