31 °C Budapest

Tömeges hitelbedőlés várható: lassan lejár a türelmi idő

Pénzcentrum
2010. november 19. 08:32

Hat hónapon belül tömegesen járnak le a csökkentett törlesztési teherrel járó időszakok az átstrukturált hitelek körében - hívják fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői. A jegybanki felmérés szerint továbbra is szigorúak a bankok lakossági és vállalati hitelezési feltételei, enyhülés a közeljövőben sem várható.

A devizában történő jelzáloghitelezés betiltását a bankok egy része a hitelezési feltételek szigorításaként érzékelte, de további szigorítást már nem terveznek a következő fél évben - ismertette a felmérés eredményeit Homolya Dániel, az MNB vezető elemzője. A felmérés megállapítja: a III. negyedévben csak csekély mértékben (6-ról 7%-ra) emelkedett az átstrukurált jelzáloghitelek aránya (ez mintegy 350-400 milliárd forintnyi állományt jelent). Ezen a szegmensen belül a 30 napon túli késedelembe esés 25%-ról 27%-ra nőtt, miközben a 90 napon túli késedelembe esettek aránya 12%-ról 17%-ra emelkedett az átsrukturált hitelek körében.

Fábián Gergely elemző elmondta: a lakáshitelek esetében közel 5%-os, a gépjármű-hiteleknél közel 8%-os az átsrukturált hitelek aránya. Utóbbiban az erős svájci frank az elmúlt negyedévben jelentős átstukturálási aktivitást váltott ki a bankok részéről, ebben a szemgensben volt ugyanis jelentősebb ugrás.

Az újra késedelmessé váló átsrukturált hitelek aránya újra nagyobb mértékben növekedhet, ugyanis eddig csak 15%-uk esetében járt le a csökkentett törlesztőrészlettel jellemezhető időszak, a következő hat hónapban viszont mintegy további 50%-uknál jár le a könnyített időszak. Ez a teljes állomány 3-4%-át, darabszám alapján 1-2%-ot, azaz közel 20-30 ezer darab szerződést jelent. A törlesztőrészletek emelkedését ugyanakkor a foglalkoztatottság javulása és az adózási változások kompenzálhatják, növelve a rendelkezésre álló jövedelmet.

A devizaalapú jelzáloghitelezés korszaka lezárult, így az új jelzáloghiteleken belül gyakorlatilag 100%-ra nőtt a forint alapú hitelek aránya. A bankok várakozásaitól elmaradt a hitelkereslet a lakossági szegmensben az elmúlt negyedévben. A bankok tartósan kockázatkerülőnek mutatkoznak annak dacára, hogy már érzékelik a konjunktúra kezdetét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vállalati hitelezésben az átstrukturált hitelek aránya 4,5% környékén stagnál. Az üzleti célú ingatlanhitelek esetében azonban arra utalnak a folyamatok, hogy a bankok aktívabb átstrukturálási politikára kényszerülnek.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
Holdblog  |  2022. június 25. 06:57
(Archívumunkból 2017)   Vicces vagy szomorú, de a brit (magánkézben lévő) vezetékes víz szolgáltató...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?