A lakáskasszák húzhatják ki a pácból a jelzáloghitelezést

2011. május 9. 14:02

A Magyarországon működő lakás-takarékpénztárakban felhalmozódott 400-500 milliárd forint tőke jelentős mértékben segítheti a gazdaságélénkítést, az év elejétől hatályba lépett jogszabályi változások eredményeként. Az azonnali hitelezés lehetőségeinek szélesre nyitásával, a támogatott megtakarítási időszak meghosszabbításával, a szerződések összevontan való felhasználhatóságának egyszerűsítésével, forintalapon a lakáskasszák konstrukciói tekinthetők igazán versenyképes megoldásnak a lakáscélú jelzáloghitelezésben.

"A devizaalapú jelzáloghitelezés tavaly augusztusi átmeneti felfüggesztését követően a piaci környezet is letisztultabbá vált, így nincsen értelme a további tiltásnak, a fő irányvonalnak azonban mindenképpen a forintalapú hitelezésnek kell lennie" - véli Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője. Hozzáteszi: "A lakáscélú jelzáloghitelezésben forintalapon a lakás-takarékpénztárak konstrukciói tekinthetők igazán versenyképes megoldásnak, hiszen a kasszák által kínált megoldások jól ötvözik az állam által is preferált, így támogatott öngondoskodást (önerő-képzést) és a kiszámítható, a teljes futamidő alatt fix, alacsony kamatozású forintalapú hitelezést."

Az euróalapú jelzáloghitelezés tervezett újraindításával összefüggésben a makrogazdasági elemző nem számít a hitelpiac jelentős élénkülésére: "A lehetséges ügyfélkör már eleve jelentős mértékben eladósodott, ráadásul a gazdasági környezet (növekvő energiaárak, magas munkanélküliség) sem támogató egyelőre ebből a szempontból" - fogalmaz Vizkelety Péter. "Véleményünk szerint a forint további jelentős árfolyam-erősödésének a valószínűsége viszonylag alacsony, illetve az eurózóna kamatszintjének tekintetében is inkább az emelkedés irányába állunk" - figyelmeztet a törlesztő részletekkel kapcsolatos kockázatokra az elemző. Vizkelety Péter hozzáteszi: "A fő irányvonalnak mindenképpen a forintalapú hitelezésnek kell lennie, hiszen látható, hogy a már meglévő devizaalapú állomány menedzselése mekkora problémákat okoz. A hitelfelvevőket továbbra is sújtja az erős svájci frank, a kamatemelési várakozások realizálódása is okozhat még tehernövekedést, a bankok számára pedig a mögöttes állományok refinanszírozása jelent komoly kihívást."

"Úgy gondoljuk, hogy az év elején hatályba lépett jogszabályváltozások a forinthitel vs. devizahitel kérdést egyszerűen döntik el, legalábbis a lakáscélú hitelezés területén. Az azonnali hitelezés lehetőségeinek szélesre nyitásával, a támogatott megtakarítási időszak meghosszabbításával, a szerződések összevontan való felhasználhatóságának egyszerűsítésével, forintalapon a lakáskasszák konstrukciói tekinthetők igazán versenyképes megoldásnak a lakáscélú jelzáloghitelezésben" - véli a makrogazdasági elemző.

"A piaci kamatozású, kereskedelmi banki forintalapú kölcsönök teljes hiteldíj mutatója jelenleg jellemzően 9,00 és 10,50 százalék között alakul, emellett elérhetők még támogatott konstrukciók kedvezőbb, jellemzően 7 és 8 százalék közötti hiteldíjjal, nyilvánvalóan egy szűkebb célközönség számára" - magyarázza Vizkelety Péter. "A lakáskasszák által kínált hitelek hiteldíja, a megtakarítási időszak leteltével - amelyre 8 százalék körüli THM mellett áthidaló kölcsön vehető igénybe -, az úgynevezett hitelszakaszba jutva 5 százalék körüli szintre csökken, amellyel már a szerződéskötéskor biztosan számolhatnak az ügyfelek" - teszi hozzá Vizkelety Péter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25