Tömeges hitelbedőlés várható: lassan lejár a türelmi idő

Pénzcentrum
2010. november 19. 08:32

Hat hónapon belül tömegesen járnak le a csökkentett törlesztési teherrel járó időszakok az átstrukturált hitelek körében - hívják fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői. A jegybanki felmérés szerint továbbra is szigorúak a bankok lakossági és vállalati hitelezési feltételei, enyhülés a közeljövőben sem várható.

A devizában történő jelzáloghitelezés betiltását a bankok egy része a hitelezési feltételek szigorításaként érzékelte, de további szigorítást már nem terveznek a következő fél évben - ismertette a felmérés eredményeit Homolya Dániel, az MNB vezető elemzője. A felmérés megállapítja: a III. negyedévben csak csekély mértékben (6-ról 7%-ra) emelkedett az átstrukurált jelzáloghitelek aránya (ez mintegy 350-400 milliárd forintnyi állományt jelent). Ezen a szegmensen belül a 30 napon túli késedelembe esés 25%-ról 27%-ra nőtt, miközben a 90 napon túli késedelembe esettek aránya 12%-ról 17%-ra emelkedett az átsrukturált hitelek körében.

Fábián Gergely elemző elmondta: a lakáshitelek esetében közel 5%-os, a gépjármű-hiteleknél közel 8%-os az átsrukturált hitelek aránya. Utóbbiban az erős svájci frank az elmúlt negyedévben jelentős átstukturálási aktivitást váltott ki a bankok részéről, ebben a szemgensben volt ugyanis jelentősebb ugrás.

Az újra késedelmessé váló átsrukturált hitelek aránya újra nagyobb mértékben növekedhet, ugyanis eddig csak 15%-uk esetében járt le a csökkentett törlesztőrészlettel jellemezhető időszak, a következő hat hónapban viszont mintegy további 50%-uknál jár le a könnyített időszak. Ez a teljes állomány 3-4%-át, darabszám alapján 1-2%-ot, azaz közel 20-30 ezer darab szerződést jelent. A törlesztőrészletek emelkedését ugyanakkor a foglalkoztatottság javulása és az adózási változások kompenzálhatják, növelve a rendelkezésre álló jövedelmet.

A devizaalapú jelzáloghitelezés korszaka lezárult, így az új jelzáloghiteleken belül gyakorlatilag 100%-ra nőtt a forint alapú hitelek aránya. A bankok várakozásaitól elmaradt a hitelkereslet a lakossági szegmensben az elmúlt negyedévben. A bankok tartósan kockázatkerülőnek mutatkoznak annak dacára, hogy már érzékelik a konjunktúra kezdetét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalati hitelezésben az átstrukturált hitelek aránya 4,5% környékén stagnál. Az üzleti célú ingatlanhitelek esetében azonban arra utalnak a folyamatok, hogy a bankok aktívabb átstrukturálási politikára kényszerülnek.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem