Tömeges hitelbedőlés várható: lassan lejár a türelmi idő

Pénzcentrum
2010. november 19. 08:32

Hat hónapon belül tömegesen járnak le a csökkentett törlesztési teherrel járó időszakok az átstrukturált hitelek körében - hívják fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői. A jegybanki felmérés szerint továbbra is szigorúak a bankok lakossági és vállalati hitelezési feltételei, enyhülés a közeljövőben sem várható.

A devizában történő jelzáloghitelezés betiltását a bankok egy része a hitelezési feltételek szigorításaként érzékelte, de további szigorítást már nem terveznek a következő fél évben - ismertette a felmérés eredményeit Homolya Dániel, az MNB vezető elemzője. A felmérés megállapítja: a III. negyedévben csak csekély mértékben (6-ról 7%-ra) emelkedett az átstrukurált jelzáloghitelek aránya (ez mintegy 350-400 milliárd forintnyi állományt jelent). Ezen a szegmensen belül a 30 napon túli késedelembe esés 25%-ról 27%-ra nőtt, miközben a 90 napon túli késedelembe esettek aránya 12%-ról 17%-ra emelkedett az átsrukturált hitelek körében.

Fábián Gergely elemző elmondta: a lakáshitelek esetében közel 5%-os, a gépjármű-hiteleknél közel 8%-os az átsrukturált hitelek aránya. Utóbbiban az erős svájci frank az elmúlt negyedévben jelentős átstukturálási aktivitást váltott ki a bankok részéről, ebben a szemgensben volt ugyanis jelentősebb ugrás.

Az újra késedelmessé váló átsrukturált hitelek aránya újra nagyobb mértékben növekedhet, ugyanis eddig csak 15%-uk esetében járt le a csökkentett törlesztőrészlettel jellemezhető időszak, a következő hat hónapban viszont mintegy további 50%-uknál jár le a könnyített időszak. Ez a teljes állomány 3-4%-át, darabszám alapján 1-2%-ot, azaz közel 20-30 ezer darab szerződést jelent. A törlesztőrészletek emelkedését ugyanakkor a foglalkoztatottság javulása és az adózási változások kompenzálhatják, növelve a rendelkezésre álló jövedelmet.

A devizaalapú jelzáloghitelezés korszaka lezárult, így az új jelzáloghiteleken belül gyakorlatilag 100%-ra nőtt a forint alapú hitelek aránya. A bankok várakozásaitól elmaradt a hitelkereslet a lakossági szegmensben az elmúlt negyedévben. A bankok tartósan kockázatkerülőnek mutatkoznak annak dacára, hogy már érzékelik a konjunktúra kezdetét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vállalati hitelezésben az átstrukturált hitelek aránya 4,5% környékén stagnál. Az üzleti célú ingatlanhitelek esetében azonban arra utalnak a folyamatok, hogy a bankok aktívabb átstrukturálási politikára kényszerülnek.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?