8 °C Budapest

Március 1-től: teljes futamidő alatt fix törlesztésű termék a Fundamentánál

2011. február 28. 13:02

Március 1-jétől új, forint alapú termékeket, köztük 10 évig járó állami támogatást kínáló konstrukciókat vezet be a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Az új módozatok szerint a legnagyobb megköthető szerződés 8,4 millió Ft összegű. Újdonság az azonnali hitelfelvételt kínáló, úgynevezett Kiegyensúlyozott számla, amely a teljes futamidő alatt fix havi törlesztést garantáló konstrukció.

A Fundamenta, reagálva a piaci igényekre, új konstrukciókkal bővítette termékpalettáját. A 2011. évi kedvező törvényi változások alapján a Fundamenta bevezette a csak azonnali hitelszerződéssel együtt megköthető előtakarékossági termékét, "Kiegyensúlyozott számla" néven. Az azonnali kölcsönfelvétel mellett a termék másik újdonsága, hogy a szerződéskötés időpontjától a futamidő lejártáig közel azonos havi törlesztő részleteket kell az ügyfeleknek fizetni.

Így egy 5 milliós hitelfelvétel esetén mintegy 10 évig - a jelenlegi kondíciók szerint - az ügyfél havi 53 750 forintot fizet. Ezzel szemben egy átlagos, 5 milliós, piaci kamatozású jelzáloghitel esetében az ügyfél 45-46 ezer forintot fizet, azonban 20 éven keresztül, tehát ez esetben az ügyfélteher összességében jelentősen magasabb.

A Fundamenta termékeinek további újdonsága, hogy a tavalyi jogszabályi változás kapcsán már nem 8, hanem 10 évig jár az évi 30%, legfeljebb 72 ezer Ft állami támogatás a megtakarításokhoz, ennek a maximuma ezentúl tehát 720 ezer forint szerződésenként.

Ezzel együtt nőtt az egy szerződésben megköthető legnagyobb szerződéses összeg is, maximuma módozattól függően 7 millió-8,4 millió forint. Így egy lakásszámla szerződéssel akár egy vidéki lakás vagy ház is megvásárolható, két darab 10 éves, havi 20 ezer forintos megtakarítási összegű szerződéssel pedig akár egy budapesti lakás is. Egy négytagú család esetében a közös lakáscél megvalósítására így mintegy 30 millió forint fordítható.

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 2010 ősze óta készült a változásokra, új Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) és ennek keretében új termékeket dolgozott ki. A bevezetésükhöz szükséges, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott engedély alapján az új ÁSZF 2011. március 1-jén hatályba lép, az új módozatok szerinti szerződések ezen időponttól kezdődően köthetők.

Januártól könnyebb a családon belüli felhasználhatóság

Januártól jelentősen egyszerűsödött a közeli hozzátartozók - pl. egyenes ági rokonok, házastárs, testvér - megtakarításainak egymás közötti lakáscélú felhasználása és annak igazolása is. Ez egyértelmű előny mind az új, mind a már meglévő ügyfelek számára.

Bővülő hitelezési lehetőségek

Az ez év elején módosult, a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény értelmében a lakás-takarékpénztár a rendelkezésre álló szabad pénzeszközeinek 75%-áig nyújthat áthidaló kölcsönt. Egyrészt ezen lehetőség révén, másrészt az új termékeknek köszönhetően a Fundamenta 32 milliárd forint hitel folyósítását tervezi 2011-ben, amely 135%-os növekedés a 2010-es értékhez képest. Ezzel a Fundamenta élénkíteni kívánja a tavaly sok éves mélypontra zuhant hazai lakáspiacot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Segítség a lakosság anyagi önrendelkezésének visszaszerzésében

A lakáscélú öngondoskodás alapja és a lakás-előtakarékossági rendszer súlypontja továbbra is a betétgyűjtés. Az önrész képzése, ezzel együtt a "nincsen hitel önrész nélkül" elv hangsúlyozása az ügyfelek elsődleges biztonságát és védelmét szavatolja. Ez a megoldás alapvetően elősegíti a lakosság anyagi önrendelkezésének visszaszerzését, hiszen jelentős részben a saját megtakarításokon alapul a lakáscélok megvalósítása. Ehhez járul hozzá továbbá és erősíti a rendszer kiszámíthatóságát az a jogszabályi háttér, mely a lakás-takarékpénztár által alkalmazható díjak fajtáit és mértékeit rögzíti.

Mindezek hatására a Fundamenta várakozásai szerint erősödni fog az a tendencia, hogy a lakás-előtakarékossági szerződések felhasználási céljai között egyre dominánsabb részt képvisel a vásárlás.

 

 


Dr. Gergely Károly

"A törvényi változások pozitív hatásaira építve jelentős növekedésre és középtávon a lakáspiac élénkülésére számítunk. Továbbra is fontos feladatunknak tekintjük, hogy a lakosság figyelmét az öngondoskodásra irányítsuk. Ennek egyik kiváló eszköze a lakásszámla, mely az állami támogatást hatékonyan közvetíti az ügyfelek részére: 1 forint állami támogatásból a teljes futamidő alatt 10 forint lakáscélra fordítható összeg képződhet. Bízunk benne, hogy az adójogszabályok változása következtében felszabaduló szabad jövedelmek egy részét a lakosság öngondoskodásra fordítja" - hangsúlyozta Dr. Gergely Károly, a Fundamenta elnök-vezérigazgatója.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm