22 °C Budapest

Reagált az Erste és a Raiffeisen a hitelszerződések tömeges felmondásáról szóló írásra

2011. január 7. 16:02

Az Erste Bank nem készül tömeges hitelszerződés felmondásra, és behajtási folyamatainak szigorítását sem tervezi; a Raiffeisen Banknál nincs tömeges, meghatározott időpontra időzített hitelfelmondás - reagáltak a hitelintézetek a Magyar Nemzet pénteki cikkére. Mindkét bank hangsúlyozta: a végrehajtás csak a legvégső megoldás lehet.

A napilap pénteki számában megjelent cikk szerint két bank összesen tízezer hitelszerződés egyidejű felmondását készítette elő a napokban, a végrehajtások előkészületeivel így akkor végezhetnek, amikor lejár a kilakoltatási moratórium. A napilap "piaci körökből származó értesülésekre" hivatkozva azt írta: a két pénzintézet a Raiffeisen és az Erste lehet.

Az eről szóló anyagot itt olvashatod el: Így trükköznek a nemfizető hitelesek! Az Erste és a Raiffeisen nem vár tovább?

"A sajtóban ma megjelent híresztelésekkel ellentétben nem készül tömeges hitelszerződés felmondásra, és behajtási folyamatainak szigorítását sem tervezi az Erste Bank Hungary Zrt. A hitelintézet eddig sem indított el kilakoltatási eljárásokat, és ezután sem tervez ilyen intézkedéseket" - közölte az Erste az MTI-vel.

A bank hangsúlyozta: minden pénzintézetnek, így az Erste Banknak is alapvető érdeke, hogy hitellel rendelkező ügyfelei teljesíteni tudják kötelezettségeiket, és ne kerüljön sor a szerződés felmondására. A bank mindent elkövet annak érdekében, hogy az ügyfél és a bank számára egyaránt elfogadható, hosszú távú megoldást találjon, és csak a legvégső esetben indítja el a felmondást.

Az Erste még a szerződés felmondása után is kész megállapodni bajba jutott ügyfeleivel. Hónapról hónapra egyre több olyan ügyféllel születik fizetés-átütemezési megállapodás, aki a felmondás kézhezvétele előtt nem mutatott fizetési hajlandóságot - közölte a bank. Nem véletlen, hogy az Erste Bank az elsők között vezetett be könnyítéseket törlesztési nehézségekkel szembesülő ügyfeleinek megsegítésére, akár jogszabály által szabályozott, akár saját hatáskörben kidolgozott lehetőségekről volt szó. A bank célja az, hogy a bajba jutott ügyfelek minél kisebb áldozatokkal vészeljék át a nehezebb időszakot - hangsúlyozta az Erste.

A Raiffeisen Bank is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nincs tömeges, meghatározott időpontra időzített hitelfelmondás a banknál; a hitelszerződések egyedi kezelése miatt a felmondási időpontok is egyediek (általános esetben az ügyfél hiteltörlesztésének 180. késedelmes napján történik). A banknak nem célja a felmondások számának növelése, sőt, az a törekvése, hogy csökkenjen - hangsúlyozta a hitelintézet.

A Raiffeisen közlése szerint a korábban már felmondott jelzáloghiteles ügyfeleik kapnak tájékoztató levelet, amelyben a bank egyeztetést kezdeményez a tartozás rendezéséről, megbízott partnerein keresztül. Az egyeztetés célja, hogy azon ügyfeleknek is lehetőséget biztosítsanak a végrehajtási eljárás elkerülésére, akiknek már korábban felmondták a hitelügyletét. Az ebben érintett ügyek száma a bank szerint töredéke a Magyar Nemzet cikkében említett számnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Raiffeisen Bank közölte: minden esetben a jogszabályokat, és a banki magatartási kódex előírásait betartva jár el; törekvése, hogy az ügyféllel közösen mindkét fél számára elfogadható megoldást - például hitel-átütemezés, ideiglenes törlesztőrészlet-csökkentés - találjon. A végrehajtás csak a legvégső megoldás lehet - tették hozzá.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója elmondta: a szervezetnek nincs tudomása arról, hogy a bankok tudatosan előkészítenének egy olyan hitelszerződés-felmondási sorozatot, amelynek eredményeként épp a kilakoltatási moratórium tervezett lejártakor lenne megindítható a kilakoltatási és végrehajtási eljárás. Kijelentette: a bankoknak egyáltalán nem érdekük, hogy tömeges kényszerértékesítés és kilakoltatás legyen, mert ennek beláthatatlan következményei lennének az ingatlanpiacra, tovább növelné a bankok céltartalék-képzési kötelezettségét, ezáltal veszteségét.

A vezető tanácsadó ugyanakkor emlékeztetett arra: a PSZÁF adatai szerint több mint százezer a 90 napon túl késedelmes adósok száma, jelentős hányaduk tartósan fizetésképtelen, akiket banki eszközökkel már nem lehet megmenteni. Úgy vélekedett: feltétlenül szükséges lenne, hogy a kilakoltatási moratórium lejártának idejére kormányzati intézkedés szülessen, mert olyan súlyos szociális és társadalmi problémáról van szó, ami a bankok által nem kezelhető.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?