22 °C Budapest

Így görgetjük a hitellavinát: friss számok

Pénzcentrum
2011. január 4. 05:22

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb hitelezési statisztikái szerint 2010 utolsó előtti hónapjában ismét anélkül növekedett a magyar háztartások hiteltartozása, hogy meghaladta volna a hitelfelvételek összege a törlesztésekét A novemberi hitel- és betéti adatok beleillenek az előző hónapok trendjébe, nagyobb "izgalmakat" egyelőre csak a frank árfolyammozgása okoz. A téli hónapok a hitelezés szempontjából hagyományosan nem sok jóval kecsegtetnek.

Hitelek

Novemberben ismét jelentősen, 8130,5 milliárd forintról 8566,3 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások hiteltartozása. Egy ilyen fejlemény akár jót is jelenthetne, rögtön hozzá kell azonban tenni: a hitelállomány növekedését ezúttal is kizárólag a forint gyengülése okozta, mely az októberi fellélegzés után ismét sok fejfájást okozott a devizahiteleseknek.


Immár egy esztendeje folyamatosan nettó hiteltörlesztői pozícióban van a lakosság, vagyis (kis egyszerűsítéssel) több hitelt törleszt hónapról hónapra, mint amennyi új hitelt felvesz. A 14,5 milliárd forintos novemberi nettó hiteltörlesztés mögött ugyanakkor a forinthitelek 25,7 milliárd forintos felvételi többlete és a devizahitelek 40,2 milliárd forintos törlesztési többlete állt.


Kedvező kínálati és keresleti fejlemények, illetve a hitelfelvételt ösztönző kormányzati intézkedések híján a jelzáloghitelezés továbbra is tetszhalott hazánkban. Az egy hónap alatt bekövetkezett 2,5 milliárdos növekmény elenyésző, novemberben így is csak 29,76 milliárd forint összegben vett fel jelzáloghitelt a magyar lakosság.


Bár a devizahitelek aránya 1,4%-ről 3,9%-ra nőtt, ez nem a deviza alapú jelzáloghitelezés újraindulásának köszönhető: mint ismeretes, ilyen hitelt augusztus közepe óta csak hitelkiváltás esetében helyezhetnek ki a bankok. Ehelyett a valamelyest talán fokozódó hitelkiváltásoknak tudható be a devizahitelek arányának növekedése, mely a valószínűsíthetően kedvezőtlen jövőbeni árfolyammozgások (további frankerősödés) miatt egyre több frankhiteles fejében fordulhat meg. Nehezíti helyzetüket, hogy szigorú jogszabályi korlátok (másik frankhitelre váltás esetében 45%-os hitelfedezeti korlát) is akadályozzák ezt a lépést.


A jelzáloghitelek közel 60%-át kitevő forint alapú lakáshitelek hitelköltség mutatója eközben ismét csökkent (nem jelentősen, 9,7%-ra), az ezzel kapcsolatos kilátások azonban koránt sem biztatóak: november végén megindult a jegybank kamatemelési ciklusa, és a bankok forrásbevonási lehetőségeinek drágulása mellett a bankadó sem kedvez az új, alacsony kamatozású forinthitel termékeknek.


Mindez igaz a fogyasztási hitelekre is, melyek - annak ellenére, hogy nem ingatlan fedezetű termékekről van szó - szinte kizárólag forint alapúak, hasonlóan a jelzáloghitelekhez. Új kihelyezéseik szintén stagnálnak, mégpedig havi 25 milliárd forint környékén, szemben a folyószámla-hitelekkel, melyek dinamikus növekedésen vannak túl.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A mintegy 9,7%-os hitelköltségű lakáshitelekkel szemben afogyasztási hitelek átlagosan több mint 20%-os THM mellett vehetők fel, ez szintén stagnálást jelent az elmúlt hónapokra visszatekintve.

Betétek

A betéti statisztikákból kiderül: novemberben ismét nőtt a háztartások betétállománya (ennek hátterében minden bizonnyal a látra szóló betétek szezonális jellegű növekedése áll), és elérte a 7239,8 milliárdot. Ez az összeg azonban így is 190 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.


A magyar bankokra különösen a tavalyi évben jellemző betéti verseny mára alábbhagyott, ezt tükrözik a betéti kamatokra vonatkozó adatok, melyekből kiderül: a lekötött betéti termékeken jelenleg legjobb esetben is csak alacsony reálhozamot érhetnek el a megtakarítók. Míg forintban a rövidebb, euróban a hosszabb lejáratú betétek évesített átlagkamata magasabb.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?