18 °C Budapest

Így kaphat akár 25 millió forintot a céged: beavatunk a titokba

2011. május 4. 04:44

Szabadon felhasználható hitellehetőség A Széchenyi Kártya egyszerű hitelfelvételi lehetőségnek tűnik a kis- és középvállalkozások számára, ellenben az igényléshez temérdek feltételnek kell megfelelni. Ehhez próbálunk meg összeállításunkban fogódzót nyújtani.

Cikksorozatunk első része: A 3P és a gyorshitel turbózza fel a magyar cégeket - KATTINTS!

A Széchenyi Kártya Programban a kis- és középvállalkozásokról (kkv) szóló törvény szerint meghatározott egyéni vállalkozás, egyéni cég, gazdasági társaság és szövetkezet vehet részt. Főszabály szerint azok a vállalkozások minősülnek kkv-nak, amelyek 250 főnél kevesebbet foglalkoztatnak. További kritérium, hogy 50 millió eurónak megfelelő forintösszegnél nem lehet több az éves nettó árbevétel, vagy a mérlegfőösszeg nem haladhatja meg a 43 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A Széchenyi Kártya igénylés feltétele, hogy a vállalkozásnak rendelkeznie kell egy lezárt, teljes (365 napos) naptári (üzleti) évre vonatkozó beszámolóval vagy egyéni vállalkozóknál személyi jövedelemadó bevallással.

Nem kell regisztrációs díjat fizetniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tagjai valamely területi kereskedelmi és iparkamarának vagy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének. Egyéb a Széchenyi Kártya konstrukcióhoz társult érdekképviseleti szervezet tagjainak 8500 forint regisztrációs díjat kell fizetniük. Azok a vállalkozások is részt vehetnek a programban, amelyek nem tagjai érdekvédelmi szervezetnek. Nekik viszont 17 ezer forint regisztrációs díjjal kell számolniuk.

A kérelmeket a KA-VOSZ Zrt., a kereskedelmi és iparkamarák, valamint a VOSZ irodáiban, illetve a finanszírozó bankok fiókjaiban lehet benyújtani. A regisztráló irodák további költségeket nem számítanak fel a hitel igénylésekor. A bankok a számla megnyitásakor egyből megterhelhetik a vállalkozás számláját a számlavezetés díjjal.

A Széchenyi Kártya Mastercard Standard típusú, nemzetközi debit-kártya. A plasztik lapért éves díjat kell fizetni a kibocsátó bank részére, melynek összege a megítélt hitelkeret nagyságához igazodik, 15 ezertől 160 ezer forintig terjedő összeg. A társkártyák egységesen 4000 forintba kerülnek.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a készfizető kezességvállalás díjaként a hitelszerződésben meghatározott hitelkeret 80 százalékára vetítve 1,7 százalékos mértékű készfizető kezességvállalási díjat (garanciadíjat) számít fel. A vállalkozásnak csak a garanciadíj felét kell lerónia, mert a másik felét az állam támogatásként megfizeti a vállalkozások helyett.

Hitelkeret 500 ezertől 25 millió forintig

A Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelkeret a vállalkozás választása és a KA-VOSZ Zrt. előminősítése, illetve a hitelező bank ügyfélminősítése alapján vagy 500 ezer forint vagy 1-25 millió forint között egymilliónként emelkedő összeg lehet. A vállalkozás a Széchenyi Kártyával történő vásárláshoz, készpénzfelvételhez vagy más módon történő számlaterheléshez szükséges bármilyen összeget igénybe vehet a rendelkezésre álló szabad hitelkereten belül, s akár egyetlen tranzakcióhoz is felhasználhatja. Amennyiben a számlára időközben jóváírás érkezik, a nap végén az összes tranzakció (terhelés, jóváírás) végeredményeként fennmaradó folyószámla egyenlegből a hitel összege automatikusan visszatörlesztődik. A hitel általános futamideje egy év, kivéve, ha az ügyfél hosszabbítást kér, amely további egy évet jelent.

A hitel rulírozó, a bank csak a ténylegesen fennálló hiteltartozás mértéke után számol fel kamatot. A kamatszámítás az igénybe vett hitel napi állománya alapján történik. A hiteldíj (a hitel kamata + kezelési költsége) összesen 1 havi BUBOR + 4 százalék + 0,8 százalék. Tízmillió forintig 1 százalék kamattámogatást ad az állam.

Nagyobb összegű hiteligénylés esetén megfelelő banki számlaforgalmat is fel kell tudni mutatni. A 6-10 millió forint összegű Széchenyi Kártya hitel igénylésekor az igényelt hitelkeret minimum háromszorosát elérő előző évi számlaforgalomról szóló igazolást kell csatolni az igénylő laphoz, amennyiben nem a számlavezető bankhoz nyújtja be a vállalkozás a kérelmet. További feltétel, hogy az egyéni vállalkozó vagy az ügylet kezese rendelkezzen egy legalább 50 százalékban a tulajdonában lévő ingatlannal. Jó tudni, hogy ebben az esetben az ingatlant nem vonják be biztosítékként az ügyletbe, csak meg kell lennie. Az elfogadható ingatlanok körét a bank határozza meg.

A 11-25 millió forint összegű Széchenyi Kártya igénylés esetén az igényelt hitelkeret minimum ötszörösét elérő előző 12 havi számlaforgalomról szóló igazolást kell csatolni. Emellett legalább két lezárt, teljes naptári évre vonatkozó végleges beszámolót, illetve személyi jövedelemadó bevallást is mellékelni kell. Az előzőekhez hasonlóan feltétel a legalább 50 százalékos ingatlan-tulajdonrész megléte. A bankok ekkora összegű hitelnél már bevonhatják az ügyletbe biztosítékként az ingatlant. A keretbiztosítéki jelzálogszerződés közokiratba foglalásának költsége a vállalkozást terheli.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalkozások kérhetik a keretösszeg felemelését. Ezt csak azok tehetik meg, amelyek 10 millió forint hitelig legalább annak a háromszorosának, 11-25 millió forint között pedig legalább az ötszörösének megfelelő előző évi számlaforgalmat produkáltak annál a banknál, ahol a korábbi Széchenyi Kártya hitele fennállt.

Miért előnyös a Széchenyi Kártya folyószámlahitel?

- Szabadon felhasználható, nincs kötött hitelcél.

- A hitelkeret automatikusan a vállalkozás folyószámlájához kapcsolódik, így a hitel igénybevétele és törlesztése is automatikusan a számlamozgásokkal együtt történik.

- A folyószámlához bankkártya is tartozik, így a hitelkeretet igénybe lehet venni anélkül, hogy bármely fiókba be kellene menni.

- Kamatot csak a ténylegesen felhasznált hitelösszeg után kell fizetni.

- A programhoz állami kamat- és garanciadíj-támogatás is kapcsolódik.

Rengeteg ok miatt lecsúszhatnak a kártyáról a vállalkozások

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?