21 °C Budapest

Címke: vének tanácsa (20 cikk)

Gosztola Judit | 2020. március 9. 05:45

Így trükköznek a hazai vállalatok: sok magyarnak ezért kevesebb a fizetése

Megéri ma kölcsönzött munkavállalónak lenni Magyarországon? Milyen hátrányok érik, milyen előnyök illetik meg azokat, akik nem közvetlenül annál a cégnél vannak alkalmazásban, ahová nap mint nap bejárnak dolgozni. Mit ír elő ezeknek a cégeknek a törvény, és mi a gyakorlat? És vajon egy többdiplomás, képzett mérnök miért választja azt, hogy kölcsönzött munkaerő lesz? Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) elnöke válaszolt a Pénzcentrum kérdéseire. Interjú.

Pénzcentrum | 2019. május 19. 11:01

Mit tehetünk, ha túl agresszív a főnökünk? 5+1 tipp a szakértőtől

Hogy mennyire meghatározó tud lenni egy munkahellyel kapcsolatban az, hogy milyen a fő-nök, talán nem újdonság. Egy jó vezető elő tudja hozni a kollégáiban rejlő tartalékokat és úgy tudja sikerre vinni csapatát, hogy közben a munkahelyi jó hangulatot is meg tudják őrizni együtt - a motivációról már nem is beszélve. Némi túlzással a célok elérése így szinte már gyerekjáték. Azonban nem mindig van ez így. Sajnos előfordulhat az, hogy a főnökünk nem ilyen. Korcyl Kinga, vezetőfejlesztő, coach tanácsai arra az esetre, ha agresszív főnökkel állunk szemben.

Pénzcentrum | 2012. december 6. 05:24

Jól gondold meg, mit lájkolsz! Könnyedén kirúghatnak

Jól meg kell gondolniuk a munkavállalóknak, milyen bejegyzéseket helyeznek el a közösségi oldalakon, sőt még azt is, milyen posztokról teszik közzé, hogy kedvelik. Arra is ügyelni kell, milyen széles körrel osztja meg valaki a véleményét. Biztosan az állásával játszik a dolgozó, ha mindenki számára elérhető a munkáltató jó hírnevét veszélyeztető bejegyzése, ha viszont csak szűk körrel osztja meg a véleményét, akkor megúszhatja a szankciót.

Pénzcentrum | 2012. november 9. 10:20

Meglepetések a megszorítások között - a cafetéria is változott

A Parlament költségvetési bizottsága csütörtökön módosító indítványokat nyújtott be a 2013-as adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslathoz. Ezek a Matolcsy György által októberben bejelentett két csomagot tartalmazzák, ám ahhoz képest is történtek időközben változások (volt, ahol meghátrált a kormány, de volt ahol ismét újított). A képviselők már jövő hétfőn szavazhatnak a módosításokról. A részletekből kiderül, hogy a pénzváltás és a hiteltörlesztés után is meg kell fizetni a pénzügyi tranzakciós illetéket, 2014-től pedig az illeték hatálya kiterjed az értékpapírügyletekre, a helyi iparűzési adóval kapcsolatos változások sávosak lesznek. A cafeteria adóterhelése a korábban jelzettnél lényegesen kisebb mértékben fog növekedni, ezt a munkáltatói oldal is elfogadhatja.

Pénzcentrum | 2012. július 29. 10:00

Már csak öt hónapig köthetsz olcsón biztosítást

A nők és férfiak áruk és szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférését előíró 2004-es uniós irányelv, az úgynevezett "gender direktíva" alól eddig felmentést kaptak a biztosítók, akik a nemek eltérő kockázatossága miatt, eltérő díjszabást alkalmazhattak például a haláleseti életbiztosítások esetén. Az EU Bírósága azonban tavaly hatályon kívül helyezte ezt a felmentést, így 2012 december 21-től már minden biztosítást azonos díjjal kell értékesíteni nemtől függetlenül. Ez várhatóan a haláleseti kockázati biztosítások esetén jelentős díjnövekedést okoz majd a női ügyfelek, és mérséklődést a férfiak számára.

Pénzcentrum | 2012. március 10. 11:12

A minimálbér emelése akkor probléma Magyarországon, ha...

A munkahelyi egyenlőtlenségek jelentősen növekedtek Európában a globális gazdasági válság eredményeképpen, és ez a jelenség folytatódni fog, ahogy egyre több ország vezet be megszorító intézkedéseket és munkaügyi reformokat, állítja a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (ILO) által kiadott tanulmány. Az ILO szakértője szerint, ha ki akarunk lábalni a válságból, az egyenlőtlenségeket kell csökkenteni, amely egyenlőtlenségek magát a válságot is okozták. Magyarország számára konklúzió, hogy nem tanultunk a válságból, a munkaerőpiacot támogató intézmények és stabilizátorok még gyengébbek lettek, mint a válság előtt. A szakértő szerint a minimálbér-emelés akkor gond, ha váratlanul történik, és mértéke túl nagy.

Pénzcentrum | 2010. május 1. 07:02

Mától él a gyes- és gyed-szigor, változik a Munka Törvénykönyve

A mai naptól ismét számos ponton módosulnak a munkaügyi jogszabályok: a legfontosabb változások érintik a gyermekgondozási ellátásokat, a korlátozott cselekvőképességű munkavállalókat, az utazási költségtérítéssel kapcsolatos jogszabályokat, továbbá módosulnak a felmondási tilalmak is.

Pénzcentrum | 2009. december 22. 09:02

Jó hír a forinthiteleseknek! Csökkenhet a kamat!

A legnagyobb magyar bank elemzői szerint az MNB Monetáris Tanácsa jó döntést hozott tegnapi kamatdöntésével, mellyel 25 bázisponttal, 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az OTP-nél reálisnak és jónak tartják az MNB idei munkáját.

Pénzcentrum | 2009. május 11. 08:17

Új tulajdonosa lehet az MKB-nak?

A Süddeutsche Zeitung szerint a Bayerische Landesbank április 29-én az Európai Bizottság elé terjesztette a pénzintézet átalakítási tervét.

Pénzcentrum | 2008. szeptember 1. 05:55

Magánóvodák: még milliókért sem könnyű bejutni!

Valószínűleg azok, akiknek nincsen óvodáskorú gyermeke, nem is sejtik, hogy egyes településeken, vagy kerületekben milyen nehéz férőhelyet találni a 3 évesnél idősebb gyerek számára. A törvény ugyanis csak öt éves kortól teszi kötelezővé, akkor is csak napi négy órában az óvodai elhelyezést, ami sok szülő számára -például ha az anyuka kisebb gyerekkel otthon tartózkodik, így az óvoda elutasítja a felvételt - magánóvoda igénybevételét teszi szükségessé. Utóbbit azonban gyakran aranyáron mérik.