13 °C Budapest

Reagált az Erste és a Raiffeisen a hitelszerződések tömeges felmondásáról szóló írásra

2011. január 7. 16:02

Az Erste Bank nem készül tömeges hitelszerződés felmondásra, és behajtási folyamatainak szigorítását sem tervezi; a Raiffeisen Banknál nincs tömeges, meghatározott időpontra időzített hitelfelmondás - reagáltak a hitelintézetek a Magyar Nemzet pénteki cikkére. Mindkét bank hangsúlyozta: a végrehajtás csak a legvégső megoldás lehet.

A napilap pénteki számában megjelent cikk szerint két bank összesen tízezer hitelszerződés egyidejű felmondását készítette elő a napokban, a végrehajtások előkészületeivel így akkor végezhetnek, amikor lejár a kilakoltatási moratórium. A napilap "piaci körökből származó értesülésekre" hivatkozva azt írta: a két pénzintézet a Raiffeisen és az Erste lehet.

Az eről szóló anyagot itt olvashatod el: Így trükköznek a nemfizető hitelesek! Az Erste és a Raiffeisen nem vár tovább?

"A sajtóban ma megjelent híresztelésekkel ellentétben nem készül tömeges hitelszerződés felmondásra, és behajtási folyamatainak szigorítását sem tervezi az Erste Bank Hungary Zrt. A hitelintézet eddig sem indított el kilakoltatási eljárásokat, és ezután sem tervez ilyen intézkedéseket" - közölte az Erste az MTI-vel.

A bank hangsúlyozta: minden pénzintézetnek, így az Erste Banknak is alapvető érdeke, hogy hitellel rendelkező ügyfelei teljesíteni tudják kötelezettségeiket, és ne kerüljön sor a szerződés felmondására. A bank mindent elkövet annak érdekében, hogy az ügyfél és a bank számára egyaránt elfogadható, hosszú távú megoldást találjon, és csak a legvégső esetben indítja el a felmondást.

Az Erste még a szerződés felmondása után is kész megállapodni bajba jutott ügyfeleivel. Hónapról hónapra egyre több olyan ügyféllel születik fizetés-átütemezési megállapodás, aki a felmondás kézhezvétele előtt nem mutatott fizetési hajlandóságot - közölte a bank. Nem véletlen, hogy az Erste Bank az elsők között vezetett be könnyítéseket törlesztési nehézségekkel szembesülő ügyfeleinek megsegítésére, akár jogszabály által szabályozott, akár saját hatáskörben kidolgozott lehetőségekről volt szó. A bank célja az, hogy a bajba jutott ügyfelek minél kisebb áldozatokkal vészeljék át a nehezebb időszakot - hangsúlyozta az Erste.

A Raiffeisen Bank is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nincs tömeges, meghatározott időpontra időzített hitelfelmondás a banknál; a hitelszerződések egyedi kezelése miatt a felmondási időpontok is egyediek (általános esetben az ügyfél hiteltörlesztésének 180. késedelmes napján történik). A banknak nem célja a felmondások számának növelése, sőt, az a törekvése, hogy csökkenjen - hangsúlyozta a hitelintézet.

A Raiffeisen közlése szerint a korábban már felmondott jelzáloghiteles ügyfeleik kapnak tájékoztató levelet, amelyben a bank egyeztetést kezdeményez a tartozás rendezéséről, megbízott partnerein keresztül. Az egyeztetés célja, hogy azon ügyfeleknek is lehetőséget biztosítsanak a végrehajtási eljárás elkerülésére, akiknek már korábban felmondták a hitelügyletét. Az ebben érintett ügyek száma a bank szerint töredéke a Magyar Nemzet cikkében említett számnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Raiffeisen Bank közölte: minden esetben a jogszabályokat, és a banki magatartási kódex előírásait betartva jár el; törekvése, hogy az ügyféllel közösen mindkét fél számára elfogadható megoldást - például hitel-átütemezés, ideiglenes törlesztőrészlet-csökkentés - találjon. A végrehajtás csak a legvégső megoldás lehet - tették hozzá.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója elmondta: a szervezetnek nincs tudomása arról, hogy a bankok tudatosan előkészítenének egy olyan hitelszerződés-felmondási sorozatot, amelynek eredményeként épp a kilakoltatási moratórium tervezett lejártakor lenne megindítható a kilakoltatási és végrehajtási eljárás. Kijelentette: a bankoknak egyáltalán nem érdekük, hogy tömeges kényszerértékesítés és kilakoltatás legyen, mert ennek beláthatatlan következményei lennének az ingatlanpiacra, tovább növelné a bankok céltartalék-képzési kötelezettségét, ezáltal veszteségét.

A vezető tanácsadó ugyanakkor emlékeztetett arra: a PSZÁF adatai szerint több mint százezer a 90 napon túl késedelmes adósok száma, jelentős hányaduk tartósan fizetésképtelen, akiket banki eszközökkel már nem lehet megmenteni. Úgy vélekedett: feltétlenül szükséges lenne, hogy a kilakoltatási moratórium lejártának idejére kormányzati intézkedés szülessen, mert olyan súlyos szociális és társadalmi problémáról van szó, ami a bankok által nem kezelhető.

 

EZT OLVASTAD MÁR?