Matolcsy: dinamizálni kell a lakáspiacot

Pénzcentrum
2011. március 4. 18:32

Közel fél évvel ezelőtt, a 17. Budapesti Lakásvásár ingatlanszakmai konferenciáján hallhattuk Bencsik Jánost az akkori Nemzetgazdasági Minisztérium Energiaügyi és Otthonteremtési államtitkárát a kormány lakás- és energiapolitikájával kapcsolatban. Az azóta eltelt időben Bencsik minisztériumot váltott, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára lett, így idén a 18. Lakásávásáron Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismertette a kormány otthonteremtéssel kapcsolatos álláspontját.

Kronológiailag a már említett tavalyi Bencsik beszéd részleteit érdemes elsőként feleleveníteni. Ebben az államtitkár ismertette az otthonteremtési program legfontosabb elemeit, illetve felsorolta azokat az eszközöket, melyek szükségesek a célok megvalósításához.

 

Bencsik János 2010-ben a kormány otthonteremtési programjáról
Új otthonteremtési program tervezett elemei
- A bevezető szakaszban évi 100 ezer lakás felújítására, majd fokozva 150-200 ezerre lenne szükség ahhoz, hogy a következő 20-25 évben megújulhasson a teljes állomány.
- A következő két évben bérlakás-építési mintaprogram indítása
- A területi egyensúly megteremtése, lakás-előtakarékosság ösztönzése, valamint a partnerség elősegítése az önkormányzatok és a vállalkozók bevonásával.

Eszközök
- Adócsökkentés, családbarát adózási rendszer
- Adókedvezmények - lakáscélok és gyermekvállalás együttes támogatása.
- Lakás-előtakarékosság ösztönzése
- A beruházások támogatására Zöld Fejlesztési Alap létrehozása.


"Az intézkedések bevezetése nem egyszerre, hanem az erőforrások rendelkezésre állásának figyelembe vételével történjenek meg, ahogy bővül a gazdaság, úgy növekedhetnek a programok keretei is. A program támogatási elemein túl azonban hatékony ellenőrzési és egységes nyilvántartási rendszerre is szükség lesz, hiszen csak így lehet garantálni a minőséget és a hatékonyságot", hangsúlyozta anno Bencsik.

Bencsik tavalyi előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarországon elsősorban minőségi probléma van a lakásállományban, amely néhány esetben, akár új építésű társasházakra is vonatkozhat. Néhány rossz példa bizonyítja is, hogy az elmúlt évtized burjánzó lakáspiacában találhatóak kifejezetten silány minőségű fejlesztések, melyek sokszor külföldi beruházók nevéhez köthetők. A minisztérium adatai szerint pedig jelenleg félmillió lakás nem felel meg az általánosan elvárt műszaki követelményeknek.

 


Azóta több, a hazai lakáspiacot érintő döntés is született a kormány részéről. Ilyen például a kilakoltatási moratórium többszöri meghosszabbítása, vagy az, hogy bejelentették az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) energiahatékonyságot javító alprogramjait, mint a ZBR (Zöld Beruházási Rendszer) Panel I. és II. alprogramok, illetve a Klímabarát Otthon alprogram. Ezek mellett pedig az építésügyért felelős miniszter, az építésügyi szakmai és civil érdekképviseletek, valamint az építésügyben érdekelt kormányzati szervek közötti együttműködés érdekében Országos Építésügyi Fórumot hoztak létre, melynek eredményei, az ingatlanfejlesztők képviselője szerint, remélhetőleg már idén érezhetőek lesznek, hiszen ahogy a csatolt grafikonokból is jól kivehető, a hazai lakáspiac továbbra is mély válságban van.


Ezen tények és tervek tudatában tartotta meg előadását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Lakásvásár konferenciáján. A kormány nevében szólva a miniszter a lakáspiac múltját, jelenét, és a jövőjét is összefoglalta. Véleménye szerint a lakás-, és építő-szakma éli meg legdrámaibban a gazdasági kudarcot, ami az elmúlt 8 év következménye. Ahogy az egész gazdaságpolitikának, úgy a hazai lakáspiacnak is az ország államadóssága a legnagyobb teher, ám erre a Széll Kálmán terv a megoldás, így ez a közeljövőben nem gátolhatja tovább a piac fejlődését. Az államadósság mellett azonban a 2003-as árfolyam eltolás is legalább ekkora gondot okoz Matolcsy szerint, mivel deviza alapú kölcsönökbe üldözte a lakosságot.

Az előadásban elhangzott, hogy az építési-, és használatba vételi engedélyek száma történelmi mélypontra süllyedt, az új lakások építése szinte teljesen leállt, valamint a lakáspiac motorját jelentő finanszírozás is teljesen befagyott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Elsősorban dinamizálni kell"

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy egyetlen országban sem lehet sikeres a gazdaságpolitika sikeres lakáspolitika, és otthonteremtés nélkül. Ez egy alapvetés, így ha az általános célokat el szeretnénk érni, mindenképp szükség van hozzá, hogy a lakásszektor újra növekedési pályára álljon.

Az úgynevezett Otthonteremtési Tanácsadó Testület, Gergely Károlya Fundamenta elnök-vezérigazgató vezetésével pedig megfogalmazta azokat a javaslatokat, melyek a szakma képviselői szerint dinamizálhatják ezt a befagyott szektort. Matolcsy szerint sajnálatos módon a jelen helyzetben nem áll rendelkezésre egyetlen "varázseszköz", ahogy 2000 körül a támogatott jelzáloghitel volt, mely trendfordító hatással bírt. Jelenleg olyan mélyen van a szektor, hogy a kormánynak legalább 10-12 ilyen ösztönző eszközt kell bevetnie.

A nemzetgazdasági miniszter elmonmdta, hogy a következő hetekben és hónapokban kormányzati döntések születnek majd, és még 2011 első felében megalkotják az új otthonteremtési programot. Matolcsy György a következő lakáspolitikai eszközöket emelte ki beszédében:

- Egyik legfontosabb elem a gazdaságpolitika hitelességének helyreállítása, ami megóv bennünket a további lecsúszástól. Ennek első lépése pedig a Széll Kálmán tervvel meg is valósul, így rövidesen nem lesz gát a fejlődés előtt.
- Beruházási boom-ra, a beruházási dinamika beindítására van szükség. Ez is beindult, mivel az ÚSZT pontosan ezt a célt szolgálja.
- Több pénzt kell hagyni az embereknél. Lényegében már ez is teljesült, hiszen az egykulcsos adó bevezetésével ezt érik el.
- A hiteltartozások ütemes teljesítésének megoldása
- Svájci frank alapú hitellel rendelkezők problémáinak megoldása
- Zöld otthonteremtési program
- Meglévő lakásállomány energiatakarékossá tétele
- Öngondoskodás erősítése, az előtakarékosság ösztönzése, mellyel kapcsolatban szintén történt már előrelépés
- Állami és önkormányzati bérlakásépítések újraindítása úgy, hogy az új lakások mintegy 25%-a legyen ilyen fejlesztés. Matolcsy szerint ez egy megfelelő arány lenne.
- Munkaerő mobilitásának megteremtése

A bejelentett piacélénkítő tervekről a helyszínen megkérdeztük Földi Tibort, az ország egyik legnagyobb lakásfejlesztőjének, a Cordia Zrt.-nek a vezérigazgatóját. Elmondása szerint hazánkban is inkább a Lengyelországban, és Romániában már bevált ÁFA csökkentési politikát kéne követni, és nem elaprózott intézkedésekkel, hanem egy igazán nagy jelentőségű változtatással kellene életet lehelni a lakáspiacba.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem