13 °C Budapest

Százmilliós bírság az ügyfeleket megtévesztőknek

2010. november 24. 05:22

Százmillió forint bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kilenc jogosulatlan pénzügyi szolgáltatást nyújtó társaságre és magánszemélyre. A hatóság szeptembertől határozottabban lép fel az engedély nélküli szolgáltatókkal szemben.

A PSZÁF tapasztalatai szerint az utóbbi időkben a hitelszűke és a hozamok csökkenésének hatására gyakoribbá váltak a piaci visszaélések, a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatások nyújtása, emiatt növekedett a károsultak száma. Az engedély nélküli szolgáltatók visszaélnek a szolgáltatásokat, az azokkal járó kockázatokat nem ismerő emberek helyzetével. A pórul jártakra pedig az adósságcsapda, vagy a befektetett összeg teljes elvesztése vár.

Az utóbbi időkben elszaporodtak a piacon az engedély nélküli betétgyűjtők és hitelezők. Az előbbinél a vállalkozások a piaci hozamot jelentősen meghaladó nyereség ígéretével csábították magukhoz az ügyfeleket, mindezt betéti - és visszafizetési garancia nélkül. Aki pedig nem kap ilyen garanciát, annak befektetése teljes elvesztésével kell számolnia. Az ilyen ügyeskedéseknek eddig több száz kliens és több mint egymilliárd forint esett áldozatul. 

Akik ilyen társaságokra bízzák befektetéseiket, jó, ha tudják: egyetlen hazai hatóság sem felügyeli a szektort. A "betétgyűjtők" úgy tesznek, mintha hivatalos befektetés kínálnának, ám a szerződések általában nem a szóban ismertetett feltételeket tartalmazzák. A PSZÁF két betétgyűjtőt (Vibekri Pénzügyi Szolgáltató Kft.-ét és Nagy Franciska magánszemélyt) sújtotta 20-20 millió forintos bírsággal. 

Az engedély nélküli kölcsönnyújtók a bedőlt hitelű, állástalan, túlzottan eladósodott emberek helyzetét próbálják kihasználni. Ezek a vállalkozások az olcsó forrás, gyors és egyszerű ügyintézés lehetőségét kínáljak, de tevékenységük miatt az ügyfelek adósságcsapdába kerülhetnek és minden vagyonukat elveszíthetik. 

Ezek a vállalkozások sokszor a ténylegesen átadottnál nagyobb kölcsönösszeget foglalnak írásba, és biztosítékul jelzálogjogot, vagy vételi jog bejegyzést szereznek. A kölcsönszerződést általában ugyanaz az ügyvéd szerkeszti és ellenjegyzi. A gyanús eseteknél a felügyelet kezdeményezheti a bűntetőeljárásokat, a segítséget nyújtó ügyvédekkel szemben a fegyelmi eljárást, illetve százmilliós pénzbírságot is kiszabhat. Három kölcsönt nyújtó magánszemély is felügyeleti bírságot kapott: Holbusz Ákos 20, Csoma Jánosné 5 és Pocsai Jánosné 8 millió forintot. 

A fent említett két csoport a lakosság megtévesztésével versenyelőnyre tesz szert a szabályosan működő pénzügyi intézetekhez képest. A könnyű látszatmegoldást kínálják, miközben még nagyobb pénzügyi kilátástalanságba taszítják az embereket. Dr. Szász Károly, a PSZÁF elnöke szerint éppen ezért szükséges a szigorúbb hatósági ellenőrzés mind az intézmények, mind a piaci folyamatok felett.

Wermester Zsolt, a PSZÁF ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy 2010. január elsejétől akár 500 millió forintos bírságot is kiszabhatnak a megtévesztő társaságokra, sőt a magánszemélyeket is tízmilliós büntetés megfizetésére kötelezhetik. 

A hatóság fellép az internetes devizakereskedési, piaci oktatást nyújtó, kereskedési technikákat bemutató szolgáltatókkal szemben is. Ezek a vállalkozások sokszor a legális tevékenységükön túl engedélyköteles szolgáltatást is végeznek jogosulatlanul. Az eredményes befektetési stratégiák révén nagy hozamokat ígérnek ügyfeleiknek, de a tőkeáttétel okozta valós kockázatról és a devizapiac sajátosságairól nem tájékoztatják az embereket.  A Live-Trade Oktatásszervező Kft.-ét 1 millió, a Tradenet Hungary Kft.-ét pedig 1,5 millió forint felügyeleti bírsággal sújtották. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Riasztónak nevezte a felügyelet a jogszabályok nélkül működő fogyasztói csoportszervezőket is. A válság okozta makrogazdasági helyzet, a források beszűkülése, a kilátástalanság mind erősítik az ilyen csoportokat. Szóban hihető alternatívát kínálnak a szegény, BAR-listás, nyugdíjas személyeknek is. Ezek a szerveződések tőkehiányosan működnek, és nem nyújtanak kellő védelmet a csoporttagok pénzei számára, nem beszélve a belépéskori hiányos, félrevezető tájékoztatásról. Vannak olyan tagok, akik nincsenek tisztában, mire is fizetik a pénzüket, és mikor is látják ennek a hasznát.

Az ügyfélpénzek védelme nem megoldott felszámolás illetve inkasszó esetén, illetve nincs semmiféle ügyfélvédelmi, kártalanítási alap sem. A piacon jelenleg 10 csoportszervező tevékenységet folytató társaság működik. 2010 októberéig 500 panasz érkezett a felügyelethez ezekkel a szervezetekkel kapcsolatban. Több ezer csoporttag több milliárd forintos befizetését kezelik ezek a vállalkozások. 

A PSZÁF - a kockázatok elhárításának egyetlen hatékony módjaként - az illetékes szakminisztériumoknál kezdeményezte a fogyasztói csoportszervező tevékenység betiltását a Büntető Törvénykönyvben, a már elindított fogyasztói csoportok kifuttatása mellett.

Pénzcentrum vélemény

Örvendetes, hogy a PSZÁF végre fellép a fogyasztói csoportok ellen, eddig ugyanis nem tett érdemi lépéseket velük szemben. Pedig a szóban forgó csoportosulások az elmúlt években emberek ezreit tévesztették meg. A hoppon maradtakelárasztották panaszaikkal a hatóságokat, amelyek többsége arra hivatkozva, hogy nincs illetékessége a probléma rendezésére, tétlenül szemlélődött.

Némi ellensúlyt, csak a versenyhivatal képezett, amely egyre növekvő bírságokkal honorálta a fogyasztói csoportok megtévesztő reklámjait. Ez azonban önmagában nem jelentett visszatartó erőt: a fogyasztói csoportok gombamód szaporodtak, a hatóságok többsége, köztük a PSZÁF, pedig nem tudott mit kezdeni velük.

Nem árt azonban az óvatosság! A fogyasztói csoportoknak ugyanis rengeteg tagjuk van, akik ráadásul hosszú évtizedekre köteleződtek el ott. Egy nem kellően átgondolt törvényi szabályozás, amelyik mondjuk ellehetetleníti a fogyasztói csoportokat, pont azokat sodorná veszélybe akiket már eddig is védeni kellett volna az ügyeskedőktől!

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm