25 °C Budapest

Konkurenciát kap a Fundamenta

2011. március 9. 08:19

Nemsokára két új szereplő jelenik meg a hazai lakás-takérpénztári piacon, így az eddig kétszereplős helyett négyszereplőssé válik a szegmens - írja a Világgazdaság.

A Fundamenta-Lakáskassza és az OTP Bank leányvállalata mellett hamarosan két új piaci szereplő megjelenésére lehet számítani. Önálló pénztár létrehozásán ügyködik ugyanis az Erste Bank, valamint a napilap információi szerint Horváth Béla, CIG Pannónia elnöke is új társaság alapítását tervezi.

A piac bővülése mögött feltehetően az állhat, hogy a közeljövőben nagy mértékben nőhet a pénztárak szerepe a magyarországi lakásfinanszírozásban, mivel 2011-től több kedvezőbb jogszabályi változás is életbe lépett.

Ettől az évtől jelentősen nőhet a lakáscéljukat kölcsön segítségével megvalósító ügyfelek aránya, mivel az új szabályozás értelmében a hazai szolgáltatók a szabad pénzeszközeik 75 százalékát helyezhetik ki azonnali hitelként, ez a korábbi mérték többszöröse.

A másik fontos változás, hogy a lehetséges leghosszabb megtakarítási idő nyolcról tíz évre nőtt. Ennek révén ugyanis - az állami támogatással együtt - a teljes támogatást kihasználó szerződéses összeg a korábbi hat és fél millió forintról közel nyolc és fél millióra emelkedett, és ezzel párhuzamosan az igényelhető állami támogatás maximális összege is 720 ezer forintra nőtt.

Mindezek mellett az is hasznos változást jelent az ügyfeleknek, hogy a közeli hozzátartozók megtakarításai egymás között a szabadabban használhatóak fel, mint korábban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kedvező szabályozás jótékonyan hat a piaci szereplőkre is. Az új szereplők belépését pedig vélhetően még elbírja a honi piac. Miközben hazánkban a lakosság 12 százaslékának van ilyen célú megtakarítása, addig Németországban és Ausztriábn 40 százalék körüli ez az arány.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?