8 °C Budapest

Te mihez kezdenél 50 millió forinttal?

2011. május 6. 04:44

A mai világban, aki nem fejleszti vállalkozását az előbb utóbb mindenképp lemarad, nehezen behozható előnyhöz juttatva ezzel versenytársait. Így igencsak fontos pénzt áldozni arra, hogy különböző beruházásokkal folyamatosan fejlesszük vállalkozásunkat, s így a versenyképességet fenn tudjuk tartani hosszú távon. Ezt a célt szolgálja a Széchenyi Beruházási Hitel is, melynek célja a kis-és középvállalkozások fejlesztéseinek, beruházásainak finanszírozása.

A beruházási tevékenység a vállalkozások működésének és fejlődésének alapvető fontosságú területe. A beruházások az innováció fő hordozói és a termelés növelésének alapvető tényezői. Ezen műszaki-gazdasági tevékenység finanszírozása azonban a pénz szűkében lévő vállalkozások számára nem mindig oldható meg saját tőkéből, így idegen forráshoz kell folyamodniuk.

Mi a beruházás
A beruházás számviteli értelmezése a tárgyi eszköz beszerzésével, létesítésével, előállításával kapcsolatos tevékenységhez kötődik, amely tevékenység a beruházási döntés előkészítésétől a tárgyi eszköz üzembe helyezéséig tart. A beruházás során megvalósuló tárgyi eszközök azok az anyagi eszközök, amelyek tartósan, legalább egy éven túl szolgálják - közvetlenül vagy közvetett módon - a vállalkozó tevékenységét.

Ezt a célt szolgálja a Széchenyi Beruházási Hitel, mely 2010. szeptember elsején indult útjára. Az akár 50 millió forint értékben elérhető államilag támogatott hitel célja a kkv-k fejlesztéseinek, beruházásainak megfelelő formában, hosszú távon történő finanszírozása, és ez által a vállalkozások versenyképességének fenntartása.

A Széchenyi Beruházási Hitel néhány alapvető pontban eltér a program más konstrukcióitól, így a folyószámla-, illetve a forgóeszközhiteltől. Olyan egyéni vállalkozók és társas vállalkozások igényelhetik, akik rendelkeznek kettő lezárt, teljes naptári évre vonatkozó - a vállalkozási formához igazodó - éves vagy egyszerűsített beszámolóval, vagy adóbevallással. A beruházási hitel esetében az igénylő vállalkozásnak a beruházás összköltségének legalább 20 százalékának megfelelő önerővel kell rendelkeznie. Az igényelhető hitel 1 millió forinttól 50 millió forintig, 100 ezer forintonként emelkedő, így rugalmasan alkalmazkodik a vállalkozás beruházási igényeihez. A konstrukció futamideje minimum 12, maximum 120 hónap.

A támogatott hitel felhasználható ingatlan vásárlásra, építésére, fejlesztésére; új, sőt, akár használt gépek, tárgyi eszközök beszerzésére, valamint a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz beszerzésére is. A hitelből mindazonáltal megkezdett beruházási is finanszírozható. A hitel elsődleges biztosítéka maga a beruházás tárgya, de más ingóság vagy ingatlan bevonására is sor kerülhet.

Fontos kiemelni, hogy a konstrukció esetében a szokásos gazdasági adatokon alapuló minősítésen túl a hitelelbírálásnál az egyik alapvető követelmény a jól alátámasztható és reális üzleti terv, amelyet az igényléssel egy időben kell benyújtani.

Így kell igényelni

A regisztráció a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara irodáiban, vagy az úgynevezett VOSZ Pontokon történik. A Széchenyi Beruházási hitel igényléséhez szükséges dokumentumokat be lehet szerezni az irodákban, de azok akár letölthetőek az Internetről (www.kavosz.hu) is. A regisztrációs irodák a dokumentumokat továbbítják az ügyfél által kiválasztott hitelintézet részére. A regisztrációt követően a hitelbírálat átfutási ideje körülbelül két-három hetet vesz igénybe.

Futamidő, törlesztés, kamat

A Széchenyi Beruházási Hitel futamideje minimum 12, maximum 120 hónap lehet. A rendelkezésre tartási idő, vagyis ameddig a hitelösszeg lehívható maximum 18 hónap. A hitel törlesztésére türelmi idő kérelmezhető, amely alatt nincs tőketörlesztési kötelezettség. A türelmi idő tartama legalább a rendelkezésre tartási idővel azonos és maximum 24 hónap lehet. A tőketörlesztés illetve a kamatfizetés gyakorisága lehet negyedéves, illetve havi renszerességű. A kamatfizetés a tőketörlesztéssel egy időben esedékes, kivéve a türelmi időszak alatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitel kamata a futamidő alatt rendszeresen fizetendő hiteldíj ügyleti kamatból és kamat módjára számítandó kezelési költségből áll, és a kihasznált hitelösszegre vetített. A hitel kamata: 1 havi BUBOR (a bankok forint hitelezéseinek elsődlegesen alkalmazott kamatbázisa a hazai piacon) + 4,5% évente., a kezelési költség pedig: 0,8% évente. Az Állam a hitel ügyleti kamatára kamattámogatást biztosít, melynek mértéke a 2010. december 31-ig megkötött hitelügyletek teljes futamidejére 2 százalékos volt. A 2011-ben megkötött szerződések tekintetében azonban később kerül meghatározásra a támogatás mértéke.

Viharfelhők a konstrukció felett?

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a készfizető kezességet vállal a Vállalkozásnak a Széchenyi Kártya Program keretében, így a Széchenyi Beruházási Hitelhez is a hitelező Bankkal szemben fennálló tartozásának 80/%-áért. A kezességvállalással kapcsolatban azonban garanciaakadályok merültek fel, melyek hatására egyelőre csak a befogadásnál tartanak a hitelintézetek.

A folyósítási feltételek terén átmeneti problémát jelent, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2011. április 1-jétől a beruházási hitelek mögé vállalt készfizető kezességvállaláshoz nem kapcsolódik állami viszontgarancia, így a társaság átmenetileg nem vállal kezességet a termékek után.

A garantőr intézmény tájékoztatása szerint törvény biztosítja annak lehetőségét, hogy JEREMIE-forrásból az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. viszontgaranciát nyújtson a garantőr intézményeknek a beruházási hitelekhez kapcsolódó kezességvállalási ügyleteihez. Ennek kapcsán a költségvetési viszontgarancia helyét az MV Zrt. viszontgaranciája veszi át, ám ennek igénybevételéhez a garanciaszervezeteknek − így a Garantiqának is − pályázniuk kell. A Garantiqa honlapján elérhető utolsó tájékoztatás szerint a társaság által még befogadott készfizető kezességvállalási szerződések dátuma legfeljebb 2011. március 31-ei keltezésű lehet.

Egyelőre sem a Garantiqa, sem az MV Zrt. honlapja nem nyújt tájékoztatást arról, létrejött-e már a viszontgarancia-megállapodás, így az eredeti tervekkel ellentétben a Garantiqa sem tudja befogadni a beruházási célú hitelekhez kapcsolódó kezességvállalási kérelmeket. A Napi Gazdaság értesülései szerint ugyanakkor folyamatos tárgyalások zajlanak, s várhatóan május első felétől elhárulhatnak a garanciaakadályok a Széchenyi Beruházási Hitel elől.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem