21 °C Budapest

A bukott devizahiteles és a hajléktalan együtt jár Bécsbe vért adni

2010. november 22. 04:44

Hetente több szervezett csoport is indul a Déli pályaudvaról az osztrák fővárosba, ahol leveszik az emberek vérplazmáját, majd a donorok fáradozásait 20 euróval méltányolják. A buszokon a hajléktalanoktól és a csövesektől kezdve a munkanélkülieken át a bukott devizahitelesekig szinte mindenféle emberrel találkozott a TV2 Napló című műsorának beépített embere.

A vézplazmára is vonatkozik a szervkereskedelmet tiltó nemzetközi jogszabály, amit ebben az esetben úgy kerülnek meg, hogy nem közvetlenül a vérplazmáért fizetnek, hanem az emberek fáradozásait méltányolják alkalmanként 20 euróval. A megkérdezett donorok szerint havi szinten 120-140 eurót is meg lehet keresni.

A beszervezés multi-level-marketing (MLM) rendszerben működik, vagyis a hozott új tagok után fejpénz és bónusz is jár (3 véradást követően 30 euró), ráadásul a karácsonyi időszakban további 50 eurót kapnak a donorok.

A hajnalban induló buszokkal alkalmanként körülbelül száz ember utazik Bécsbe, a szervezést jellemzi, hogy az utasoknak a piros lámpánál kell lepattanni a buszról. Az egészségügyi intézményben általában két óra a várakozási idő, a helyi véradókat rendszerint előre kell engedni.

Az egyik donor elmondta, hogy bár van állása, nagyon alacsony a fizetése. A gyermeke most nyolcadik osztályos az általános iskolában, sok a kiadás, ráadásul  még devizahitelük is van. A megszólalók szinte kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy a pénzért csinálják, ami a szakértők szerint rengeteg kockázatot rejt magában. Mivel a donorokat nem az emberi együttérzés, hanem a pénz vezérli, sokan úgyis sorba állhatnak, hogy valamilyen eltitkolt betegségük van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?