18 °C Budapest

Kiskapu: mégis szabad a devizahitelezés Magyarországon?

Pénzcentrum
2011. január 5. 12:32

Az idei évtől nem tiltja jelzálogjog bejegyzését az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény abban az esetben, ha a törlesztés nem forintban, hanem devizában történik - hívja fel a figyelmet a Napi Gazdaság mai cikke. Két, a deviza alapú jelzáloghitelezés tilalmát eltérően szabályozó törvény van tehát érvényben.

Január 1-jétől egyértelműsödött a deviza alapú jelzáloghitelezés tiltásáról szóló jogszabály, hiszen pontosan meghatározásra kerültek a kivételek (engedményezés, tartozásátvállalás, szerződésmódosítás, fedezetcsere, hitelkiváltás), egy ellentmondás azonban maradt a vonatkozó törvényekben: az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény nem tiltja a jelzálogjog bejegyzését olyan esetekben, amikor a törlesztés forint helyett devizában történik - hívta fel a figyelmet Tóka Tamás ügyvéd. A földhivataltól kapott tájékoztatás szerint pedig január 1-jétől be is jegyzik ezekre a jelzálogjogot.

A legjellemzőbb érintett hitelezetti kör ez esetben a Magyarországról - különösen a nyugati határszélről - Ausztriába járó több tízezer munkavállaló, illetve a közel százezres nagyságrendű, jövedelmét euróban kapó magyarországi munkavállaló réteg. Esetükben indokolatlan volt az euró alapú jelzáloghitelezés tiltása, ami azonban a forintjövedelemmel rendelkező ügyfeleknél ezentúl is érvényben marad. A bankokat ugyanakkor új lépésekre kényszerítheti, amennyiben egyértelműsödik: az euró alapú jövedelemmel rendelkezők esetében a megengedőbb jogszabály a mérvadó.

A bankok egy részénél lehetőség van arra, hogy devizában nyilvántartott hitelét az adós devizában is törlessze. Erre szinte minden esetben lehetőséget ad az UniCredit, az Ersténél pedig - mondták el lapunk érdeklődésére - ez a konstrukciótól függ. A különbség oka, hogy a bankoknál létezik olyan hiteltípus is, aminél a folyósítás és a törlesztés is forintban történik, "csupán" a hitelösszeget és a törlesztőrészletet határozzák meg devizában. Miközben tehát az adós abban a tudatban van, hogy devizahitelt vett fel, kölcsöne tulajdonképpen csak devizaalapú. Utóbbiaknál pedig még az idei szabályok alapján sem lehetséges a jelzálogbejegyzés és a devizában való törlesztés sem.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?