21 °C Budapest

Hitelszerződések módosítása: ingyenes lesz a közjegyző?

Pénzcentrum
2010. október 26. 15:02

A Parlament tegnap elfogadta a lakáshitelesek megsegítését célzó javaslatcsomagot. Rogán Antal azt is elmondta, hogy a Fidesz két hét múlva terjeszti az Országgyűlés elé azt a törvényjavaslatot, amely a közjegyzői díjak esetében lehetővé teszi a hitelszerződések egyszeri ingyenes módosítását.

Rogán Antal szerint azoknak, akiket szerződésfelmondás fenyeget, az érdemi segítséget a kilakoltatási moratórium adja, amely tavaszig hatályban marad. Ennek kapcsán megjegyezte, reméli, még az idén a parlament elé kerül a Nemzeti Eszközkezelőről szóló javaslat.

Közölte még: a közjegyzői díjakról készül egy külön törvényjavaslat is, arról egyeztetnek a közjegyzői kamarával, de a hitelszerződések egyszeri ingyenes módosításának lehetőségét mindenképpen meglépik; a törvényjavaslatot november végén, december elején el is fogadhatja a Ház. A Fidesz-frakció a kormányhoz fordult, hogy tekintse át, módosítsa a végrehajtás teljes rendszerét - ismertette Rogán Antal az MTI tudósítása szerint.

Az Országgyűlés tegnapi ülésnapján fogadta el a lakáshitelesek megsegítéséről szóló javaslatcsomagot:

A lakáshiteleseket segítő törvénymódosítások

Középárfolyam használata: a deviza alapú lakáshitelek folyósított összegének, törlesztőrészletének, bármilyen költségének, díjának és jutalékának forintra történő átszámítása a pénzügyi intézmény választása szerint saját deviza-középárfolyamán vagy az MNB hivatalos devizaárfolyamán történik

Egyoldalú szerződésmódosítások korlátozása: a lakáshitel-szerződések az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatók, az ilyen szerződésmódosítás semmis, kivéve a kamat tekintetében történő, külön kormányrendeletben meghatározott esetekben történő szerződésmódosítást (ilyen eset lehet a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak, a pénzpiaci indexek, a szabályozói környezet és a hitelkockázat változásának bizonyos esetei)

Extra költségek felszámításának korlátozása: késedelembe esés miatt a hitelszerződés fogyasztóval szembeni felmondását követő kilencvenedik napon túl a fennálló tartozáson túl nem számítható fel külön késedelmi, büntető kamat, díj, költség

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Előtörlesztési díjak maximálása: az előtörlesztések költségei nem haladhatják meg az előtörlesztett összeg 1%-át (jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsönöknél 1,5%-át), kivéve ha az előtörlesztés más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik (hitelkiváltás)

Ingyenes elő- és végtörlesztés lehetővé tétele bizonyos esetekben: ingyenes előtörlesztésre és végtörlesztésre van lehetőség, ha a fennálló tartozás nem haladja meg az egymillió forintot, és a megelőző 12 hónap során nem törlesztett elő az ügyfél, és akkor is, ha a futamidőből 24 hónap már letelt, és végtörlesztést, vagy első ízben előtörlesztést teljesít az ügyfél, kivéve ha az előtörlesztés más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik (hitelkiváltás), vagy az előtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben meghatározott összeg felét

Ingyenes futamidő-hosszabbítás lehetővé tétele bizonyos esetekben: a lakáshitel ügyfél által kezdeményezett futamidő-hosszabbítása esetén a hitelező nem számíthat fel díjat, jutalékot, költséget, amennyiben öt éven belül nem került még erre sor

Módosulnak: A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény, A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény


PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?