Fordulat! A celebhiteleseket megmentik a bankok?

2011. január 12. 16:58

Zalatnay Sarolta lakhatása veszélybe került, miután megcsúsztak annak a hitelnek a törlesztő részleteivel, melyet lánya, Niki vett fel, hogy megvásárolhassa azt a tárnoki ingatlant, amiben élnek. A történet azóta szerencsés fordulatot vett...

Mint arról nemrég beszámoltunk, az ingóságok után veszélybe került Zalatnay Cini otthona is, mivel a hitelező bank felmondta az énekeső 21 éves lányának, Nikinek a nevére felvett svájci frank alapú jelzáloghitel szerződést. Az énekesnő mindent elkövet, hogy megóvja a családi fészket.

Niki és a bank tárgyalásokba kezdett, hogy megtalálják a mindkét félnek megfelelő megoldást.

"Éppen tegnap jártunk a hitelintézetben, ahol Niki ügyvédünk segítségével megállapodott a törlesztés menetéről. Szerencsére a bank már most igyekszik követni a márciustól hatályba lépő új, ügyfélbarát gyakorlatot, és azonnal ajánlottak három konstrukciót, amelyből kettő is megfelelne Nikinek, hogy egyenesbe jöjjön. Bízom benne, hogy sikerül teljesítenünk a bank felénk támasztott elvárásait, hiszen ennek függvényében megígérték, hogy eltekintenek a késedelmi kamatoktól és az egyéb járulékos költségektől" - nyilatkozta az Új Ásznak az énekesnő, aki biztos benne, hogy az egyszerű emberek is hasonló elbírálásban részesülnek, ha hitelgondjukkal bankjukhoz fordulnak.


Ciniék mellett sokan vannak még hitelcsapdában

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb hitelezési statisztikái szerint 2010 utolsó előtti hónapjában ismét anélkül növekedett a magyar háztartások hiteltartozása, hogy meghaladta volna a hitelfelvételek összege a törlesztésekét A novemberi hitel- és betéti adatok beleillenek az előző hónapok trendjébe, nagyobb "izgalmakat" egyelőre csak a frank árfolyammozgása okoz. A téli hónapok a hitelezés szempontjából hagyományosan nem sok jóval kecsegtetnek.

Novemberben ismét jelentősen, 8130,5 milliárd forintról 8566,3 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások hiteltartozása. Egy ilyen fejlemény akár jót is jelenthetne, rögtön hozzá kell azonban tenni: a hitelállomány növekedését ezúttal is kizárólag a forint gyengülése okozta, mely az októberi fellélegzés után ismét sok fejfájást okozott a devizahiteleseknek.


Immár egy esztendeje folyamatosan nettó hiteltörlesztői pozícióban van a lakosság, vagyis (kis egyszerűsítéssel) több hitelt törleszt hónapról hónapra, mint amennyi új hitelt felvesz. A 14,5 milliárd forintos novemberi nettó hiteltörlesztés mögött ugyanakkor a forinthitelek 25,7 milliárd forintos felvételi többlete és a devizahitelek 40,2 milliárd forintos törlesztési többlete állt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Kedvező kínálati és keresleti fejlemények, illetve a hitelfelvételt ösztönző kormányzati intézkedések híján a jelzáloghitelezés továbbra is tetszhalott hazánkban. Az egy hónap alatt bekövetkezett 2,5 milliárdos növekmény elenyésző, novemberben így is csak 29,76 milliárd forint összegben vett fel jelzáloghitelt a magyar lakosság.


Bár a devizahitelek aránya 1,4%-ről 3,9%-ra nőtt, ez nem a deviza alapú jelzáloghitelezés újraindulásának köszönhető: mint ismeretes, ilyen hitelt augusztus közepe óta csak hitelkiváltás esetében helyezhetnek ki a bankok. Ehelyett a valamelyest talán fokozódó hitelkiváltásoknak tudható be a devizahitelek arányának növekedése, mely a valószínűsíthetően kedvezőtlen jövőbeni árfolyammozgások (további frankerősödés) miatt egyre több frankhiteles fejében fordulhat meg. Nehezíti helyzetüket, hogy szigorú jogszabályi korlátok (másik frankhitelre váltás esetében 45%-os hitelfedezeti korlát) is akadályozzák ezt a lépést.


A jelzáloghitelek közel 60%-át kitevő forint alapú lakáshitelek hitelköltség mutatója eközben ismét csökkent (nem jelentősen, 9,7%-ra), az ezzel kapcsolatos kilátások azonban koránt sem biztatóak: november végén megindult a jegybank kamatemelési ciklusa, és a bankok forrásbevonási lehetőségeinek drágulása mellett a bankadó sem kedvez az új, alacsony kamatozású forinthitel termékeknek.


Mindez igaz a fogyasztási hitelekre is, melyek - annak ellenére, hogy nem ingatlan fedezetű termékekről van szó - szinte kizárólag forint alapúak, hasonlóan a jelzáloghitelekhez. Új kihelyezéseik szintén stagnálnak, mégpedig havi 25 milliárd forint környékén, szemben a folyószámla-hitelekkel, melyek dinamikus növekedésen vannak túl.


A mintegy 9,7%-os hitelköltségű lakáshitelekkel szemben afogyasztási hitelek átlagosan több mint 20%-os THM mellett vehetők fel, ez szintén stagnálást jelent az elmúlt hónapokra visszatekintve.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?