Olimpiai bajnokunk hitelküzdelme: svájci frank kereszt(árfolyam)függés

2011. január 18. 05:20

Nem esik le a karikagyűrű Csollány Szilveszter ujjáról, ugyanis kocsmárosnak állt az olimpiai bajnok, hogy fizetni tudja svájcifrank alapú hitelének egekbe szökött törlesztőrésleteit.

Nem éppen így képzelte el jövőjét 11 évvel ezelőtt a dobogó legfelső fokán állva Csollány Szilveszter. Olimpiai bajnokunk ugyanis alig tudja fizetni svájcifrank alapú hitelének megnövekedett törlesztőrészleteit. A volt sportoló 10 millió forintot vett fel, hogy fel tudja építeni álmai otthonát Sopronban, azonban a lassan 150 ezer forintot elérő törlesztőrészletét csak nehezen tudja fizetni.

 

A svájci frank ingadozásai miatt a kezdeti 117 ezer forintról 147 ezerre ment fel a törlesztőrészlete a köztársaság érdemkeresztjével kitüntetett bajnoknak és a felvett tíz millió forint mostanra több mint 14 millióra duzzadt.

Nem kell félteni azonban az ex-tornászt, ugyanis mindig keményen tudott küzdeni a céljai eléréséért. Állítása szerint mindegy, hogy az olimpiai arany megszerzése vagy a hitel törlesztése a cél. Éppen ezért döntött úgy , hogy heti háromszor, keresetkiegészítésként, csaposnak áll egy budapesti vendéglátóhelyen. A bajnok nem tartja cikinek, hogy akár mosogatni is kénytelen a pénzért, és azt is vállalja, hogy alkalmanként több mint 400 kilométert ingázik soproni otthona és fővárosi munkahelye között.

Ugyanakkor érdekes, hogy az olimpiai bajnok csak nehezen tudja finanszírozni kiadásait, hiszen a sporttörvény szerint, élete végéig jogosult olimpiai járadékra, melynek összege az országos szintű bruttó nominál átlagkeresettel megegyező összeg, amiért a legtöbben napi 8 órában keményen megdolgoznak.

Sporttörvény
Harmincötödik életévének betöltését követő év január 1. napjától kezdődően élete végéig olimpiai járadékra (a továbbiakban: járadék) jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni számban, akár csapattagként a NOB által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon vagy a FIDE által szervezett Sakkolimpián, illetve 1984-től kezdődően Paralimpián vagy a Siketlimpián első, második vagy harmadik helyezést ért el (a továbbiakban: érmes).

Az első helyezést elért érmes járadékának mértéke a bérből és fizetésből élők előző évi - a Központi Statisztikai Hivatal által számított - országos szintű bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő összeg

A Magellán című műsor által felkért pénzügyi tanácsadó szerint megérheti átváltania euró alapúra a sportolónak hitelét. A tanácsadó szerint, ugyanis amint csatlakozik Magyarország az euróövezethez, az emberek euróban kapják majd fizetésüket és akkor megszűnik az árfolyamkockázat. A tanácsadó kiemelte azt is, hogy az euró sokkal kevésbé mozog a forinthoz képest, nem úgy mint a svájcifrank, így az átváltással kiszámíthatóbbá válik a törlesztőrészlet.

Átváltanád a frankhiteled? Ezekre hívja fel a figyelmet a PSZÁF!

"Megfelelő és helyes" gyakorlatnak tartja a PSZÁF a más devizanemben, köztük svájci frankban meghatározott hitelek euró alapúvá való átváltási lehetőségének a biztosítását a jelenlegi gazdasági helyzetben - írja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) pénteken közzétett Vezetői körlevelében Szász Károly elnök.

A körlevél az alábbi okokat sorolja fel erre:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

1. " Az elmúlt időszakban a forint/svájci frank árfolyam volatilitása lényegesen meghaladta a forint/euró árfolyam volatilitását, ezáltal a hitel euróra való átváltásával a havi törlesztőrészlet stabilabbá, kiszámíthatóbbá válik.

2. Mivel a deviza alapú hitelek túlnyomó többsége (csaknem 98%-a) hosszú lejáratú gépjármű finanszírozási vagy jelzáloghitel, ezért nagy mértékben valószínűsíthető, hogy a hitel futamideje során Magyarország csatlakozik az euró övezethez. Ennek következtében várható, hogy az euró alapú hitelek esetében a csatlakozást közvetlenül megelőző években a konvergencia folyamatok miatt jelentősen csökken, majd a csatlakozást követően teljes mértékben megszűnik az árfolyam kockázat.

3. A magyar gazdaság szorosan kötődik az euró zóna gazdaságaihoz, ezért a forint/euró árfolyam eleve szorosabban mozog együtt, mint a forint/svájci frank árfolyam.

4. A hazai hitelintézeti szektorban a deviza alapú hitelt nyújtó hitelintézetek túlnyomó többsége euró övezetbe tartozó szakmai tulajdonossal rendelkezik, ezért könnyebben tud euró mint svájci frank forrásokhoz jutni, illetve az euróban denominált pénzügyi termékek (kötvénykereslet, swapkínálat, repó stb.) piaca és lehetőségei sokkal szélesebbek, mint a svájci franké.

5. A körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló 361/2009. számú kormányrendelet is előnyben részesíti nagyobb biztonsága és alacsonyabb volatilitása miatt az euró alapú hitelezést a svájci frank alapú hitelezéshez képest a hitelezhetőségi korlátok megállapítása során."

A fentieken túl a PSZÁF felhívja a hitelintézetek figyelmét arra, hogy a hitel devizanemének változtatása során a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló szabályok alkalmazhatóságát figyelembe kell venni. Kiemeli a levél: mivel az euró/forint árfolyam volatilitása elméletileg és tapasztalatilag kisebb a frank/forint árfolyamnál, az euró alapú hitel egyúttal alacsonyabb hitelkockázatot is jelent.


A PSZÁF célszerűnek tartja, ha a bankok kedvezményt és egyéb segítséget is adnak az átváltáshoz, így például:

  •   a svájci frank kamatlábánál kisebb kamat (hogy ne növekedjen a törlesztőrészlet)
  •   az átváltott hitel törlesztésénél egy átmeneti időszakra rögzített maximum árfolyam plafon
  •   a hitelintézet az átváltás során felkínálhatja ügyfelének a futamidő hosszabbításának lehetőségét
  •   akciós kondíciók biztosítása esetén ezekről való megfelelő tájékoztatás
  •   az átváltás az előtörlesztéshez hasonlóan középárfolyamon történjen
  •   az átváltás lehetőségeit és kondícióit ne automatikusan mindenki, hanem egy megalapozott vizsgálatot követően az előre meghatározott feltételeknek megfelelő (pl. törlesztő részletek időben való teljesítése)
  •   a hitelintézet megfelelően tájékoztassa az ügyfeleket a megváltozó kockázatokról, a feltételek változásából származó hatásokból

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 12. szombat
Villó
23. hét
Június 12.
Vasutasnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20