27 °C Budapest

Így váltják a bankok a frankhiteleket

2011. január 12. 09:32

A CIB Banknál már több mint kétezer ügyfél kezdeményezte svájci frank alapú hitelének euró- vagy forintalapúra való átváltását és mintegy 1200 kérelmet már el is fogadott a hitelintézet. A többi banknál azonban egyelőre még nem vagy csak kis számban találkoztak ilyen igénnyel- írja a Világgazdaság.

Az OTP Banknál is van lehetősége az ügyfeleknek a frankhitelek forint- vagy euró alapúra váltására, azonban a hitelintézetnél eddig nem tapasztaltak jelentős átváltási rohamot. A bank a lakáscélú hitelek esetében az átváltásnál nem érvényesít árfolyam-különbözetet, vagyis középárfolyamot alkalmaz.

 

Lakáscélú frankhitelek (év végén, milliárd forint) (*November végén)(Forrás: MNB)


A K&H Banknál is van lehetősége az ügyfeleknek a frankhitelek más devizanemre történő átváltására. Ennek költsége a hitelintézetnél több részre oszlik. A módosítási kérelem 5 ezer forintba kerül, míg a szerződésmódosításért 10 ezer forintot kér el a pénzintézet. Ezen kívül még a földhivatali eljárás, valamint a közjegyző díját is meg kell téríteni.

Amennyiben az adós megfelel a konvertálást követő, forintban kifejezett hitelösszeg által igényelt hitelvizsgálati feltételeknek, akkor a Sopron Banknál is van lehetősége az ügyfeleknek a frankban és euróban jegyzett hiteleket forintalapúra váltani - mondja Szabó Ilona a pénzintézet vezérigazgató helyettese. Azonban eddig náluk is csak az ügyfelek minimális hányada kezdeményezte az átváltást. A devizanemváltás díja egyébként 0,5 százaléka a hitelösszegnek, amelyet svájcifrank-alapú kölcsön forintra történő átváltásakor elenged a bank.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Budapest Banknál jelenleg csak forintalapúra lehet átváltani a svájci frankban felvett hiteleket, euró alapúra azonban nem. E lehetőséget a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ajánlása alapján még vizsgálják. A hitelintézetnél eddig még nem találkoztak erre irányuló ügyféligénnyel, amit a jelenlegi árfolyamok fényében nem is tartanak meglepőnek. A forintra történő átváltásért egyébként a pénzintézet nem számol fel díjat, és a lakáscélú hitelek esetében a bank a középárfolyamot alkalmazza.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?