18 °C Budapest

Minden ötödik család lakást venne, építene

2011. április 25. 09:02

Minden ötödik magyar család tervez a következő 1-2 éven belül lakáscélú beruházásokat - derül ki a Fundamenta és a Trend-Budapest piackutató közös felméréséből. A lakosság körében a tervek között kiemelten szerepel az energiatakarékos korszerűsítés. A lakosság hitelfelvételi terveit az óvatos eladósodás jellemzi, s minimális havi hiteltörlesztőket vállalnának a családok, ezzel együtt nő az önerő szerepe az ingatlancélú beruházások megvalósításában.


Lakáscélú megtakarítások

Rövidtávon, azaz a következő 1-2 éven belül a lakosság 22 százaléka tervez lakáscélú beruházásokat - derül ki a Fundamenta és a Trend-Budapest piackutató közös felméréséből. Összességében azonban ennél nagyobb azok aránya - a lakosság 32 százaléka -, akiknek van lakáscélra gyűjtött megtakarítása.

A teljes felmérésben a válaszadók 12 százaléka nyilatkozta, hogy ingatlancélra félretett pénzét bankbetétben, 11 százalék lakás-előtakarékossági betétben tartja - ez megegyezik a két piaci szereplő ügyfélszáma alapján számított piaci penetrációval -, míg 6 százalék egyéb értékpapírban, 3 százalék pedig állampapírban gyűjti.

 


A lakáscélú beruházást tervező 22 százalékon belül azonban magasabb - 17 százalék - azoknak az aránya, akik lakás-előtakarékosság segítségével 1-2 éven belül ingatlan beruházást fontolgatnak. Ugyanakkor még azok 9 százalékának is van lakás-előtakarékossági szerződése, vagy más megtakarítása, akik rövidtávon nem hajtanának végre ingatlancélú beruházásokat.

A lakosság energiatakarékos korszerűsítésekbe fogna

Érezhető, hogy a lakosság most leginkább meglévő ingatlanjaik feljavításában, korszerűsítésében, bővítésében gondolkodik, semmint másikra cserélésében. A megkérdezettek 14 százaléka - ez képviselte a legnagyobb arányt - energiatakarékos beruházást tervez, 5 százalékuk meglévő ingatlanát bővítené, míg 7 százalékuk vásárolna házat vagy lakást, s csupán 2 százalék fogna építkezésbe.
Kor szerint elsősorban a fiatalok szeretnének hasonló munkálatokba fogni, míg a biztosabb egzisztenciával bíró idősebb korcsoportok felé haladva egyre csökkennek az ingatlannal kapcsolatos tervek. A kutatás rámutat, a férfiak magasabb arányban terveznek ingatlancélú beruházásokat, mint a nők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tervezett beruházási összeg

A lakáscélú beruházást tervezők között a többség - 72 százalék - kisebb, legfeljebb 3 millió forint összegű beruházásban gondolkodik. Közepes nagyságú összeget szán erre a célra 17 százalék, míg a nagynak tekinthető, 10 millió Ft feletti összeg elköltését a beruházást tervezők csupán 10 százaléka vállalna. (Egy százalék még nem tudja, mennyit költene ingatlanra.)


A lakosság 22 százaléka tervez lakáscélú beruházásokat 1-2 éven belül, közülük azonban csak 31 százalékuk akarja ezt kisebb-nagyobb részben hitelfelvételből megoldani (Ez a teljes lakosság csupán 6,7 százaléka.). A lakáscélú beruházást tervezők 57 százaléka elutasítja a hitelfelvételt, 12 százalékuk pedig még nem tudja, felvenne-e kölcsönt tervei megvalósításához. Azaz a lakossági lakáshitel felvételi kedv még nem tért vissza. A hitelfelvételben gondolkodók körében a többség a lakáscélú kiadásait csak 50 százalék alatti arányban finanszírozná kölcsönből. A mintában a hitelt felvenni kívánók átlagosan a szükséges összeg 45 százalékát finanszíroznák hitelből. Mindez rámutat, hogy a lakosság finanszírozási terveiben ismét jelentős szerepet kapott, s korábbiakhoz képest nőtt az önerő szerepe.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?